vineri, 2 august 2019

20 IULIE – O ZI CU REZONANŢĂ SPIRITUALĂ




20 IULIE – O ZI CU REZONANŢĂ SPIRITUALĂ

Intr-o zi minunată de vară, cum avea să fie cea din 20 iulie 2019, zi cu puternică rezonanță în spiritualitatea creștin – ortodoxă pentru că prăznuiește pe Sfântul Ilie Tezviteanul, un grup de membri ai C.A.R.P. “Solidaritatea” Vaslui, au făcut o excursie spirituală, la Biserica Sf. Ilie din satul Luminiş, comuna Negulești din judeţul Neamţ. Inițiativa aparține doamnei Lorica Strat din Dragomirești fost dascăl al locului, a cărei implicare în activități social culturale și spirituale a devenit de notorietate, în ciuda anilor care parcă trec în favoarea ei. Ca de obicei inițiativa  va fi împărtășită de conducerea unității așa încât preşedinta unității, doamna Valentina Lupu nu numai că va participa ci va întreprinde demersurile necesare pentru realizarea ei.
Așa încât la orele 6.00 dimineața., am pornit spre destinaţia stabilită, parcurgând minunatele meleaguri moldave atât de dragi nouă, vârstnicilor, care la vremea noastră am pus umărul la propășirea acestei țări în condiții incomparabil mai vitregi. În jurul orelor 9.00 aveam să ajungem la destinația noastră, Poiana Şoimului, un loc atât de minunat, încât părea că binecuvântarea cerească ar fi coborât pe această gură de rai. Aici am fost întâmpinați de un personaj cu totul special a cărui amabilitate și bucurie ne-a cucerit. Este vorba de doamna preoteasă, Rodica Mocănaşu, soția preotului paroh Lucian Mocănașu. Am avut bucuria participării la oficierea Sfântei Liturghii susţinută de părintele paroh, ajutat de un impresionant  sobor de preoţi ai locului şi nu numai așa cum se obișnuiește în bisericile noastre cu ocazia hramului bisericii cinstindu-și astfel patronii spirituali deobicei sfinți din calendar sau sărbători creștine.
După slujbă, la invitaţia părintelui Lucian Mocănașu,  grupul nostru a fost invitat în Altarul de Vară unde erau pregătite mai multe parastase care au fost pomenite, după care s-a mers în Cimitir unde au fost  sfinţite şi împărţite celor prezenţi. Este unul din momentele importante al programului religios al zilei când se pomenesc cei care nu mai sunt. O notă specială pentru grandoarea și frumusețea desfășurării hramului a dat-o corul bisericii, a cărui răspunsuri au subliniat de o manieră angelică momentele principale ale slujbei religioase. De altfel corul bisericii, alcătuit din cântăreţi de toate vârstele, toți oameni ai loculu, este inițiativa părintelui Lucian Mocănașu, care de altfel este și dirijorul corului o realizare care trebuie apreciată ca una extrem de valoroasă pentru spiritualitatea unei comunități, mai ales atunci când fiind conceput pe trei voci realizează prin polifonie o armonie sonoră cu adevărat angelică.
Cele peste 250 de persoane participante la hramul bisericii au fost apoi invitate la o agapă frăţească în Prăznicarul de Iarnă, în Praznicarul de Vară şi în Trapeza Bisericii, moment în care s-a adus prinos de recunoștință Proniei Cerești și celor care au trudit la realizarea acestui minunat eveniment cu profunde semnificații spirituale. Facem sublinierea că Sfântul Ilie Tezviteanul este unul din marii sfinți ai Bisericii Ortodoxe, considerat fiind ca .cel de al treilea personaj biblic care a urcat la cer trup și suflet întocmai precum a urcat Iisus Hristos și Fecioara Maria.
Finalul acestei zile de mare încărcătură spirituală va fi încununat de un minunat program de cântece religioase și nu numai, oferit de Corul şi Orchestra Bisericii, dirijate de preotul paroh,  Lucian Mocănaşu. Facem precizarea că inimosul părinte Lucian Mocănașu este un fiu al Dragomireştiului, născut la 15 aprilie  1963, care a parcurs treptele şcolare în comuna natală, după care va urma Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamţ şi Facultatea de Teologie din Iaşi. Până în anul 1990, a fost preot paroh la Parohia Ursoaia, iar din anul 1990 până în anul 1996 a fost preot paroh II  la Parohia Luminiş. Din anul 1996 până în prezent şi Dumnezeu să-l binecuvânteze cu ani îndelungați în nobila sa misiune în slujba bisericii și a oamenilor, preot paroh la Parohia Sf. Ilie din  Neguleşti, comuna Piatra Şoimului din județul Neamț.
Am avut bucuria ca ȋn drumeţia noastră să-l avem alături de noi pe tatăl părintelui, Grigore  Mocănaşu a cărui bucurie și mulțumire sufletească o mărturisea cu modestia vârstei sale. Aceleași sentimente de bucurie și mulțumire sufletească le exprima și inițiatoarea pelerinajului nostru, Lorica Strat, care i-a fost primul dascăl părintelui Lucian Mocănașu punându-i creionul în mână și călăuzindu-i primii pași în domeniul cunoașterii. Este și motivul pentru care an de an reface acest pelerinaj, de data aceasta dorind să-și împartă bucuria cu colegii de generație și membrii C.A.R.P. ”Solidaritatea” Vaslui.
Îi mulțumim și noi pentru această zi binecuvântată şi pentru clipele de neuitat pe care părintele Lucian Mocănașu ni le-a oferit  și către care se îndreaptă întreaga noastră recunoştinţă.




                                      Ilona Cȋmpan, Luiza –Crenguța Scȋntei

             Președinte C.A.R.P.”Solidaritatea” Vaslui - prof. Valentina Lupu






















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu