miercuri, 11 noiembrie 2015

Draft – Colocviile de Marți, 15 decembrie 2015, 5 pm, Calderon 39 – welcome noi participanți





Anul VI, nr. 12 (73). Parteneri: Asociația Culturală Româno-Indiană, AcademiaInternațională Mihai Eminescu, Societatea de Etnologie din România, Fundația Alexandru Philippide, Asociația Culturală Aromâmească, Fundația Dumitru Drăghicescu, Fundaţia Culturală Ithaca, Liceul de Artă Dinu Lipatti, Centrul Român de Istoria Presei,Teatrul Robert Calul. Format: Addresses, Intervenții, Teatru de poezie, Întâlniri, (Re)lansări de cărți și publicații, Concerte, Proiecte, Portrete, Ateliere Creative

Tema: ”DUMNEZEU S-A NĂSCUT ÎN EXIL“

Concert vocal de Gheorghe Cărbunescu

Comunicări:

George Anca: Drama Sanscrită
Vasile Menzel: Mozart și Salieri în scenă
Corneliu Zeana: Colinde în închisori comuniste
Viorel Speteanu: Istoria Crăciunului la români

Aniversări în decembrie:

J. N. Potocki 200 n (2),
Ada Lovelace 200 n (10),
Vintilă Horia 100 n (18),
Edith Piaf 100 n (19)

Teatru de poezie:

Puși Dinulescu: Irozi
Gabriela Tănase: Aron Cotruș
Vali Pena: Magda Isanos

Coordonator: Dr. George Anca

***

Dear Dr. Anca,
Thank you for joining to the Nomination for the Kyoto Prize 2008. We dully have received two nominations from you. Concerning your nominations, we would like to inform you, that we can not accept a self nomination, as mentioned in the invitation letter to you.
We kindly ask you, if you would like to reconsider to make a new nomination.
Respectfully yours,
Dr. Kenjiro Miyamoto
Arts and Philosophie
Inamori Foundation
620 Suiginya-cho, Shimogyo-ku, Kyoto 600-8411 Japan
Phone: +81-75-353-7272 Fax: +81-75-353-7270
E-mail: c-nomination@inamori-f.or.jp

***

Primisem, în iunie, un plic verde, greu, cu invitaţia de a face două nominalizări pentru Kyoto Prize şi enclosures. Până-n august nu citisem paginile pe hârtie japoneză, catifelată. Calitatea era de preşedinte ad interim al Societăţii de Etnologie din România, moartă, chiar dacă neîngropată cu preşedintele ei fondator, Romulus Vulcănescu (se nominalizează numai vii). Pe urmă am văzut că se făcea individual. Nu văzusem că nu poţi să te autonominalizezi, iar ideea mi-a venit din nehotărâre, ceea ce o să povestesc aici întrucâtva, eventual cu umor haiku, specia înrudită dodoitsu, la mine în dodii, în amintirea lui Olăreanu cel scandalizat de ele şi de (de)ochiul parodiatorului monitorizat de Caţavencu.
Am început să mă gândesc la Paul Goma, să formulez în gând, pentru “titlu” - un Soljeniţân al României according to Eugene Ionesco, mişcare-curcubeu 1977, art and ethics... Luca Piţu şi Tatiana Slama-Cazacu îmi veneau în minte. Când Victor Frunză a decedat cam odată cu patriarhul, l-am vizualizat la lansarea la Bookarest (mort) a unei cărţi de Goma în editura lui (şi pentru japonezi?) Pe Goma în persoană îl revedeam în compania redactorilor de la Gazeta literară prin 1965, când făceam practică pe acolo. Al lui să fie Kyoto Prize. Nu cumva – mai ales dacă nu ieşea – să se supere, că să-l fi întrebat. Când aveam gata formele de plecare în India ca profesor – venise la ministerul învăţământului şi aprobarea de la securitate-Postelnicu – am trecut să-mi iau la revedere de la Grigore Popa, iar ginerele său, Ioan Ladea, de faţă, m-a luat în camera alăturată şi mi-a spua: Hai la Goma – plec în India – e prima oară când se spune adevărul. Dacă Ladea ar fi viu, pe el l-aş fi nominalizat din primul foc...

***

Sunt de cosmar imaginile proiectate repetitiv la jurnalul de actualitati tv din seara zilei de 13 iunie; unora dintre participanti la busculada din curtea Televiziunii li s-au facut stop-cadre pentru identificarea de catre multime! Faptul inadmisibil intr-o lume civilizata n-a constituit un scrupul pentru conducerea Televiziunii care a pornit astfel vanatoarea inainte chiar de dezlantuirea violentei mineresti de a doua zi. Una dintre aceste victime avea sa fie chiar indragitul actor Dragos Paslaru: "In dimineata acelei zile (14 iunie-nn) ma aflam la sediul Asociatiei "21 Decembrie"...La orele 7.30 cladirea a fost inconjurata de mineri care au cerut sa le deschidem usa...iar un grup de 5-6 mineri, spargand geamurile de la parter, au patruns in cladire incepand s-o devasteze. Seful Asociatiei, sculptorul Alexandru Nancu, a coborat in mijlocul lor si i-a potolit, citindu-le declaratia noastra din seara zilei de 13 iunie in care condamnam agresiunile din Piata Universitatii si de la Televiziune...Minerii au incetat agresiunea, dar a aparut un civil care l-a lovit pe Alexandru Nancu, dezlantuind macelul care a urmat. Am fost izolat de ceilalti (...) dus in spatele cladirii unde am fost lovit in cap cu un obiect contondent, lesinand imediat. Am fost stropit cu un furtun cu apa pana mi-am revenit, am fost ridicat in picioare si dus printre mineri, din Batistei pana la rondul din Piata Universitatii, timp in care am fost lovit in permanenta cu tot ce aveau minerii la indemana."
Nu stiu daca printre declaratiile victimelor mineriadei din 13-15 iunie solicitate de Parchetul militar se afla si cea a lui Dragos Paslaru. Improbabil; el avea sa dispara nu numai din viata teatrala, dar si din viata laica! n
Pentru unii muma, pentru altii ciuma!
Nu doar cazul "legionarului" Dragos Paslaru ne obliga sa ne intrebam daca nu cumva vinovata de "cultura depravarii" se facea vinovata si o nenumita parte a presei in diatribele domnului Iliescu. (Vartan Arachelian)
Şi-a iertat călăii care l-au bătut la Mineriadă
Actorul-călugăr Dragoş Paslaru a ajuns şeful cancelariei Mănăstirii Frăsinei
CREDINTA. "Am luat coarnele plugului Dumnezeiesc şi sufletul meu a iertat tot": este singura declaraţie oferită în faţa anchetatorilor de actorul Dragoş Paslaru, care s-a călugărit după ce a fost bătut de mineri.
Bătut în Piaţa Universităţii pentru că protesta împotriva regimului instalat după înlăturarea lui Ceauşescu, actorul Dragoş Paslaru a renunţat la viaţa lumească şi s-a călugărit, în anul 1990, la Mănăstirea Frăsinei, din judeţul Valcea. Numele său monahal este "fratele Vasile". La mănăstire a lucrat la sectorul zootehnic, apoi ca bucătar, iar acum fostul actor este şeful cancelariei Mănăstirii Frăsinei.
În dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, fratele Vasile are calitatea de victimă. În urmă cu cateva zile, un poliţist l-a vizitat pentru a-i lua declaraţii. Călugărul nu şi-a acuzat călăii, iar anchetatorul a consemnat în procesul-verbal doar atat: "Am luat coarnele plugului Dumnezeiesc şi sufletul meu a iertat tot". Mănăstirea Frăsinei este singura din Romania unde regulile monahale sunt identice cu cele de la Muntele Athos. Nu se mănancă niciodată carne, slujbele au loc la miezul nopţii şi femeile nu au voie să intre.

Cariera de succes
Dragoş Paslaru a jucat în filmul "O lacrimă de fată", prezentat la Festivalul de Film de la Cannes, în anul 1982. Alături de Mircea Diaconu, a jucat în "Secvenţa", apoi, în "Drumeţ în calea lupilor", unde a făcut un rol de excepţie, reprezentand una dintre căpeteniile legionare. În "Ochi de urs" a avut-o ca parteneră pe cunoscuta soprană Daniela Vlădescu. Dragoş Paslaru a jucat şi în piese de teatru.

Radu Cosmin
crestetul ciresului
pe funii amintirea batjocurii
pridvorul cu scara pravalita
ne povestim porumbeilor înfloriti
putina modestie pâna am damblagit

ne aflam pe înfrunzirea plutei
exterminarea ne-om fi dorit-o empatic
lacuste înradacinate ne cadeam
pe tine te intereseaza nenorocirea mea

adio patrie parintii nimicului pe furisul
urdinisului puscarie de miere
încremenita pajiste sub ninse petale

merci de paralizie creierii
ochilor scosi du-mi-i duminicile
ca pe Dragos Pâslaru în Frasinei
- George Anca

Filmography by year for
Dragos Pîslaru
Fii cu ochii pe fericire (1999) [Actor .... Mihai Nica]
Femeia în rosu (1997) [Actor] (as Dragos Pâslaru)
Capul de zimbru (1996) (TV) [Actor] (as Dragos Pâslaru)
Domnisoara Christina (1996) [Actor .... Nazarie] (as Dragos Pâslaru)
Un été inoubliable (1994) [Actor]
... aka An Unforgettable Summer (International: English title)
... aka Vara de neuitat, O (Romania)
Balanta (1992) [Actor]
... aka Chêne, Le (France)
... aka Stejarul (Romania)
... aka The Oak (USA)
A unsprezecea porunca (1991) [Actor]
... aka The 11th Commandment (literal English title)
Piata Universitatii - Romania (1991) [Actor .... Himself]
... aka University Square: Romania
Sobolanii rosii (1990) [Actor]
... aka Red Rats (Europe: English title: informal title)
Drumet în calea lupilor (1988) [Actor .... Horia Sima]
... aka Traveling in Front of Wolves (International: English title: informal literal title)
Umbrele soarelui (1986) [Actor .... Veanu]
... aka The Shadows of the Sun (International: English title: informal literal title)
Cantonul parasit (1985) [Actor]
Intoarcerea din iad (1983) [Actor] (as Dragos Paslaru)
... aka Back from Hell (USA: DVD box title)
... aka Return from Hell (USA)
Ochi de urs (1983) [Actor] (as Dragos Pâslaru)
... aka The Bear Eye's Curse
Singur de cart (1983) [Actor .... Pavel]
Secvente (1982) [Actor]
... aka Sequences
Angela merge mai departe (1981) [Actor .... A taxi driver]
Pruncul, petrolul si Ardelenii (1981) [Actor] (as Dragos Paslaru)
... aka The Oil, the Baby and the Transylvanians
Lacrima de fata, O (1980)




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu