luni, 9 noiembrie 2015

Castelul privat din Elveția al magnatului energiei Bogdan Buzăianu a fost scos la vânzare pentru 7,4 milioane de euro în timpul anchetei DNA




Exclusivistul castel din Elveția în care a domiciliat în ultimii ani Bogdan Nicolae Buzăianu, magnatul pieței de energie românești, cunoscut și sub sintagma "cel mai deștept băiat din energie", a fost scos la vânzare de trei săptămâni, în regim de urgență, de importanta companie imobiliară elvețiană Direct Investment, așa cum o arată chiar datele publicate de companie.




Din Octombrie 2005, magnatul energiei, Bogdan Nicolae Buzăianu, și-a declarat în mod oficial domiciliul în Elveția, Fribourg, De Castellaweg 37, Schloss 3280 Greng, în capitala cantonului cu același nume, în micuța, cocheta și bogata localitate elvețiană de nord- est Greng cu doar 180 de locuitori, și ea aflată în regim de paradis fiscal.
Numai că fix la această adresă indicată de Bogdan Nicolae Buzăianu în multe documente ale firmelor sale cât și în acte oficiale ale statului român ( Fribourg, De Castellaweg 37 și/sau 51, Schloss 3280 Greng) se așterne unul din puținele castele private și prestigioase ale cantonului elvețian, Castelul Greng.
Castelul Greng, întins practic pe trei domenii impozante și foarte aproape de malul lacului Murten, are 1,3 hectare de parc, 19 camere separate într-o multitudine de corpuri de clădire, 690 de mp locuibili, fântâni ornamentale, labirint, templu în stil roman, capelă, piscine, iaz cu pești, are sursă proprie de apă, tavernă proprie și cramă, plajă privată pe malul lacului iar întregul domeniu al castelului este împrejmuit de ziduri înalte și opace fiind ferit din exterior de blitzurile de paparazzi.




Potrivit descrierilor precise ale specialiștilor imobiliari elvețieni, castelul are lifuri, apartamente, duplexuri, triplexuri, saune private, parchet, șeminee din marmură, spa și este singurul castel privat de aceste dimensiuni din Elveția, având o vechime de 230 de ani.
Castelul Greng unde a domiciliat în ultimii ani magnatul energiei românești, Bogdan Buzăianu, a fost construit în 1785 și a fost de-a lungul timpului reședința oficială a multor personalități cunoscute, cum ar fi celebra scriitoare elvețiană a secolului 19, Madame de Stael, gânditorul Benjamin Constant și chiar președintele Nestle, Emile Louis Roussy. În 1989, întreaga proprietate a intrat în renovare completă și tot de atunci a fost împărțită în condominii.




Castelul Greng a fost scos la vânzare, în regim de urgență, la sfârșitul lunii Septembrie a acestui an, prin intermediul companiei imobiliare elvețiane Direct Investment, de vânzători a căror identitate nu este cunoscută, la un preț minim de 7,4 milioane de euro și un preț de vânzare imediat de 7,68 milioane de euro. Acțiunea coincide cu ancheta de corupție declanșată de procurorii DNA în care apare și magnatul energiei românești, Bogdan Nicolae Buzăianu.
Datele regăsite în societățile anonime de tip offshore controlate și administrate de magnatul Buzăianu pe teritoriul Elveției, așa cum, de exemplu, este SI Valclair SA, companie ce se ocupă cu achiziționarea, vânzarea, gestionare și operarea de imobile, arată că încă din 5 Septembrie 2005, "cel mai deștept băiat din energie" își declara domiciliul în Fribourg, Greng, deși abia trei ani mai târziu avea să își declare în mod oficial rezidența și să renunțe definitiv la cetățenia română.
În 20 Februarie 2007, într-o emisiune în direct la TVR 1, numele lui Bogdan Nicolae Buzăianu, sub titulatura de "băiat deștept al energiei", apare pentru prima oară în public în disputa dintre președintele de la acea vreme, Traian Băsescu și fostul premier, Călin Popescu Tăriceanu.
Traian Băsescu l-a acuzat public în emisiune pe Tăriceanu de legături cu "băieții deștepti din energie", i-a transmis să nu mai mintă, spunând că Alro Slatina este trimisă să-și ia energia necesară de la Energy Holding, firma patronată de Buzăianu, același Bogdan Buzăianu care este și reprezentantul firmei VA Tech Hydro, firmă cu care Călin Popescu Tăriceanu a încheiat în calitatea sa veche de ministru al Industriilor un contract dezastruos pentru ţară, pentru modernizarea Porților de Fier. "Vă asigur că niciodată nu o să trec peste îndatoririle mele constituționale. Una dintre ele este să nu las firmele la cheremul unor mafii. Iar în energie avem o mafie. O știți de doi ani și nu faceți nimic", spunea atunci Traian Băsescu. Călin Popescu Tăriceanu a declarat și el în acea emisiune că Traian Băsescu ar fi intervenit în mod direct pentru Alro Slatina, cât și prin consilierul prezidențial de atunci, Theodor Stolojan ca firma să poată obțină energie foarte ieftină și a indicat spre Codruț Șereș care ar fi putut spune cum s-au desfășurat presiunile. Tot în acea zi, la Realitatea TV, Codruț Șereș a intervenit în direct și a declarat că în piața de enegie se zvonește că Alro ar fi dat 4 milioane de euro unui membru al Administrației Prezidențiale pentru a le susține interesele pe lângă președinte.




Pe fondul acestor dezbateri publice, a discuțiilor despre Hidoelectrica, despre păguboasele privatizări din energie dar și pe fondul demarării unor anchete judiciare, după exect un an, pe 19 Februarie 2008, în singura lună cât a deținut interimar portofoliul Justiției în cabinetul Călin Popescu Tăriceanu, Teodor Meleșcanu, a semnat ordinul de ministru nr 445/C privind aprobarea cererilor de renunțare la cetățenia română ale unor persoane care au dobândit altă cetățenie "și care sunt curprinse în anexele 2, 3 și 5 care fac parte integrantă din prezentul ordin". Primul nume pe anexa 5 a ordinului semnat de Melescanu este chiar cel al lui Buzăianu Nicolae Bogdan, cu domiciliu actual ( 19 Februarie 2008) în Elveția, Fribourg, De Castellaweg 37, Schloss 3280 Greng, ultima rezidență fiind cea din România, București, sector 1.
Pe 19 Februarie 2008, magnatul Buzăianu avea deja cetățenie elvețiană.




Lui Bogdan Nicolae Buzăianu i s-a aprobat cererea de a renunța la cetățenia română, în ciuda opoziției vehemente a autorităților române de la acea vreme, în principal se pare chiar din partea serviciilor speciale, care au dat aviz negativ de specialitate și securitate, de respingere practic a solicitării magnatului Bogdan Buzăianu, de a nu i se permite renunțarea la cetățenia română și dobândirea unei alte cetățenii pe teritoriul altui stat, fapt nemaintâlnit până în prezent, spun surse din Ministerul Justiției. Aprobarea renunțării la cetățenia română ar fi îngreunat și tergiversat eventualele demersuri judiciare, chiar dacă un cetățean străin poate fi anchetat și judecat pe teritoriul statului pe care a săvârșit presupusele infracțiuni.




La acea vreme, Ministerul Public/ DIICOT intrumenta celebrul dosar al "Privatizălor Strategice"- Codruț Șereș, Zsolt Nagy, Stamen Stanchev, Vadim Benyatov, urmărirea penală începând pe 26 August 2008, după 7 luni după ce magnatului Buzăianu i s-a aprobat renunțarea la cetățenia română, cauza fiind soluționată în prezent cu condamnări definitive de închisoare cu executare atât pentru Codruț Șereș (4 ani și 8 luni) cât și pentru Zsolt Nagy (4 ani), ei fiind încarcerați din Ianuarie 2015.




Cu toate acestea, pe fondul domolirii disputei publice vehemente între fostul premier și fostul președinte pe subiectul energiei, ordinul a fost semnat de Teodor Meleșcanu, publicat în Monitorul Oficial al României, nr 143, cu tot cu cele cinci anexe, pe 26 Februarie 2008 și este în vigoare de la acea vreme.
Teodor Meleșcanu a stat în Guvernul Călin Popescu Tăriceanu până pe 22 Decembrie 2008 ca ministru al Apărării Naționale, devenind ulterior ca și în trecut un ocupant de portofolii externe: director al Serviciului de Informații Externe, anul trecut, pentru doar 8 zile, ministru de externe al României, în prezent, consilier de stat guvernamental pe probleme de apărare și securitate al premierului Victor Ponta.
La doar 3 luni de la publicarea ordinului în Monitorul Oficial și reușita descotorosirii de povara cetățeniei române, magnatul energiei Bogdan Nicolae Buzăianu a făcut o nouă mișcare, rămânând însă și cetățean elvețian.
Va urma :)
Alte fotografii pe aceeași temă:




































***

Ce unește triunghiul Tăriceanu-Ponta-Șova: cinci ani de contracte dubioase cu firmele de stat din domeniul energiei

Posted by: Dan Turturica

Casa de avocatură a lui Dan Șova a încasat nu mai puțin de 27 de milioane de lei (circa 7 milioane de euro) doar din contracte cu companii de stat și doar în perioada 2006 – 2009. Printre contracte: CET Govora – 6,4 milioane de lei, MFA Mizil – 3,6 milioane lei, Electrica SA – 2,9 milioane lei, Electrica Serv 1,8 milioane lei, Romfilatelia – 1,6 milioane lei, Banc Post – 1,1 milioane lei. Dezvăluirea fost făcută de Digi 24, mai precis de Biro Attila, care citează un raport ANAF făcut în 2011.
Ca să punem lucrurile în perspectiva corectă, e important de observat că din cei patru ani verificați de ANAF, în trei, 2006-2008, PSD se afla, formal, în opoziție! (Imaginați-vă la ce venituri din contracte cu companiile de stat a ajuns cabinetul de avocatură al lui Dan Șova din 2009 până azi! Și în special în anii de glorie ai USL.)
Observația privind perioada 2006-2008 este relevantă și din alt punct de vedere. Atunci, PSD era în opoziție dar de fapt beneficia pe deplin de avantajele parteneriatului politic cu PNL. Pesediștii au primit contracte grele, în anii aceia, în schimbul susținerii lui Tăriceanu ca premier, după ruperea alianței DA. Și nu este deloc întâmplător că multe dintre contractele lui Șova din perioada ”de opoziție” au fost cu companii din energie, întocmai ca și cele pentru care este azi anchetat alături de Victor Ponta.
Tandemul Tăriceanu – PSD s-a mai făcut simțit în afacerile dubioase din zona energiei. Să nu uităm că Tăriceanu este autorul afacerii dubioase cu retehnologizarea hidrocentralei Porțile de Fier I, pe care a încredințat-o firmei elvețiene VA Tech. Se întâmpla în 1997, când Tăriceanu era ministru al Economiei și a fost o afacere în spatele căreia s-a aflat cel mai celebru ”băiat deștept” din energie, Bogdan Buzăianu. A costat statul român peste 200 de milioane de dolari!
După revenirea PSD la putere, în 2000, afacerea Portile de Fier I – VA Tech – Tăriceanu a fost controlată la sânge, iar PSD a acuzat numeroase nereguli. În loc să le reclame la parchet, însă, Dan Ioan Popescu, succesorul lui Tăriceanu la conducerea Ministerului Economiei, a preluat din mers relația cu VA Tech și cu Buzăianu. Astfel încât, în 2001, Ministerul a încheiat cu VA Tech încă un contract, pentru modernizarea hidrocentralei Porțile de Fier II. La fel ca și Tăriceanu, DIP a dat contractul tot fără licitație. Și pentru un preț cu 20% mai mare decât ceruse inițial VA Tech – 122 milioane euro.
Contractele au fost atât de oneroase încât până la urmă tot cineva din PSD le-a reclamat la parchet. Cine a fost persoana? Ioan Talpeș. În 2003, când acesta era consilierul lui Iliescu pe probleme de siguranță națională, Talpeș a făcut sesizare la Parchetul General atât împotriva lui Dan Ioan Popescu cât și a lui Tăriceanu. Evident, dosarul a primit rapid NUP. Și nu s-a soluționat nici până azi cu vreo condamnare, deși s-a încercat repunerea lui pe tapet de către Traian Băsescu, în 2007. De ce? Mister. Ce este sigur, însă, este că oamenii din spatele afacerii VA Tech – Porțile de Fier au copt, printr-o altă firmă, Energy Holding și afacerea ”curent ieftin pentru Alro”.
Tandemul Tăriceanu – PSD continuă să facă afaceri profitabile în zona energiei. În multe numiri la conducerea companiilor de stat din acest domeniu se simte atât mâna lui Tăriceanu, cât și cea a (nu atât de discretului) Bogdan Olteanu, vicegurnator al BNR și partener de nădejde al președintelui Senatului.
Din păcate pentru Tăriceanu, pasiunea sa pentru afaceri în energie s-ar putea să îi aducă o condamnare și ieșirea din politică. Pentru că arestarea lui Gheorghe Boeru, (reprezentant al SC Romair Consulting SRL, firmă care a derulat afaceri cu SC Hidro Prahova SA), în dosarul în care sunt anchetați și cumnatul și prietenul cel mai bun al lui Victor Ponta, duce direct la președintele Senatului, după cum spun procurorii. Motivul? Gheorghe Boeru era trimisul special al lui Călin Popescu Tăriceanu, acesta fiind prieten cu Adrian Semcu, cu ajutorul căruia firma omului de afaceri a câştigat proiectul din judeţul Prahova.
Nu doar rețeaua ”Comarnic” poartă amprenta vechilor filiere de excavat bani din companiile de stat din energie, ci și rețeaua ”Romelectro – ISPE”, devoalată de curând de Hotnews. Cele două firme care au câștigat contracte de sute de milioane de euro în mandatele de ministru ale lui Dan Ioan Popescu prosperă și azi, sub Victor Ponta:
”Unul din oamenii cheie din aceste firme este Dan Ioan Gheorghiu, numit in 2012 consilier onorific al premierului Ponta pe domeniul energiei. Intamplator sau nu, Gheorghiu a devenit si mai apropiat de premierul Victor Ponta: vecin de apartament. Acesta n-a raspuns solicitarilor HotNews.ro. Potrivit datelor de pe SEAP, Institutul de Studii si Proiectari Energetice SA (ISPE) a obtinut nu mai putin de 29 de contracte in doar trei ani, 2012-2015.” (Articolul integral din Hotnews, aici)

După cum remarcă și Hotnews, Laurențiu Ciurel, șeful CE Oltenia, care a dat, din 2012 încoace, contracte pe bandă rulantă rețelei ”Romelectro – ISPE”, este și cel ce a acordat, începând cu 2007, contractele de asistență juridică lui Șova,din care a fost plătit și Ponta. De cinci ani durează această relație lucrativă, începută într-o perioadă în care Tăriceanu era premier.
Astăzi, triunghiul Tăriceanu-Ponta-Șova continuă să reziste și să acționeze ca o echipă, împărțind frățește afaceri și apărându-se reciproc în fața oamenilor legii. Dedesubtul ei, însă, se mai află o adevărată piramidă invizibilă, formată din sute, poate chiar mii de oameni care îi susțin de teama că își vor pierde nu doar milioanele de euro furate din banul public ci și libertatea. Din fericire, acțiunile din ultima vreme ale procurorilor zguduie din ce în ce mai tare aisbergul în care s-a blocat România.

P.S. De amuzament: noul șef al ICR, Radu Boroianu, nu este doar naș de cununie al lui Călin Popescu Tăriceanu ci și fost partener de afaceri al lui Bogdan Buzăianu. Boroianu a recunoscut acum câțiva ani că în perioada în care a fost ambasador în Elveția a sprijinit intrarea în afaceri a firmei lui Buzăianu cu statul român. Așadar, ochii pe contractele ICR-ului, că s-ar putea să descoperim că se transformă în Porțile de Fier III!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu