vineri, 6 mai 2016

Ziua Romanilor din Balcani- 9 mai 2016
















COMUNICAT DE PRESĂ


“Ziua Românilor din Balcani: aromânii şi meglenoromânii. 111 ani de la recunoaşterea drepturilor naţionale”

O conferinţă, un spectacol de muzică şi dans al românilor din Balcani, aromâni şi meglenoromâni, dar şi o expoziţie de fotografie şi port popular sunt acţiunile care au loc în data de 9 mai 2016 în cadrul proiectului derulat de către  Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni în parteneriat cu Societatea de Cultură Macedo-Română, Biblioteca Academiei Române şi Muzeul Naţional al  Satului "Dimitrie Gusti". Evenimentele  marchează  111 ani de la Iradeaua Imperială Otomană de recunoaştere a românilor (aromânilor şi meglenoromânilor) din Imperiul Otoman.

Conferinţa “ Ziua Românilor din Balcani: aromânii şi meglenoromânii. 111 de la recunoaşterea drepturilor naţionale” va avea loc la ora 11,00, în Aula Bibliotecii Academiei Române, iar spectacolul de muzică şi dans aromân şi meglenoromân, precedat de expoziţia de fotografie şi costume populare din patrimoniul Muzeului Naţional al  Satului "Dimitrie Gusti" “Meglenoromânii şi Aromânii. Ieri şi azi”, la ora 18,00, în Sala Pictura a Teatrului Naţional Bucureşti.

Proiectul are drept scop marcarea şi readucerea în memoria contemporanilor, a dimensiunii istorice excepţionale pe care a cunoscut-o poporul român de-a lungul timpului, cât şi acumularea de noi cunoştinţe din domeniul istoriei, culturii şi civilizaţiei dezvoltate în comunităţile româneşti autohtone din vecinătatea României, sărbătorirea Zilei Naţionale a Românilor (aromânilor şi meglenoromânilor) din Balcani fiind o datorie din partea statului român.

Evenimentele vor fi transmise live pe pe www.privesc.eu, pe site-ul IEH , www.ieh.ro , dar şi pe site-urile partenerilor proiectului.

Parteneri media: TVR Internațional, Radio România Internațional
IEH are ca scop derularea de programe pentru promovarea valorilor culturale româneşti, în principal în rândul etnicilor români din cadrul comunităţilor istorice româneşti din afara teritoriului României.
6 mai  2016

Departamentul de Comunicare,
Institutul “Eudoxiu Hurmuzachi“ pentru Românii de Pretutindeni, Ministerul Afacerilor Externe
Telefon   004 021 310 26 98,
Fax       004 021 310 15 36
Email comunicare@ieh.ro si office@ieh.ro
www.ieh.ro














Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu