luni, 30 mai 2016

Ziua Românilor de Pretutindeni sărbătorită la București






Ziua Românilor de Pretutindeni sărbătorită la București, 28-29 mai 2016


Ziua Românilor de Pretutindeni a fost sărbătorită la București printr-o conferință, un târg al tradițiilor, un spectacol de muzică și dansuri populare și un concert pop-rock, organizate de Institutul Cultural Român, Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi" și Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe.
Conferința „Excelență românească peste hotare" găzduită sâmbătă, 28 mai 2016, de Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I" din București a reunit șase români din diaspora care au împărtășit poveștile lor de succes unei audiențe formate din peste 200 persoane. Au luat cuvântul dr. Gențiana Dănilă (matematician, Université Paris Diderot), dr. Ioana Popescu (Institut Européen d'Administration des Affaires), Corneliu Mihăilă (inginer aeronautic, Boeing), dr. Iosif Bena (fizician și preot, Institutul de fizica teoretica CEA-Saclay), dr. Cristina Ghenoiu (Cowen and Company, New York), dr. Andrei Constantinescu (Centre Nationale de la Recherche Scientifique, Paris). Moderată de Irina Păcurariu, conferința a pus în discuție tema identității naționale în străinătate și a rolului formativ al educației românești. Dezbaterea a fost urmată de un scurt moment muzical susținut de naistul Nicolae Voiculeț. La eveniment au luat parte: dl Dan Stoenescu, ministrul delegat pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, dl Marius Bostan, ministrul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională, dna Sandra Pralong, consilier de stat, Departamentul pentru Relația cu Românii din Afara Granițelor - Administrația Prezidențială, dl Eugen Tomac, deputat, Comisia pentru Comunitățile de Români din Afara Granițelor Țării, dlPetre Guran, secretar de stat, Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni (MAE), dl Eugen Popescu, director general, Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi" pentru Românii de Pretutindeni (MAE), dl Nicolae Brînzea, director general adjunct, Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi" pentru Românii de Pretutindeni,  dl Nagy Mihály, vicepreședinte, Institutul Cultural Român, dl Radu Baltasiu, directorul Direcției Românii din Afara Granițelor (Institutul Cultural Român), dl Marius Dobrescu, consilier al ministrului Educației.



Între orele 11.00 și 19.00, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti" a găzduit un târg al tradițiilor românești și un spectacol de muzică și dansuri populare. Au fost expuse obiecte populare specifice românilor din vecinătatea României (port popular, ceramică, obiecte sculptate în lemn etc.) și avut loc scurte demonstrații de confecționat obiecte populare: cusături, împletituri, sculptură în lemn susținute demeșteri populari din Ucraina (regiunea Maramureșul istoric), din Serbia (Timoc), Bulgaria, Republica Moldova.
De la ora 15.30, pe scena în aer liber a Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti" au concertat Ansamblul „Ștefan-Vodă" din Căpriana, Strășeni, Ansamblul din Metovnica (regiunea Timoc, Serbia), Ansamblul din Slatina, din Maramureșul istoric (Solodvino, Ucraina), Ansamblul popular din regiunea Vidin (Bulgaria). Au evoluat și artiști din România: Doina Lavric, ansamblul de copii„Călușarii Slatinei" (solistă Denisa Popescu), condus de Iliuță Brăileanu, și interpreta de muzică populară Roxana Croitoru.
Printre cele câteva sute de spectatori au fost prezenți la eveniment: dl Dan Stoenescu, ministrul delegat pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, dl Marius Bostan, ministrul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională, dna Sandra Pralong, consilier de stat, Departamentul pentru Relația cu Românii din Afara Granițelor - Administrația Prezidențială, dl Petre Guran, secretar de stat, Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni (MAE), dl Eugen Popescu, director general, Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi" pentru Românii de Pretutindeni (MAE), Radu Baltasiu, directorul Direcției Românii din Afara Granițelor (Institutul Cultural Român).
Duminică, 29 mai, în Grădina de Vară a Teatrului „Constantin Tănase" din Parcul Herăstrău a avut loc un concert al formației VUNK, alături de invitații de peste Prut: Natalia Barbu și Cătălin Josan. Peste 1500 de spectatori au asistat la concertul dedicat românilor de pretutindeni.
Programul a fost realizat în parteneriat cu Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti", Biblioteca Centrală Universitară „Carol I", Agence Universitaire de la Francophonie și Centrul pentru Integrare și Dezvoltare PRUT.



Parteneri media: TVR Internațional, Agerpres, Observator cultural, Ziarul Lumina, Agenția de carte, România Pozitivă, Radio România Cultural, Webcultura, Ceașca de cultură, dinBasarabia, Romanian Global News.
31 mai 2016
Departamentul de Comunicare,
Institutul “Eudoxiu Hurmuzachi“ pentru Românii de Pretutindeni, Ministerul Afacerilor Externe
Telefon   004 021 310 26 98,
Fax       004 021 310 15 36
Email comunicare@ieh.ro şi office@ieh.ro
www.ieh.ro












Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu