sâmbătă, 21 mai 2016

Moldo-valahii si Scoala Ardeleana / Ilie Serbanescu

Moldo-valahii si Scoala Ardeleana

Dialogul in legatura cu tematica de mai sus a suscitat un interes surprinzator, atat prin numarul participantilor, cat mai ales prin diversitatea ideilor exprimate spontan. Vezi: Roman, Viorel : Biserica - Statul. România 2016. Timisoara Artpress 2016, ISBN 978-973-108-683-5, paginile 63-123 sau www.viorel-roman.rohttp://viorel-roman-bremen.over-blog.de/

Ideea Corifeilor greco-catolici ai Scolii Ardelene si Fapta nationala, infaptuirea statul greco-ortodox moldo-valah de la anul 1859 si apoi intregirea in Romania Mare trebuia sa formeaza o unitate, fara de care constructia statala e subreda. Asta s-a vazut in perioada interbelica, cand fara un dialog cu Roma, totul s-a naruit in numai doua decenii si am putut constatat asta mai ales in vremea dictaturii de dezvoltare ortodoxo-comunista moldo-valaha, cand Biserica unita cu Roma a fost scoasa in afara legii si Scoala Ardeleana rastamacita, degradata de nivelul laicitatii iluministe.

Si in aceasta perioada de tranzitie Scoala Ardeleana este prezentata in continuare ca laica, cu intentia vadita a ortodocsilor moldo-valahilor de a-si insusi ei atat ideia cat si fapta nationala. Ei vor sa fie singurul model de urmat pentru toti romanii, ceea ce este intolerabil si mai ales daunator interesului national, statului. Perpetuarea acestei discrepanta dintre Ideea si Fapta nationala nu-i de bun augur si consecinta nu poate fi altele decat cele prevazute de domnul ministru Ilie Serbanescu:
"Bucureştiul va pierde Ardealul! N-a făcut nimic să-l păstreze. Nu-l va pierde în luptă, în faţa superiorităţii adversarului. îl va pierde în linişte, pe Facebook!" O problemă pe care agenda prezidenţială n-o va putea ocoli este legată de procesul nerecunoscut public al "reconfigurării" orbitei economice a Ardealului. în spaţiile fără graniţe economice - precum este şi UE - regiunile orbitează economic în mod obiectiv în jurul polilor de putere economică existenţi sau în dezvoltare, indiferent de graniţele politice. Pentru Ardeal, Bucureştiul este cel mai slab pol de putere economică din zonă.

Budapesta şi Viena sunt mult mai puternice şi mult mai aproape. În plus, de ani de zile, Bucureştiul parcă face tot ce este posibil pentru a se depărta de Ardeal, evitând pur şi simplu să construiască o arteră de comunicaţie modernă (autostradă, drum expres) care să treacă munţii fie spre Braşov, fie spre Sibiu. În tot acest timp, Ardealul s-a apropiat de Ungaria/Austria, autostrăzile venind dintr-acolo spre graniţele României şi din Ardeal înaintând spre Vest.

Bucureştiul este tot mai izolat. Investiţiile străine, atâtea câte sunt, se cantonează în Ardeal, nici n-au prea auzit de Moldova sau Oltenia. Iar investiţiile germane - pe a căror "invazie" se mizează în condiţiile venirii la putere a lui Iohannis - se opresc toate la arcul carpatic. Câteva zboruri săptămânal leagă Timişoara sau Clujul de Bucureşti, câteva zeci de zboruri săptămânal leagă aceste oraşe de Budapesta, Viena, Franktfurt. Si politicul urmează până la urmă economicul!

"Desprinderea" politică a Ardealului de Bucureşti este probabil o chestiune doar de timp! Sorocul poate cădea în timpul mandatului actualului preşedinte. Pe fond n-are vreo importanţă că acest preşedinte este un etnic minoritar. Poate că tocmai acest lucru va fi un impediment în calea "desprinderii", căci dl Iohannis va fi "apăsat" oricum de faptul că dacă aşa ceva se întâmplă cumva, s-ar întâmpla pe vremea unui etnic minoritar, deşi Ardealul l-a adus pe domnia sa, prin vot, în fruntea ţării şi nu ştim ce aşteaptă exact Ardealul de la domnia sa!

Poate aşteaptă chiar "desprinderea" de Bucureşti, întrucât teza principală a etnicilor români majoritari din Ardeal, şi nu a altcuiva, este că ei muncesc şi le toacă banii miticii de la Bucureşti! Dar, evident, o desprindere politică a Ardealului de Bucureşti depinde în esenţă de contextul internaţional şi de aranjamentele, de acum în negociere, dintre marile puteri.

După cum s-a dovedit, Bucureştiul este un simplu spectator. La orice! Detaşarea Ardealului nu va face excepţie! Bucureştiul şi-a cedat străinilor resursele naturale, industriile, banii, băncile, pădurile, pământurile. Care este deosebirea de va ceda şi niscai teritorii?! Cu numele evident, căci faptic controlul economic a fost cedat demult! Bucureştiul va pierde Ardealul! N-a făcut nimic să-l păstreze. Adevăratul păcat este însă că nu-l va pierde în luptă, în faţa superiorităţii adversarului. îl va pierde în linişte, pe Facebook!"

Bineintales aici avem punctul de vedere al asa zisilor miticii dambovitieni moldo-valahi "tiganizati" in vremea domniei lui Ion Ilici Iliescu (vezi articolele Tiganizarea romanilor pe acest blog), care vad in Ardeal si Banat mai mult un teritoriu unguresc de unde se poate extrage impozite si taxe, pe care "sa le toace" ei la Bucuresti, dupa cum ne arata dezvaluirile DNA-ul, decat pe fratii lor uniti cu Roma, care cu Scoala Ardeleana au luptat pentru un Program de emancipare nationala si sociala a tuturor romanilor in tara lor.

Cealalalta parte, fata a medaliei este si faptul ca Biserica unita cu Roma n-a reusit in trei secole sa treaca Carpatii si sa-i ajute pe ortodocsii moldo-valahii ajuns in robia multiseculara turo-fanariotilor si a ruso-pravoslavnicilor. Chiar si in zilele noastre Preafericitul Lucian cardinal Muresan are sediul la Blaj in loc sa vin la Bucuresti langa Presedinte tarii si patriarhul sau ortodox. Asta dupa ce Fericitul papa Ioan Paul II a venit la Bucuresti in anul 1999 si toti romanii il asteapta pe papa Francisc sa revina in Romania cu prilejul aniversarii a unui secol de la intregirea neamului la Alba Iulia, 2018.

Ilie Serbanescu


Un comentariu:

  1. ... un blog foarte reusit ... actualitate, forma si continut ..., viorel-roman.ro

    RăspundețiȘtergere