duminică, 26 ianuarie 2025

Alesandru Duţu - 1941-1945 - Războiul de 1.421 de zile (30)

 



1941-1945 - Războiul de 1.421 de zile (30)

Col. (r) Prof. univ. dr. Alesandru Duţu

26 Ianuarie 2025

 

24 ian. 1942. În Crimeea, generalul Maximilan Fretter-Pico elogiază lupta Brigăzii 4 munte române, care a stârnit, la Feodosia, „admirația camarazilor germani pe care i-a ajutat foarte mult”.

- 24 ian. 1943. La Casablanca, F.D. Roosevelt lansează principiul „capitulării necondiţionate”.

- 24 ian. 1944. La Stockholm, Frederic Nanu, apreciază că ,,avem un interes să ne înţelegem” cu U.R.S.S. „numai dacă ne garantează condiţiile favorabile foarte precise”.

- 24 ian. 1945. De la Bucureşti regele Mihai I adresează preşedintelui F.D. Roosevelt rugămintea de a asculta „vocea Poporului Român”.

Sâmbătă, 24 ianuarie 1942. A 217-a zi de război!

 

Generalul Maximilan Fretter-Pico, comandantul Corpului 30 armată german, elogiază contribuția Brigăzii 4 vânători de munte în luptele de la Feodosia, unde „printr-o înaintare vertiginoasă a reușit, prin vitejia soldaților și conducere pricepută să sfarme repede rezistența îndârjită a rusului și să-și atingă obiectivul său, nu fără a risipi sânge bogat”, stârnind „admirația camarazilor germani pe care i-a ajutat foarte mult”. Pentru „vitejia de care au dat dovadă și entuziasmul” de care au dat dovadă în lupte, generalul german a decorat cu ordinul „Crucea de Fier” şase ofițeri români.

 

Ministerul Afacerilor Interne raportează că starea de spirit a populaţiei este „în general bună”.

 

Din iniţiativa lui Andreas Schmidt, Grupul Etnic German dispune ca membrii comunităţii germane să organizeze „o chetă” pentru „Ajutorul de iarnă” destinat ostaşilor români de pe front.

 

Duminică, 24 ianuarie 1943. A 582-a zi de război!

 

În cadrul conferinţei de presă de la Casablanca, preşedintele F.D. Roosevelt lansează principiul capitulării fără condiţii a Germaniei, Italiei, Japoniei şi a celorlalte state din Axă, ca singură variantă „pentru eliminarea totală a puterii de război germane şi japoneze”.

 

La insitenţele lui Winston Churchill şi F.D. Roosevelt, generalii Charles de Gaulle şi Henri Giraud îşi strâng mâinile (de ochii lumii), după care au declarat: „Ne-am întâlnit. Am discutat, Am pus la baza înţelegerii noastre scopul pe care îl urmărim, care este eliberarea Franţei şi triumful libertăţilor umane prin înfrângerea totală a inamicului. Acest scop va fi atins prin reunirea tuturor francezilor care luptă de partea Aliaţilor în acest război”.

 

De la Stalingrad, din încercuire, generalul Friedrich Paulus solicită lui Hitler aprobarea pentru capitulare. Decizia Führer-ului este însă categorică: „InterZic orice capitulare. Armata trebuie să reziste până la ultimul cartuş!”.

 

Luni, 24 ianuarie 1944. A 947-a zi de război!

 

Ministrul plenipotenţiar român la Stockholm, Frederic Nanu, apreciază că ,,avem un interes să ne înţelegem” cu U.R.S.S. ,,numai dacă ne garantează condiţiile favorabile foarte precise”.

 

Referindu-se la situaţia Economatului Universităţii din Bucureşti, Ioan Hudiţă consemnează în Jurnal: „Mai bine s-ar desfiinţa, căci tot nu serveşte pe nimeni! Trec săptămâni întregi fără să poată distribui nimic. Nu există zahăr, ulei, făină de grâu sau mălai, nimic. De cafea am uitat şi cum arată”.

 

Miercuri, 24 ianuarie 1945. A 1 313-a zi de război!

 

Regele Mihai I adresează lui F.D. Roosevelt (printr-o scrisoare, însoţită de un Memoriu de 36 p., transmise printr-un ofiţer al serviciului secret american), rugămintea de a asculta ,,vocea Poporului Român..., vocea unui popor ce nu are alt ideal decât de a se dezbrăca prin sacrificii şi greutăţi enorme de un trecut apropiat şi prin aceasta să-şi regăsească un modest dar onorabil loc pe care îl merită printre popoarele iubitoare de pace”.

 

Suveranul român mai preciza că era „serios preocupat şi îngrijorat de viitorul nostru, dată fiind atitudinea diferiţilor reprezentanţi ai U.R.S.S. în România, care în nenumărate ocazii nu au înţeles problemele noastre” şi făcea cunoscut că spera ,,că în viitor România poate aştepta cu încredere rezultate fericite şi o influenţă binevoitoare din partea unei judecăţi drepte a Preşedintelui marelui popor al Statelor Unite ale Americii”.

 

Agenţia „Rador” transmite: „Domnul Eden, ministrul de Externe al Angliei, răspunzând miercuri în Camera Comunelor la întrebarea ce măsuri şi-au propus Aliaţii pentru a mări ajutorul dat deja de România cauzei Aliaţilor, a declarat: «România a dat deja ajutor cauzei Aliaţilor, menţinând 14 divizii în luptă. Posibilitatea măririi acestui ajutor prin mijloace şi măsuri ce urmează a fi luate de Aliaţi este, în primul rând, o chestiune de resortul Comisiei de Control Aliat de la Bucureşti». Când a fost întrebat dacă problema de a se da României un statut de cobeligerant a fost luată în consideraţie, domnul Eden a cerut să i se facă în scris această întrebare”.

 

Jurnalul de operații al Diviziei 11 infanterie consemnează: „Ziua Unirii! Departe, pe teritoriul Slovaciei, armata română se bate pentru salvarea patriei scumpe, sângerând greu în fața unui dușman care apără terenul pas cu pas”.










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu