luni, 2 noiembrie 2015

Atenție: Lipiciul de carne – „transglutaminaza”

O pudra alba care lipeste resturi de carne de vita, miel, pui si peste este vanduta la kilogram si este considerata “secretul murdar” al industriei de prelucrare a produselor din carne. Nu este insa o noutate, acest produs fiind folosit de ceva timp. Dar cate persoane vor sa stie daca cu adevarat ca isi maresc riscul de a consuma E. coli impreuna cu niste filet-uri “alese”?




Ce este “lipiciul de carne”? Cu siguranta ca nu poti sti daca il consumi si daca ii simti efectele nocive. Consumatori de carne de pretutindeni, cum v-ati simti sa stiti ca cineva lipeste niste resturi de carne dintr-un animal cu putin sange de porc si-l condimenteaza bine cu MGS(monoglutamat de sodiu)?
Te gandesti ca este o friptura de cea mai buna calitate sau un filet pe alese. Nici expertii nu pot face diferenta. Nu se rupe acolo unde bucatile sunt lipite, asa ca nu poti sti ca nu e vorba de o bucata intreaga de carne. Nu-ti poti da seama daca este carne transata sau un colaj toxic de 20 de resturi ieftine! Bucatarii folosesc aceasta enzima lipicioasa sub forma de pudra alba pentru a amesteca carnea si trebuie sa aibe grija atunci cand o prepara sa nu inhaleze substanta!
Este un secret bine ascuns pe care macelarii nu vor sa-l afli. Marii furnizori au fost surprinsi folosind acest “produs special cunoscut sub denumirea de lipici de carne” pentru a lipi portiuni ramase sau “resturi” de carne si a le vinde ca produse de calitate. De oicei sunt folosite tot felul de resturi de la diferite animale , resturi care ar fi fost probabil aruncate sau mixate in alte alimente complet nesanatoase precum mezelurile sau micii. In unele parti ale lumii nu exista nicio reglementare in privinta lipiciului de carne, deseori fiind ambalata in supermarketuri sub denumirea de carne “procesata” sau “reprocesata”.

Reglementari pentru lipiciul de carne “transglutaminaza”

Ce surpriza! In multe tari, chiar si in S.U.A., bucatarii nu trebuie sa-si faca griji. Nu se preconizeaza nicio reglementare la orizont prea curand; de fapt, nu exista reglementari nici pentru metalele grele din produsele de carne asa ca de ce ar strica oamenilor putin lipici ? Vita cu lipici – asta avem la cina!
Lasand gluma la o parte, lucrurile sunt mai grave decat par. Pudra respectiva este facuta dintr-un agent coagulant din sange de animal (de porc de obicei) si prezinta riscul de infestare cu bacterii adunate din mai multe bucati. Daca o pui in folie si o lasi in frigider jumatate de zi, ce obtii? Filet mignon. Abracadabra! Se intampla de zeci de ani si utilizarea sa este aprobata in multe tari.
Un filet (cu agent coagulant din sange) cu Alzheimer la domnul? O friptura (care poate produce cheaguri de sange si atacuri cerebrale) mai in sange sau bine patruns la doamna? Atentie – daca bucatile de carne lipite nu sunt bine gatite in interior, bacteriile existente in acele bucati nu sunt ucise, riscand contaminarea intregului tract digestiv.
Pe langa riscurile pentru sanatate si utilizarea sa lipsita de orice etica, folosirea lipiciului pentru carne este o minciuna. Este un puzzle din bucati de animale. Cine stie daca un consumator de carne de vita nu consuma de fapt porc, de exemplu?

Lipici de carne si pasta din resturi de carne tocata – Ce mai urmeaza?

Chiar daca unele firme producatoare evita sa foloseasca lipiciul de carne – transglutaminaza, exista voci printre autoritatile unor tari din occident care apara utilizarea sa, declarand ca prezentarea facuta de activistii pentru apararea drepturilor consumatorului este nedreapta si porecla de “lipici de carne” a fost aleasa pentru impactul emotional.
Dar nici nu conteaza ce spun autoritatile, pentru ca la scoala am invatat ca lipiciul nu este de mancat, iti da dureri de cap si de stomac – in plus, are un gust oribil. Foloseste-ti logica. Pune intrebari. Urmareste-ti starea de sanatate. Gandeste-te mai bine si fii mai atent la alegerile pe care le faci , in special la alimentele pe care le introduci in corpul tau.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu