vineri, 20 noiembrie 2015

Cum va ajunge Rusia lui Putin mai puternică decât era URSS-ul lui Stalin


            Problema cu un judoka e că stie să-ti folosească propria fortă împotriva ta. De aia nici nu prea poti să-l fortezi. Trebuie să-l închizi inteligent, cu răbdare, ca la sah, căutându-i vulnerabilitătile. Când un judoka are si abilităti de sahist, ba chiar si o fortă militară care, nu o fi cea mai tare de pe planetă, dar sigur nu poate fi ignorată, atunci chiar ar trebui să te temi de el, să-l eviti, dacă nu poti să îl înfrângi. Poti cel mult să-l hărtuiesti până îl obosesti. Vladimir Putin are toate aceste calităti la un loc si le foloseste într-un mod în care ceilalti lideri ai lumii n-au nicio sansă să-l anticipeze.




            În timp ce occidentalii se chinuie să înteleagă ce fel de musulmani sunt alauitii ăstia care au invadat Europa, Putin îsi joacă singura carte ce îi conferă controlul Mediteranei de Est, asa cum nici Petru cel Mare, nici Ecaterina si nici chiar Stalin nu au reusit îl aibă. O să revenim mai târziu asupra scopurilor rusesti, ceea ce trebuie să retinem deocamdată este faptul că Rusia se comportă din nou ca o putere globală, intervenind în Siria cu aviatie, tancuri, infanterie si artilerie grea, fără ca America să facă ceva împotrivă. Ba chiar, bombardamentele coordonate ale americanilor asupra Statului Islamic arată mai degrabă faptul că SUA este gata să accepte această realitate căci, asa cum spuneam la început, mai bine eviti un judoka ce joacă sah si mai are si câteva bombite nucleare prin buzunare.
            Israelul este la rândul său în sah, nestiind nici el cum să reactioneze si asteptând să vadă care dintre cele două Puteri va rămâne dominantă în zonă, căci America este mai degrabă dezangajată, iar Rusia e pe val. Mediterana de Est este dominată acum de cele trei baze navale rusesti, două în Siria si una în Cipru si în timp ce SUA au reluat relatiile diplomatice cu Iranul (dusmanul de moarte al Israelului)




            Rusia, îi tine la respect pe evrei cu posibilitatea livrării de rachete S300 care ar anula nu numai capacitatea tehnică a Israelului de a bombarda la nevoie o bază nucleară din Iran, dar instalate pe teritoriile din Siria sau Liban, controlate de Hezbolah, aceste rachete antiaeriene cu rază lungă pot anula de fapt suprematia aeriană a Israelului chiar si asupra propriului său teritoriu.
            Intrarea Rusiei în conflictul din Siria schimbă radical comportamentul puterilor implicate în acesta, dintr-un motiv simplu de înteles… Dintr-o dată, acest conflict local, capătă potentialul de a deveni zonal, regional sau chiar mondial (e posibil să intre si China). Asta dacă marile puteri nu reusesc să se evite. Dacă reusesc să se evite si să nu-si provoace pagube directe, asta tot nu înseamnă finalul războiului, sau al crizelor colaterale (cum este si cea a refugiatilor) singurul efect fiind, de fapt, o reîmpărtire teritorială si manifestarea Rusiei ca putere mondială. Mondială înseamnă pe toată planeta. Mie însă mai mult de Europa îmi pasă.

            Europa, Franta si Germania, între prostiile americanilor si viclenia lui Putin




            Marea problemă a teoriilor conspiratiilor este că nu admit defectiuni. Viata este plină de defectiuni. Chiar un plan mondial dacă faci, el se va schimba după două minute căci, din cauza complexitătii oamenilor, viitorul nu poate fi prezis. Ei bine, nu 100%. Ceea ce nu înseamnă că nu trebuie făcut un plan. Din contră, jucătorul care are unul, va avea initiativa si cele mai mari sanse de reusită.
            Europa, dacă mai are vreun plan, acesta nu mai este proactiv ci reactiv. Europei i se întâmplă lucruri iar apoi se străduieste să le dreagă. Asa s-a întâmplat, prima dată în Ucraina. Europa nu era pregătită nici pentru Revolutia de la Kiev si, cu atât mai putin, de războiul de tip nou, declansat apoi de rusi. Adevărul este că Europei nu-i pasă de Ucraina. Si nici de Orientul Mijlociu nu i-ar fi păsat dacă nu intervenea criza refugiatilor.
            Într-un fel, Franta si Germania, puterile dominante, dau acum o notă de egoism întregii Uniuni, căci pe plan international sunt puteri lenese, atrofiate, acrite si de dominatia americană, dar si adormite de criza de două decenii a URSS.
            Ca să vă dau un exemplu foarte concret, desi a fost principalul afectat prin pretul plătit, europeanul nu a înteles explozia pretului titeiului care, în mai putin de un deceniu (1999 – 2008) a sărit de peste zece ori. Scumpirea hidrocarburilor a revitalizat Rusia, a scos-o din betia lui Boris Eltin, iar occidentalului nu i-a păsat. Credea că e acolo, partener cu orice tar ar fi venit, dar s-a dovedit că Putin era altfel.




            Problema cu nesimtirea asta pe termen lung este că ea expandează… Europei nu  i-a păsat nici de Turcia, iar apoi Turcia a început si ea să se manifeste expansiv, ba chiar Europei nu i-a mai păsat nici de Grecia, lăsând-o într-o betie a banilor ieftini ce au scufundat-o în coruptie, marxism si, inevitabil apoi, a căzut în sfera de influentă a Rusiei. Si ce? Care-i problema cu Rusia? si-o fi zis neamtul, doar Rusia depinde de banii pe care noi îi plătim pentru gaze. Ba nu! Gazul este resursa, dependenta este taman pe dos.
            Europa s-a trezit, dacă s-o fi trezit, abia când frontiera Schengen a căzut (în Grecia, nu în Ungaria) si când si-a dat seama că Cehia-Slovacia-Ungaria, placa turnantă între estul si vestul continentului este dominată de euroscepticism sau chiar filo-putinism.
            Ce va face Europa atunci când, umflată de rolul din Siria, Rusia va începe să-si manifesteze autoritatea de la Baltica si până la Marea Neagră? Cum va reactiona când Estonia se va trezi cu turisti verzi, fără însemne, conducând blindate în loc de mertane si făcându-si selfie-uri cu akm-ul pe piept?




            V-am mai spus, provocare unei tări NATO prin destabilizare va fi singura cale de a demonstra nefunctionarea Aliantei. Sau vă imaginati că într-un astfel de caz puterile nucleare vor ataca Rusia? Haida, de! Dar dacă înainte de Tallin omuletii ăia verzi vor face o vizită (balon de încercare) la Chisinău? Este că nici noi, nici nemtii si, cu atât mai putin penibilul de Hollande (care crede că poate scoate tări din UE când vrea el) nu avem un plan pentru astfel de situatii?
            Dar americanii? Care americani?
            Nu vă e clar că rusii s-au prins că jandarmul ăsta mondial nu mai este credibil în materie de amenintări militare? Jandarmul Mondial e cam dezangajat în Europa, nici nu mai are interese economice foarte mari, gândeste în termeni de capete de pod (gen Deveselu, Taiwan, Alaska) si în rest Jandarmul stăîn banca (baza) lui.




            Din când în când Jandarmul dă drumul unui scandal de tipul Volkswagen, încercând prea târziu să cumintească o Germanie ce îsi regăseste interesele mai repede alături de Putin. Tot el, Jandarmul, înarmează Statul Islamic ca să-i tină ocupati pe teroristii arabi în ograda lor si să nu-i mai dea cu avioanele de zgârâie norii din ograda lui, tot el atâtă Arabia Saudită împotriva Iranului, iar apoi face pace cu Iranul ca să tină sub tensiune si pe unii si pe ceilalti.
            Între timp titeiul se apropie de cotatia de acum zece ani, SUA, cea mai energofagă tară de pe planetă are cel mai ieftin input de energie, banii sunt ieftini, Obama a rezolvat criza economică, ba chiar se poate lăuda că n-a mai atacat pe nimeni. De zece ani, cu exceptia unor lovituri aeriene prin Libia si Siria, asa, de antrenament, SUA n-a mai făcut niciun război terestru. Dar, uite, e posibil ca exact asta să fi amorsat un conflict mondial.
            Good job Barack Obama! Meriti două premii Nobel pentru pace, nu unul!
            Turcia si Grecia
            Mai întâi Turcia. A făcut cel mai dubios joc în toată această poveste. Oh, desigur, aroganta, ca să nu zic prostia vest-europenilor are si ea rolul ei… Îl mai tineti minte pe desteptul de Sarkozy?
            Turcia nu e în Europa! Mais non, bien sur! E ca si cum ai spune că poarta nu e parte din curtea ta. Turcia e poarta Europei! Sau credeti că manifestările de hegemonie zonală ale lui Erdogan Magnificul nu au legătură cu acest NU dispretuitor aruncat de europeni poporului turc? Bineînteles că au. Dar apoi, când Turcia a început să bombardeze Siria? Dar când Europa s-a prefăcut că nu e problema ei că sunt patru milioane de refugiati în Turcia?
            Dar ia aruncati un ochi pe harta asta de pe wikipedia, ca să vedeti cât de mare e problema kurdă pentru turci…




            Si dacă turcii se folosesc de Statul Islamic, pe de o parte pentru a pune presiune pe kurzi, iar pe de alta pentru a rupe la un moment dat o parte din Siria? Ia uitati-vă putin si pe harta războiului din Siria!




            Cred că în acest moment nu se mai poate pune întrebarea dacă Siria va fi divizată si împărtită. Mie mi-e clar că turcii vor intra cât de curând în nordul Siriei, întrebarea este dacă americanii stiu asta si si-au dat cumva tacit acordul. Dar rusii? Nu cumva avioanele si tancurile alea care desfăsoară acum operatiuni în Siria nu prea aveau cum să ajungă acolo fără acordul, fie al Greciei, fie al Turciei, două tări membre NATO?
            Există o întelegere între Turcia si Rusia? Dar cum de au pornit refugiatii din Turcia prin Grecia, ca prin brânză, până în Ungaria, a doua zi după referendumul făcut de Tsipras în Grecia? Da, referendumul ăla de a scandalizat Germania!
            A existat un santaj esuat între Grecia si Germania, la fel cum, poate, acum, scandalul Volkswagen este tot un santaj esuat între SUA si Germania?
            Unde se închid toate aceste jocuri? Evident, la Rusia. Dar până acolo, hai să iesim putin din conflictele politice si militare si să ne întoarcem putin la cele economice.
            Israel
            Tamar si Leviathan sunt două zăcăminte de gaze naturale, descoperite în largul coastelor israeliene în 2009 si 2010. În 2011 a început războiul din Siria. Aceste două zăcăminte sunt atât de mari, încât se estimează că vor propulsa Israelul pe locul trei în topul tărilor cu rezerve de gaze, imediat după Iran si nu foarte departe de Rusia.




            Desigur, aceste zăcăminte au valoare dacă au si piată de desfacere. Dintre tările mari Turcia e cea mai apropiată, dar ca piată de consum, Uniunea Europeană este a doua ca mărime din lume. Acolo trebuie să ajungă gazul israelian pentru a avea si valoare si variantele spre UE sunt doar trei: fie printr-o conductă submarină până în Turcia, iar apoi terestru prin Turcia spre Europa, fie, printr-o conductă, mult mai lungă si, deci mai scumpă, prin Cipru si de acolo spre Grecia, ocolind Turcia, fie (dar asta este cea mai
scumpă variantă) cu statii flotabile de gaz lichefiat si vapoare care să le ducă peste mări, oriunde. Problema cu aceste exploatări care ar trebui să demareze în 2017 este că sunt prea aproape de tărm, într-o zonă instabilă.
Ca să ajungă în Turcia, conducta trece prin apele libaneze iar apoi prin celecipriote, dar prea aproape de cele siriene, adică, în toate cazurile, prin piscina de patrulare a navelor de război rusesti.




            Si acum, ce v-ati astepta? Ca Rusia să stea cu mâinile în sân si să vadă cum îi fură Israelul clientii europeni? Dar ce ar face Israelul dacă de pe teritoriul sirian controlat de rusi militiile Hezbolah îi vor ataca teava, sau chiar instalatiile? Or fi ei israelienii înarmati si bătăiosi în zonă, dar credeti-mă, avioanele lor F16 si F15 nu vor mai intra într-un spatiu aerian controlat de Suhoiurile rusesti, asa cum au făcut-o până
acum, fără nicio greată. Si, presupunând că vor intra… în secunda doi Hezbolah va primi rachetele S300, de care vă spuneam la început, care, instalate doar dincoace de înaltimile Golan, ar putea închide pur si simplu spatiul aerian al Israelului. Sah-mat! Ceea ce poate face Israelul, după ce Rusia va fi devenit o putere militară în Mediterana de Est, este să se înteleagă cu Putin, fie să bage Rusia partener în exploatarea de gaze, fie să-si împartă piata europeană într-un mod avantajos si pentru rusi. Săptămâna asta Bibi Netanyahu (însotit de militari de rang înalt si sefi Mosad) l-a vizitat pe Putin, la Moscova, dar a plecat cam îndoit de acolo. Sigur au vorbit si despre gaze si despre rachete. Si despre americani. Care si-au găsit cel mai prost moment din lume să lase Israelul din brate, căci…
            RUSIA
            Rusia a început operatiunile militare în Siria, umăr la umăr cu armata lui Bashar Al Asad si cu militiile iraniene Hezbolah, împotriva Isis. Rusia are baze în Siria de aproape 60 de ani si nu va ceda sub nicio formă tărmul îngust al Mediteranei unde are aceste baze.
            Desi interesul economic al Rusiei în Mediterana de Est cred că de acum este evident, mi se pare mie că Putin judecă chiar mai complex de atât. Încercând să înteleg filozofia acestui bully, acestui golan genial care mai are si educatie de judoka, mi-am dat seama că întotdeauna scopul său e dincolo de toate. N-a invadat Crimeea ca să neutralizeze viitoarele exploatări de gaze de lângă aceasta, dar a obtinut acest avantaj economic în mod colateral.




            Nu trimite de două ori pe săptămână avioane de luptă spre zona economică românească a Mării Negre ca să amâne începerea exploatărilor de gaze de acolo, dar, desigur îsi pun toti problema… si americanii si austriecii… dacă băgăm 5 miliarde degeaba? Oare n-ar fi mai bine să exploatăm gazele astea împreună cu rusii, asa cum probabil vor face si israelienii, acceptând de facto Rusia ca jupân peste această parte de lume?
            Revenind la Vladimir Putin, el a înteles o chestie complexă… nu-ti trebuie bani ca să devii seful cartierului ci, invers, dacă devii seful cartierului, vine banul la tine. De aia vă spun, primul target al Rusiei nu este să-si elimine concurentii economici, este să redevină puterea de speriat de pe vremea lui Stalin si abia apoi îsi va dicta interesele. Atâta doar că mintea lui Putin este mult mai sofisticată decât cea a lui Stalin si nu va repeta greselile acestuia.




            M-am tot întrebat cum de a stiut Orban încă din primăvară să se apuce de un gard de sârmă la granita cu Serbia. Dar dacă Ungaria nu făcea gardul? Evident, emigrantii ajungeau în Germania. Iar apoi uitam. Nu mai dezbăteam atâta timp pe retele că Europa va fi musulmană, că ne cuceresc pământul nostru sfânt, ura, atât de profesionist diseminată chiar de patriotism si nationalism n-ar mai fi fost atât de eficientă fără afurisitul ăla de gard unguresc. Probabil că Germania a încurajat cumva Ungaria să-l facă, dar cred că si prietenia dintre Orban si Putin a avut un rol important. Eu acum sunt convins de faptul că Putin a orchestrat criza refugiatilor. Iar Germania si-a dat seama prea târziu care e faza. N-a mai avut de ales, a trebuit, din nou în mod gresit să joace cu Putin, considerând că interesul Rusiei ar fi să stingă conflictul din Siria. Când de fapt acel conflict este tocmai cel care va readuce Rusia la nivelul de putere militară imperialistă si mondială. Iar doamna Merkel va fi si bătută si cu banii luati, în timp ce domnul Putin va căpăta aura unui cruciat în ochii milioanelor de europeni speriati de invazia musulmană. Iar acei oameni nici măcar nu stiu că, de fapt, cruciatii n-au adus pentru nimeni pacea, nici credinta sau apropierea de Iisus, ci doar puterea, faima si, mai ales bogătia.
            Să nu uităm! Refugiatii nu au făcut niciodată războaie, ei sunt efectul războaielor. Cauzele războaielor sunt mai tot timpul aceleasi: ura, xenofobia, teama.
            PS
            Desi nota acestui articol este una pesimistă, nu as vrea să întelegeti că sunt de părere că mâine ar trebui să ne predăm rusilor. Din contră. Chiar redevenită putere mondială, Rusia are slăbiciunile ei. Mai scriu mâine despre asta si despre ce ar trebui să facem noi, românii, în noua situatie creată.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu