duminică, 23 octombrie 2022

Emil Proşcan - Despre tăcere

 




Despre tăcere

Emil Proşcan

23 Octombrie 2022

 

Sălășluiesc într-un fel de  poiană a universului alături de ceilalţi și de tot ce există. Viaţa mea se derulează între două drumuri, al plecării şi al întoarcerii. Nu ştiu dacă aceste secvenţe simetrice sunt aleatorii, opţionale sau impuse. Neştiinţa îmi dă încredere şi în pașii din fiecare zi  (re)descopăr speranţă, zâmbet, încredere… Așa a fost mereu și am convingerea că așa trebuie să fie… În tainele din noi sunt legi! În legile Creației suntem noi!

 

Nu știu alții cum sunt, dar eu în fiecare dimineaţă mă nasc! Dimineața în sine este o naștere și dacă înțelegem asta prin conexiune și întrepătrundere nevoia de rugăciune se realizează de la sine privind răsăritul, adică lumina… Priviți comportamentul păsărilor și freamătul frunzelor din copaci dimineața… Minunea nașterii fiecărei zile este simțită de toți și toate când noi poate dormim… Mergeți afară când întunericul își irosește ultimile puteri de rezistență și asistați la acest spectacol dumnezeiesc al nașterii unei zile… Priviți și încercați să simțiți agitația păsărilor, cântecele lor, freamătul frunzelor, aerul, nelipsita adiere de vânt… Priviți și simțiți acea bucurie care cuprinde totul! Ca o victorie a luminii este totul!

 

Deosebirea față de prima mea naștere constă în puterea de adaptabilitate la realitatea ce dă buzna, adică în felul cum copilăria ne iubește și o iubim… și asta generează efectele care impun rutina… Îmi părăsesc camera şi merg. Nu merg aşa cum gândesc, cum sunt şi cum dorinţele mele îmi dictează. Dar mă pot minți! Îmi fac rost de (aceleași) probleme și încerc să fiu util celorlalți… Eu mai pot aștepta. Diminețile, răsăritul, lumina, mă ajută. Se spune că partea frumoasă din dorinţi trebuie ignorată pentru a deveni „liber” și a nu deranja rutina… Merg spre tot ce ar putea să fie cu speranța că şi pentru mine voi găsi câte ceva… Exersez cu patimă incertitudinea de a mă căţăra pe linia orizontului. În consecvenţa mersului prospectez zările. Întreb în stânga, întreb în dreapta, Cerul, Pământul, copacii… Totul e tăcere. Poate nu cunosc limba gândurilor… Întreb în şoptit, ţipat, cu pumnii încleştaţi… Și oamenii tac, dar pe ei nu-i întreb. Cu siguranță și ei au nevoie de răspunsuri…

 

Iau cât pot din tăcerile întâlnite şi încerc să învăţ despre viaţă. Apoi mă întorc acasă. În camera mea liniştea se sparge în pereţi, apoi ricoşează în mine prin frunte, prin coşul pieptului, ajunge în mâini pentru a mă ajuta să mă închin cum se cuvine. Tăcerea liniștii respiraţia mi-o duce în sânge. Sângele ajunge peste tot și așa simt legătura cu mine, cu ceea ce sunt în gânduri, dorinţi, alergări…

 

Dincolo de fereastră există dintotdeauna un anotimp de servici aici pe Pământ, ce-mi supraveghează respiraţia gândurilor şi liniştea! Gândurile mele se tem de libertate. În libertate poţi învăţa zborul, adică desprinderea de praful pașilor, de munți, ape câmpii, copaci, de ceilalți oameni și de tot ce poate însemna dragoste…

 

Libertatea chiar poate fi interpretată ca o trădare pentru ceea ce în urma ta rămâne?

 

Îmi este frică că într-o zi voi reuşi să plec, să nu mă mai întorc, să nu pot lua cu mine ceea ce am agonisit din dragoste. Sunt destule lucruri dragi aici cu care m-am împrietenit și pentru care am serioase motive de a nu mă despărți…

 

Tatăl meu, când îmi vorbea despre creşterea mea îmi descria drumul pe care să mă întorc. Să mă întorc acasă! Deci tatăl meu nu îmi vorbea despre plecare, ci despre întoarcere… Drumurile întoarcerii sunt total diferite de cele ale plecării, sunt anevoioase. Ca o rugăciune sunt acum vorbele tatălui meu. Eu desenam în gând acel drum râvnit de tata şi zâmbeam a mirare. Cum să nu mă întorc? Eu nu am să vă părăsesc niciodată! Părinţii mei îşi împrumutau şoaptele… Le dădeau de la unul la altul peste paşii mei și peste zilele noastre împreună, ca eu să nu aflu apăsările  lor…

 

Ne era bine împreună!

 

Drumul de care-mi vorbea tata venea de departe şi ar fi trebuit să ajungă în grădină… În grădina noastră cu pomii niciodată număraţi. Casa noastră avea puţine odăi, de aceea se termina în grădină. Noaptea Cerul se pogora peste casa, curtea şi grădina noastră. Dimineaţa rămâneau frânturi peste tot și eu credeam că sunt pentru ceea ce eu trebuia să fac ca să fie bine…

 

Poarta de la grădină avea un zăvor făcut de tata într-o dimineaţă. Dimineţile sunt pentru a avea motiv să continui să mergi, să o ie de la capăt, iar dacă eşti trist şi nu ştii nimic despre binele tău, privește fărâmele de lumină pe care Cerul le lasă aici pentru noi în fiecare dimineață…

 

Zăvorul porții dinspre grădină se deschidea pe ambele părţi. Așa îl făcuse tata, tatăl meu! Am întrebat de multe ori: „De ce tată?” Am întrebat în gând pentru că el își petrecuse partea frumoasă a tinereții în Siberia, ca prizonier și nu voiam să-l tulbur… Eu nu ştiam rugăciuni pe care să i le spun cu voce tare. „Sigur că am să mă întorc…”, îi spuneam în gând. „Toţi ne întoarcem într-o zi” zicea şi tata în gândul meu… „Şi bunicul tău s-a întors într-o zi. Sunt atâtea lucruri de făcut la o casă”, spunea tata cu vocea gândului său care acum umple Cerul din mine!

 

Nu ştiu dacă m-am întors vreodată acasă din drumurile mele. Tata cu siguranţă ştie, dar nu mi-a spus… Acum nu îl mai pot întreba. Nu-i mai pot întreba nimic pe părinţii mei. A trecut timpul peste tot ce putea țipa dragostea noastră nerostită! Ce repede și nedrept a trecut tot acest timp! Acum aflu despre ce atunci trebuia să ne spunem și să facem cu brațele, cuvintele, gândurile…

 

Zăvorul porţii de la grădină este tot acolo. Îi privesc dechiderea de pe ambele părţi. Poate pentru zgomot l-a pus tata, să audă când mă întorc… Când mă întorc acasă… Dorul întoarcerii acasă se plânge în tăcere și linişte.

 

În zgomotul acela al porții de la grădină îşi ascundeau părinţii mei speranța întoarcerii mele, ca o îmbrăţişare, ca un cântec! Oare de ce tatăl meu îmi vedea întoarcerea numai prin poarta grădinii?

 

Când este iarnă pe Pământ, celelalte trei anotimpuri sunt în Cer și-și așteaptă întoarcerea! Totul se întoarce într-o zi! Tristeţea este importantă în fiecare anotimp! După puterea simţurilor, a înţelegerii, a dragostei şi a iertării de care sunt capabili, oamenii trăiesc viaţa şi frumuseţea de a fi, agonisind câte ceva pentru ceea ce nu știu că va fi… Oamenii aşteaptă să se întoarcă ceva în sufletul lor pentru a fi înțeleși și a simți dragoste… Fiecare om știe că sunt atâtea lucruri de făcut la o casă!









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu