Constantin Marian Birs
"CONTRAINDICATII NATURISTE:
culese
si expermentate cmb
Ca fiecare medicament, si plantele medicinale au contraindicatii si
efecte secundare atunci cand nu se respecta doza (se supradozeaza). Comparativ
cu preparatele medicinale chimice, plantele actioneaza mai fin, provoaca mai
putine reactii adverse si complicatii. Din aceasta cauza unii oameni considera
ca folosirea plantelor este complet inofensiva, indiferent de modul lor de
administrare.
Nu asa stau lucrurile in realitate. Ca si
in cazul tratamentelor cu pastile, si administrarea plantelor necesita respectarea
stricta a dozelor si termenilor. Depasirea lor provoaca deseori diferite
dereglari in functionarea echilibrata a organismului, si anume :
-
Aloea provoaca in unele cazuri inflamatia intestinului gros, afluxul de sange
la organele bazinului mic, inhiba peristaltismul intestinal. Cei cu afectiuni
ale ficatului, rinichilor si vezicii biliare vor folosi cu prudenta aceasta
planta.
- Armurariul nu se foloseste in cazurile
de: tromboflebita, hipertensiune si coagulabilitatea sangelui crescuta.
- Barba - ursului (multi o cunosc drept
coada calului) in caz de supradozare apar dureri de rinichi, in zona de jos a
spatelui. Trebuie folosita cu moderatie de catre bolnavii cu hipertensiune, cu
boli de inima si de rinichi.
- Baile de namol (peloidoterapia, fangoterapia)
imbunatatesc metabolismul organismului in general, stimuland functionarea
glandelor endocrine. Nu se folosesc (chiar se interzic) in cazuri de: afectiuni
oncologice, mioame, tuberculoza activa, tiroidoza, imediat dupa un infarct
miocardic, in timpul sarcinii, in procesele inflamatorii acute.
- Castanul, supradozat folosit sub forma
de flori in ceai, in doze mari provoaca crampe ale degetelor de la maini.
- Cimbrisorul in cantitati foarte mari
duce la hiperfunctia glandei tiroide. Este contraindicat femeilor insarcinate
si in cazuri de ulcer stomacal si duodenal, pielonefrita, hepatita,
aterioscleroza coronariana si cerebrala, fibrilatie auriculara (atriala).
- Catina alba este contraindicata pentru
bolnavii cu colecistita acuta, pancreatita, diaree cronica. La barbati, catina
alba poate provoaca prostatita adenomatoasa, iar la femei mastopatie datorita
continutului de fitohormoni. In caz de astm bronsic si in alte cazuri rare,
beta-carotenul, care se afla in cantitati mari in catina alba, poate provoca
alergie.
- Coada soricelului poate provoca, in caz
de supradozare, ameteala, diaree, eruptii, tromboflebita.
- Echinacea nu se recomanda in cazuri de
imbolnaviri progresive (evolutive) sistematice ca: tuberculoza, scleroza
multipla, colagenoza si in caz de sensibilitate ridicata fata de plante
compozite.
- Florile de tei supradozate, folosite in
ceai dau complicatii la inima daca se bea mai mult de o luna, de doua ori pe
an. Pauza intre doua cure trebuie sa fie nu mai mica de 6 luni.
- Hameiul, folosit in cantitati mari, duce
la dureri de cap, dureri de burta, greata, voma, dezvoltarea tumorilor,
scaderea potentei, iritarea mucoasei tractului digestiv.
- Iarba mare ridica tensiunea.
- Imortela, folosita in doze mari, ridica
tensiunea arteriala, provoaca fenomene de incetinire a functiilor ficatului.
- Inul, sub forma de seminte, provoaca
diaree. Folosirea indelungata (mai mult de trei saptamani) actioneaza negativ
in cazuri de colecistita si hepatita.
- Ginsengul nu se recomanda bolnavilor cu
hipertensiune, cu diferite infectii, hiperexcitabilitate. Uneori apare
insomnie, dureri de cap, de inima, dezvoltare sexuala prematura (mai ales la
fete). Supradozarea duce la scaderea potentei.
- Laptisorul de matca nu se foloseste in
caz de boala Addison (boala a glandei suprarenale).
- Laminaria (alge marine) - supradozata,
folosita timp indelungat, duce la osteoporoza.
- Macesul, atat de cunoscut, provoaca
distrugerea smaltului dentar, depunerea pietrelor la rinichi, diaree, daca e
folosit excesiv.
- Matasea de porumb in cantitati mari
inhiba centrul nervos care coordoneaza activitatea inimii, dar in doze mici il
stimuleaza. Supradozata provoaca de asemenea si tromboflebita.
- Melisa nu se foloseste in caz de
hipotensiune.
- Mustarul este contraindicat in tratarea
bolilor de rinichi si a tuberculozei.
- Paducelul, in doze mari provoaca
scaderea brusca a tensiunii arteriale, dureri de cap, spasme intestinale si
voma daca este baut pe stomacul gol. Dupa folosirea ceaiului sau tincturilor cu
paducel se interzice a se bea apa rece deoarece apar colici intestinale.
- Patlagina si semintele ei, in caz de
supradozare, cand sunt folosite ca ceai sunt contraindicate bolnavilor de ulcer
si gastrita hiperacida. Daca aciditatea este scazuta, patlagina se foloseste cu
succes in tratarea acestor boli.
- Patrunjelul agraveaza durerile de cap
iar sucul este contraindicat femeilor insarcinate si mamelor care alapteaza.
Consumarea lui duce la eliminari in exces de potasiu, care trebuie recuperat
consumand alimente bogate in acest element.
- Pelinul, in cantitati foarte mari
provoaca spasme, halucinatii, tulburari psihice.
- Sunatoarea ridica tensiunea arteriala,
provoaca stenozarea (ingustarea) vaselor sanguine, fotodermita, scaderea
potentei daca o folositi un timp indelungat. Folosind pojarnita nu aveti voie
sa folositi inhalatori pentru astm bronsic, medicamente pentru raceala si febra
de fan. Nu sunt compatibile produse ca: berea, cafeaua, bobul, ciocolata,
castravetii in otet, iaurtul.
- Menta nu se recomanda pentru bolnavii cu
hipotensiune, aciditate scazuta a sucului gastric, hernie. Folosirea
indelungata a mentei duce la decontractarea sfincterului vezicii urinare, si ca
rezultat la incontinenta urinara. Uneori duce si la scaderea potentei. Menta
proaspata are toxicitate redusa si este indicat a fi folosita in ceaiuri.
- Podbalul este interzis categoric celor
cu afectiuni ale ficatului si alcoolicilor. Provoaca dureri abdominale, greata,
stari febrile, icter.
- Pungulita de camp este contraindicata
femeilor insarcinate.
- Rostopasca este o planta minune care a
salvat multi oameni bolnavi. Dar folosirea indelungata a plantei provoaca
greata, voma, inhibarea centrului respirator, paralizie spinala, crampe
musculare.
- Salvia nu se administreaza mai mult de 2
luni la rand deoarece poate provoca iritarea mucoaselor. Femeilor insarcinate
si bolnavilor de nefrita le este contraindicata folosirea interna.
- Socul, boabele de soc, folosite in doze
mari (peste 200 g pe zi), duc la intoxicarea organismului asociata cu stari de
voma, arsuri la stomac, iritarea gatului, dificultati in respiratie, convulsii.
Este contraindicat persoanelor cu diaree cronica si acuta, producand iritatii
ale colonului.
-
Stejarul - coaja lui se foloseste in medicina populara pentru tratarea
diareei, dizenteriei, stomatitei. Folosita timp indelungat pentru gargara duce
la scaderea simtului olfactiv. Folosit pentru uzul intern in doze mari provoaca
scaderea apetitului, voma, colica renala.
- Stevia este contraindicata bolnavilor de
tuberculoza. Uneori provoaca uremie.
- Troscotul, in doze mari, intareste
tonusul uterului, coagulabilitatea sangelui. Nu se recomanda pentru femeile
insarcinate, pentru bolnavii cu inflamatii acute ale rinichilor sau vezicii
urinare.
- Urzica, in cantitati mari, duce la
marirea coagulabilitatii sangelui. Nu se recomanda pentru bolnavii cu
hipertensiune arteriala, aterioscleroza, polipi, adenom testicular. Se
interzice in caz de hemoragie uterina provocata de fibroame si mioame. La
varstnici poate agrava tromboflebita.
- Valeriana (odoleanul), folosita timp
indelungat, duce la inhibarea functiilor organelor interne, provoaca dureri de
cap, greata, schimbari in functionarea inimii, scaderea capacitatii de munca.
-
in caz de fibrom uterin este contraindicat medicamentul Raunatin.
- Vetricea este contraindicata femeilor
insarcinate si copiilor mici deoarece ridica tensiunea daca e folosita in
cantitati mari.
- Preparatele diuretice supradozate,
consumate un timp indelungat, pot provoca dereglarea ritmului cardiac si edem
cerebral. Nu este indicat a se bea leacurile care scad tensiunea si cele pentru
inima cu suc de grepfrut. Aceasta duce la intoxicarea organismului si la alte
urmari grave.
Folosirea plantelor medicinale in
vindecarea copiilor cere o atentie deosebita si cunostinte aprofundate de
fitoterapie. Trebuie consultat si medicul pediatru.
De pilda, adultii usor excitabili folosesc
cu rezultate foarte bune talpa gastei si valeriana (odolean). Pentru copiii cu
aceeasi problema in nici un caz nu se folosesc plantele mentionate mai sus.
Folosirea sistematica a plantei talpa gastei la copii poate duce la oprirea
cresterii si la caderea parului.
Ceaiul din flori de tei cu miere de
albine, poate fi consumat de copii de la 14 - 15 ani, daca nu sufera cu inima
si nu au afectiuni renale sau distonie vegetativa vasculara. La unii copii
ceaiul provoaca ridicarea brusca a tensiunii.
Am incercat sa arat ca tratamentul cu
plante medicinale nu este atat de inofensiv cum ar parea la prima vedere. Asta
nu inseamna ca trebuie sa disperati si sa renuntati la fitoterapie.
Natura este farmacia Domnului si nu putem
sa nu apelam la ajutorul ei. Pentru ca tratamentul cu plante sa va aduca numai
sanatate si bucurie trebuie sa indepliniti cu strictete indicatiile medicului fitoterapeut,
sa nu depasiti dozele si termenele propuse in retete si sa faceti pauzele
necesare intre seriile de tratamente.
Uneori medicii spun: "este
tarziu". Natura insa niciodata nu spune "este tarziu"; ea are
leacuri pentru orice stadiu al maladiei si permanent ne intinde o mana de
ajutor, propunandu-ne diferite solutii.
PRODUSE ALIMENTARE
Nu numai plantele medicinale, ci si
produsele care se folosesc in alimentatia naturista - fructele si legumele -
contin compusi care pot avea un efect puternic asupra unui organism bolnav.
-
Apa. Evitati prepararea ceaiurilor folosind apa de la robinet. Amestecata
cu clor - un element foarte activ si agresiv, a carui folosire a fost interzisa
in toate tarile civilizate - poate provoca niste combinatii chimice nedorite.
- Apa fiarta nu se foloseste dupa mai mult
de 24 de ore dupa ce a fost pregatita, pentru ca devine nociva. Apa fiarta
capata o structura nedorita, este saraca in oxigen si absoarbe din aer multi
virusi, bacterii si microorganisme. Folosirea permanenta poate provoca litiaza
renala. Apa fiarta se consuma imediat dupa fierbere, sub forma de ceai, supa,
etc.
- Bauturile ambalate in cutii de aluminiu
(bere, pepsi si altele) contin un conservant care provoaca producerea
hormonilor feminini in organismul barbatesc. Barbatii care beau mai mult de 5
cutii pe zi risca sa se aleaga nu numai cu o "burta mare" ci si cu
impotenta si cu marirea sanilor.
-
Berea este o bautura foarte apreciata si foarte consumata, in special de
barbati. Dar trebuie sa se stie ca, in timp ce ea se evapora, elimina anumite
substante care ajung in mucoasa nazofaringiana si conduc la scaderea libidoului
(apetitului sexual).
- Bobul si fasolea consumate timp
indelungat, conduc uneori la aparitia durerilor de picioare si uneori la
periostita dentara. De asemenea, ceaiul din pastaile de fasole, recomandat mai
ales celor bolnavi de diabet zaharat, reduce intr-adevar nivelul zaharului din
sange cu 35%, dar daca se supradozeaza, tot cu 35% se inrautateste si vederea
bolnavului.
- Bostanul si dovleceii contin alcaloizi
care provoaca inflamarea amigdalelor, iar folosirea indelungata a semintelor
poate provoca uneori furunculoza. De asemenea, consumul de bostan este
contraindicat in gastritele cu aciditate scazuta, in ulcerul stomacal, in
formele acute de boli stomacale, si in formele grave de diabet zaharat.
- Branza de vaci se va consuma in
cantitati cat mai reduse de catre cei cu afectiuni grave la rinichi.
- Cartofii consumati in cantitati mari nu
se recomanda barbatilor cu excitabilitate sexuala crescuta.
- Ceapa, in cantitati mari, duce la
tahicardie si alte modificari in functionarea sistemului cardiovascular. Este
contraindicata celor cu afectiuni ale ficatului, rinichilor, pancreasului, cu
ulcer stomacal si duodenal.
- Ciocolata este contraindicata
persoanelor cu afectiuni hepatice.
- Compotul de caise uscate sau proaspete
nu e bun in cazul celor cu afectiuni stomacale.
- Curmalele nu se recomanda bolnavilor
care au afectiuni ale sistemului digestiv.
- Alimentele de orice fel care au mucegait
trebuie aruncate. Mucegaiul produce toxine, inclusiv de natura cancerigena,
care nu se distrug prin nici un fel de fierbere.
- Drojdiile sunt necesare organismului
uman pentru reglarea metabolismului, pentru functionarea normala a sistemului
nervos si ca izvor de vitamine. Dar trebuie folosite cu atentie. Ele trebuie
inlaturate din meniul bolnavilor de hipertensiune, a celor cu afectiuni ale
tractului digestiv.
- Hreanul irita membrana mucoasa a
tractului digestiv.
- Laptele, consumat rece, deregleaza
digestia. Pentru a-si face efectul benefic asupra organismului, el trebuie
incalzit putin, trebuie consumat pe nemancate, cu inghitituri mici, tinandu-l
cat mai mult timp in gura inainte de a-l inghiti.
- Lactatele, inclusiv smantana, sunt
contraindicate celor cu afectiuni hepatice.
- Margarina contine multe transizomere -
acizi alifatici nesaturati -care deregleaza functionarea fermentilor, schimband
si structura membranelor celulare. Ca rezultat, creste nivelul colesterolului
in sange, precum si riscul imbolnavirii de diabet si infarct miocardic.
- Mararul, folosit indelungat si in
cantitati mari, ca si alte plante din familia lui, scade apetitul sexual la
barbati.
- Menta si mentolul consumate in exces,
constituie un impediment pentru femeile care vor sa ramana insarcinate.
- Morcovul poate fi o otrava pentru
fumatori. Intrand in reactie cu elementele cancerigene din fumul de tigara,
betacarotenul provoaca aparitia cancerului.
- Nucile, consumate in cantitati mari,
provoaca constipatie, spasme ale vaselor sanguine din creier si dureri de cap.
Nu este indicat sa se manance mai mult de 10 nuci pe zi (4 nuci pe zi este doza
optima). Folosirea interna a preparatelor din nuci mareste cantitatea de
protrombina din sange (factorul II de coagulare a sangelui), motiv pentru care
trebuie folosite concomitent ceaiuri sau preparate din plante, care provoaca
fluiditate sanguina (subtierea sangelui): flori de boz, de castan, de tei,
radacini de dud sau de zmeura. De asemenea, nucile nu se mananca pe stomacul
gol daca aciditatea sucului gastric este ridicata, sau in cazuri de inflamatie
intestinala, doar dupa masa fiind indicata consumarea lor.
- Painea graham este foarte buna pentru
slabire, prevenirea constipatiei si vitaminizarea organismului. Dar graul se
stropeste de cateva ori pe an cu substante chimice. Aproape toate toxinele se
regasesc in invelisul graului, care este prezent in graham.
- Pepenele galben nu se recomanda mamelor
care alapteaza (uneori la copii apare alergia), de asemenea, nu se recomanda
celor care sufera de diabet zaharat, duodenita, ulcer stomacal, dizenterie,
diaree.
- Produsele apicole, mai ales veninul de
albina, nu se combina cu alcoolul. Din aceste motive, cu cateva zile inainte de
folosirea veninului de la albina, se renunta la orice fel de alcool, inclusiv
berea.
- Rodiile - supradozate inrautatesc
vederea, strica smaltul dentar, irita membrana mucoasa a stomacului, provoaca
in unele cazuri vertij, crampe musculare, slabiciune.
- Rosiile nu se consuma atunci cand
bolnavul foloseste preparate (medicamente) sulfamidice. Se va reduce la minim
consumarea rosiilor in cazurile de: astm bronsic, menstre dureroase, boli
ginecologice, diateza urica, litiaza renala.
- Sorbitolul (inlocuitor al zaharului)
poate provoca balonare sau constipatie. Este contraindicat femeilor
insarcinate.
- Scortisoara nu este indicata femeilor
insarcinate, celor afectati de epuizare nervoasa, precum si celor cu pielea
foarte sensibila.
- Semintele de floarea soarelui consumate
in exces pot provoca leucoree.
- Smantana are multiple calitati, dar
supradozata este contraindicata in cazurile de ulcer stomacal sau intestinal,
gastrita hiperacida, obezitate.
- Strugurii si stafidele, consumate
impreuna cu alte fructe si legume in cantitati mari, sau dupa care se bea lapte
sau apa minerala, produc deranjamente ale functionarii stomacului.
- Sucul de sfecla rosie, consumat
proaspat, ridica tensiunea arteriala si poate provoca spasme ale vaselor
sanguine. Se recomanda ca sucul de sfecla sa fie consumat la doua ore dupa ce a
fost stors. Este de dorit sa fie amestecat si cu alte sucuri (morcovi, mere,
varza).
- Uleiurile volatile (eterice) sunt
substante medicinale puternice si se folosesc in medicina naturista de mai bine
de 5000 de ani. Unele dintre ele, folosite in aromoterapie sunt contraindicate
femeilor insarcinate, bolnavilor de alergie, spasm bronsic, epilepsie,
hipertensiune grava si celor care au suferit de atacuri cardiace, infarcturi de
miocard si accidente vasculare cerebrale.
- Usturoiul irita mucoasa tractului
digestiv; consumat in exces, inhiba centrul respirator si provoaca uneori
diaree si voma.
- Vinetele acumuleaza o substanta
otravitoare (toxica), solanina. Pentru a le consuma fara grija, inainte de
preparare, ele se tin cateva minute in apa clocotita.
- Vitamina A, in doze mari, provoaca
caderea parului, dar in doze mici stimuleaza cresterea lui.
- Zaharul este contraindicat femeilor
insarcinate, deoarece scade nivelul calciului.
Dupa aparitia cartii lui Paul Bragg,
"Foamea terapeutica (Nestoterapie)", a capatat o raspandire tot mai
mare moda "rabdarii de foame", ca metoda de tratament. Adevarul este
ca, metoda poate fi folositoare, dar are si contraindicatii; nu se foloseste
categoric pana la varsta de 18 ani. Nu se foloseste, de asemenea, de catre cei
care sufera de tuberculoza acuta, ulcer stomacal sau duodenal cu hemoragii,
diabet zaharat, ciroza hepatica, scleroza renala, tiroidoza pronuntata,
diferite boli psihice si ale sistemului nervos, precum si in cazul batranilor,
a persoanelor slabe si a celor care sufera de epuizare.
-Pentru copii sunt contraindicate
categoric bauturile de tip "Cola" si alte bauturi carbogazoase, mai
ales cele care contin cofeina. Daca un copil bea mai mult de 1,5 l din aceste bauturi,
pe saptamana, in organism apare o lipsa de calciu considerabila, ce duce la
dezvoltarea bolilor cardio-vasculare si scaderea capacitatilor mentale. De
asemenea, apar dereglari ale somnului, si toata ziua copilul nu se simte bine.
Creste, de asemenea, starea lui de nervozitate ca si starea de stres. Mai mult
decat atat, cofeina actioneaza negativ asupra organelor interne, ceea ce va
conduce in viitor, la imbolnaviri mai serioase.
Ceaiul verde. Vreau sa va povestesc cateva
cuvinte despre ceaiul verde care, inca din antichitate, era folosit nu numai ca
bautura ci si ca un medicament cu proprietati deosebit de puternice. Ceaiul
verde previne cancerul, scade colesterolul in sange, intareste peretii vaselor
sanguine, scade nivelul zaharului in sange, inlatura oboseala si stresul,
incetineste procesele de imbatranire. Ceaiul verde are foarte multe virtuti
dar, totusi, nu poate fi de folos tuturor. Este contraindicat celor cu
predispozitie la lipotimie, gastrita cu hiperaciditate, ulcer stomacal si
duodenita. Produce dureri in zona stomacului.
Daca mamele care alapteaza copii consuma
mult ceai concentrat (inclusiv cel negru) seara, o parte din cofeina trece in
laptele matern provocand insomnii copiilor.
La persoanele hipotensive care consuma
cantitati mari de ceai verde foarte concentrat, in prima faza tensiunea creste
putin, se amelioreaza starea fizica, dar peste cateva ore tensiunea scade
accentuat, apare senzatia de slabiciune, scade tonusul vaselor sanguine. In
cazul lor este mai indicata folosirea ceaiului negru care creste tensiunea
arteriala si mareste tonusul vaselor capilare.
Folosirea ceaiului verde este indicata,
dar in cantitati mici si in concentratie slaba. Fiecare consumator de ceai
(verde sau negru) trebuie sa aiba simtul masurii si dozele proprii, care sa
nu-i afecteze starea sanatatii. Depasirea masurilor duce uneori la insomnie,
palpitatii si alte simptome nedorite.
-Aspirina. Cei care consuma zilnic
aspirina trebuie sa stie ca ea uneori are efecte in organism ca si alcoolul,
ducand la distrugerea ficatului. Se poate ajunge in timp si la scaderea
auzului. Consumul indelungat de aspirina duce la scaderea imunitatii
organismului, iar asociat cu antibiotice, favorizeaza transformarea proceselor
acute in procese cronice. Aspirina poate fi inlocuita cu 4 rosii ecologice
consumate in fiecare zi sau ceai din coaja de salcie.
-Preparatele pe baza de propolis facute in
casa nu trebuie fierte sau incalzite la temperaturi peste 50 °C; propolisul
folosit la prepararea lor nu trebuie pastrat in congelator, deoarece acesta isi
pierde proprietatile terapeutice.
Inteleptii anticii spuneau: "Daca
te-ai imbolnavit, schimba-ti modul de viata; daca nu ajuta, schimba-ti
alimentatia. Daca nici asta nu ajuta, incepe sa te tratezi."
Intr-adevar, multe tratamente cer neaparat
schimbarea regimului alimentar, cand trebuie excluse, sau doar reduse la
minimum, unele alimente din meniul zilnic. Iata cateva exemple de alimente al
caror consum trebuie exclus sau redus din alimentatia zilnica:
- Afectiuni gastro-intestinale acute si
inflamatorii: varza, ceapa, usturoi, ridiche de toamna, fragi, curmale. Ardeiul
gras se poate consuma numai in cantitati mici;
- Ulcer stomacal - castraveti murati,
ardei capia, ceapa, usturoi, pepenele galben, morcov;
- Duodenita, gastrita - portocale, pepene
verde, struguri, rodii, grepfrut, suc de varza, lamaie, coarne, usturoi,
ridiche de toamna (neagra), pere, hrean, stevie;
- Colita si diaree - nuci, struguri,
varza, hrean, pepene verde;
- Pancreatita, enterocolita - portocale,
lamaie, ridichi timpurii si de toamna;
- Afectiunile sistemului cardiovascular cu
edem - sare, struguri, pepene verde, muraturi, stevie, ceapa si produse care
provoaca balonarea: soia, fasole, mazare, paine alba;
- Hipertonie vasculara - ginseng si alte
plante energizante, sunatoare, struguri, sare;
- Obezitate - piersici, nuci, struguri,
banane, cartofi, usturoi, prune uscate, orez, paste fainoase;
- Nefrita, afectiuni renale - zmeura sub
orice forma, patrunjel, spanac, struguri, hrean, stevie, ceapa, usturoi, ardei
iute, ridiche de toamna (neagra), muraturi, frunza de dafin, salvie si vetrice;
- Litiaza biliara - rosii, vinete, fasole;
- Boli ale aparatului locomotor - bob,
fasole, spanac, stevie, piper negru, mirodenii;
- Coagulabilitatea sangelui marita -
porumb, coada soricelului si urzica.
Meniul omului bolnav depinde nu numai de
maladia lui. Trebuie sa se ia in considerare si ce medicamente foloseste.
De exemplu, folosind preparate care sunt
asemanatoare proteinelor (clofelina, teofilina, tetraciclina, digitoxina),
trebuie sa renuntati la produse care contin proteine. Interactiunea moleculara
dintre ele este atat de puternica, incat medicamentele nu dau efectul de
vindecare scontat. Si invers, folosirea preparatelor hormonale presupune
consumarea a cat mai multor alimente care contin proteine: branza de vaci,
ficat, peste, carne slaba, etc.
-Mancarea grasa scade efectul
medicamentelor pentru vindecarea stomacului si intestinelor: antihelmitincelor,
sulfanilamidicilor, fenilsalitilatului.
Dar cand folositi vitaminele A, D, E, K,
seduxen, metronidazol, anticoagulante, alimentele grase sunt indicate.
Combinatia nereusita de medicamente si
alimente poate provoca si o criza de hipertensiune. Asta se intampla cand
bolnavul ia medicamente pentru scaderea tensiunii si mananca muraturi si carne
sau peste afumat, sau consuma antidepresive impreuna cu vin tare, bere,
cascaval afumat, cafea, fasole, banane.
Nu se recomanda combinarea medicamentelor
cu invelisul acidorezistent cu laptele. Calciul din lactate opreste absobtia
preparatelor analoage tetraciclinei.
E bine sa mai stiti si ca, vesela din
cristal de pe rafturi, reprezinta un real pericol radioactiv. Cristalul
focalizeaza emisia de unde electromagnetice si indreapta (reflecta) fascicolele
daunatoare spre oamenii aflati in camera. Dar nu va grabiti sa aruncati toate
vasele de cristal. Daca nu vreti sa le pastrati in cutii, puneti in fiecare
pahar 2 - 3 alune, boabe de fasole sau o castana, pentru neutralizare."
Sursa:
RADU GABRIELA
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu