O pudra alba care lipeste resturi
de carne de vita, miel, pui si peste este vanduta la kilogram si este
considerata “secretul murdar” al industriei de prelucrare a produselor din
carne. Nu este insa o noutate, acest produs fiind folosit de ceva timp. Dar
cate persoane vor sa stie daca cu adevarat ca isi maresc riscul de a consuma E.
coli impreuna cu niste filet-uri “alese”?
Ce este “lipiciul de carne”? Cu
siguranta ca nu poti sti daca il consumi si daca ii simti efectele nocive.
Consumatori de carne de pretutindeni, cum v-ati simti sa stiti ca cineva
lipeste niste resturi de carne dintr-un animal cu putin sange de porc si-l
condimenteaza bine cu MGS(monoglutamat de sodiu)?
Te gandesti ca este o friptura de
cea mai buna calitate sau un filet pe alese. Nici expertii nu pot face
diferenta. Nu se rupe acolo unde bucatile sunt lipite, asa ca nu poti sti ca nu
e vorba de o bucata intreaga de carne. Nu-ti poti da seama daca este carne
transata sau un colaj toxic de 20 de resturi ieftine! Bucatarii folosesc
aceasta enzima lipicioasa sub forma de pudra alba pentru a amesteca carnea si
trebuie sa aibe grija atunci cand o prepara sa nu inhaleze substanta!
Este un secret bine ascuns pe
care macelarii nu vor sa-l afli. Marii furnizori au fost surprinsi folosind
acest “produs special cunoscut sub denumirea de lipici de carne” pentru a lipi
portiuni ramase sau “resturi” de carne si a le vinde ca produse de calitate. De
oicei sunt folosite tot felul de resturi de la diferite animale , resturi care
ar fi fost probabil aruncate sau mixate in alte alimente complet nesanatoase
precum mezelurile sau micii. In unele parti ale lumii nu exista nicio
reglementare in privinta lipiciului de carne, deseori fiind ambalata in supermarketuri
sub denumirea de carne “procesata” sau “reprocesata”.
Reglementari pentru lipiciul de
carne “transglutaminaza”
Ce surpriza! In multe tari, chiar
si in S.U.A., bucatarii nu trebuie sa-si faca griji. Nu se preconizeaza nicio
reglementare la orizont prea curand; de fapt, nu exista reglementari nici
pentru metalele grele din produsele de carne asa ca de ce ar strica oamenilor
putin lipici ? Vita cu lipici – asta avem la cina!
Lasand gluma la o parte,
lucrurile sunt mai grave decat par. Pudra respectiva este facuta dintr-un agent
coagulant din sange de animal (de porc de obicei) si prezinta riscul de
infestare cu bacterii adunate din mai multe bucati. Daca o pui in folie si o
lasi in frigider jumatate de zi, ce obtii? Filet mignon. Abracadabra! Se intampla
de zeci de ani si utilizarea sa este aprobata in multe tari.
Un filet (cu agent coagulant din
sange) cu Alzheimer la domnul? O friptura (care poate produce cheaguri de sange
si atacuri cerebrale) mai in sange sau bine patruns la doamna? Atentie – daca bucatile
de carne lipite nu sunt bine gatite in interior, bacteriile existente in acele
bucati nu sunt ucise, riscand contaminarea intregului tract digestiv.
Pe langa riscurile pentru
sanatate si utilizarea sa lipsita de orice etica, folosirea lipiciului pentru
carne este o minciuna. Este un puzzle din bucati de animale. Cine stie daca un
consumator de carne de vita nu consuma de fapt porc, de exemplu?
Lipici de carne si pasta din
resturi de carne tocata – Ce mai urmeaza?
Chiar daca unele firme producatoare
evita sa foloseasca lipiciul de carne – transglutaminaza, exista voci printre
autoritatile unor tari din occident care apara utilizarea sa, declarand ca
prezentarea facuta de activistii pentru apararea drepturilor consumatorului
este nedreapta si porecla de “lipici de carne” a fost aleasa pentru impactul
emotional.
Dar nici nu conteaza ce spun
autoritatile, pentru ca la scoala am invatat ca lipiciul nu este de mancat, iti
da dureri de cap si de stomac – in plus, are un gust oribil. Foloseste-ti
logica. Pune intrebari. Urmareste-ti starea de sanatate. Gandeste-te mai bine
si fii mai atent la alegerile pe care le faci , in special la alimentele pe
care le introduci in corpul tau.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu