Stiau taranii
compozitia usturoiului? De ce nu pun țăranii sare-n mujdei? ’’Deștept mai e
poporul ăsta! În viața lui de zi cu zi, țăranul român s-a bazat pe o mulțime de
intuiții, certificate astăzi de știință. Asta e inteligență curată!’’
Este remarca
cercetătorului Ștefan Manea, care vine pe fondul unei discuții referitoare la
capacitățile excepționale ale usturoiului, legumă de bază în bucătăria
tradițională românească.
’’În usturoi
există două substanțe aliina și alinoza despărțite de o membrană fină. Când
pisezi usturoiul în intenția de a face un mujdei, cunoscut pentru savoarea pe
care o dă mâncărurilor de carne și legume, membrana de care vorbeam se sparge,
cele două substanțe interacționează și formează alicina. Ei bine, această
alicină este fenomenală! Ea protejează de o sumedenie de boli, și recent s-a
descoperit că și de cancer, mai ales de cancerul de plămâni, boală cu o
evoluție rapidă și fatală.
Dar pentru ca
alicina să fie binefăcătoare pentru corp, nu trebuie să pui sare în mujdeiul de
usturoi, pentru că i se distrug pe loc și ireversibil enzimele și în loc să ne
fie de ajutor, substanța formată atacă un alt grup de enzime din organismul
nostru!’’ – argumentează Ștefan Manea.
În același
timp este indicat ca mujdeiul de usturoi să fie făcut cu un ulei de bună
calitate, cum ar fi uleiul de măsline, substanțele din cele două alimente
acționând sinergic.
’’În aceeași
idee pe care o expuneam mai sus – continuă ing. chimist Ștefan Manea – nici pe
ceapă nu se pune sare! Cel mult se tăvălește bulbul rapid printr-o pânză
subțire de sare și se mănâncă imediat, dar bine ar fi să se renunțe complet la
asta’’ ne îndeamnă aceasta.
Te poți bucura
de nenumărate proprietăți ale usturoiului – printre care prevenirea
hipertensiunii, a diabetului, scăderea colesterolului rău, dizolvarea
cheagurilor de sânge care generează infarctul miocardic și accidentele
vasculare cerebrale – dacă vei consuma cel puțin un cățel de usturoi zilnic,
care poate avea între 2-4 grame.
Efectele se
instalează după o cură de cel puțin trei luni.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu