sâmbătă, 10 august 2019

Lumea secretă a viselor - Invenții și descoperiri incredibile revelate în somn ... ! ! !




Lumea secretă a viselor
Invenții și descoperiri incredibile revelate în somn ... ! ! !



„Pentru a realiza lucruri mari, trebuie să și visăm, nu numai să facem. Trebuie să și credem, nu numai să plănuim.”

Aceste cuvinte au fost rostite de scriitorul francez Anatole France. Tipul de „visare” la care se referă aici poate să apară și în stare de veghe.

Dar cei mai mulți dintre noi putem depune mărturie despre experiențele unice pe care mintea ni le oferă doar atunci când dormim.

Vacile electrocutate din visul lui Einstein

Una dintre cele mai importante descoperiri din lumea fizicii i-a fost revelată lui Albert Einstein într-un vis

Se spune că Albert Einstein avea un vis recurent neobișnuit în timpul adolescenței sale. În vis, el se uita la niște vaci care stăteau lângă un gard electric.

Fermierul, care era proprietarul vacilor, stătea în apropiere și opera un comutator care elibera curent electric și curenta animalele. În visul tânărului Einstein, toate vacile săreau deodată în spate, cu o mișcare uniformă.

 Apoi, Einstein se ducea să vorbească cu fermierul, dar nu îl întreba de ce își electrocutează propriile vaci. În schimb, tânărul voia să știe cum vedea fermierul de la distanța la care se afla mișcarea făcută de vaci.

Spre surprinderea lui Einstein, fermierul descria o altă imagine, în cadrul căreia vacile se îndepărtau de gard una după alta (și nu toate deodată, așa cum le observase Einstein din locul în care stătea).

Visul părea absurd, dar Einstein a început să se întrebe dacă nu cumva avea o semnificație mai adâncă. Se spune că acest vis i-a inspirat ideea de mai târziu, conform căreia un eveniment oarecare poate să pară diferit de la o persoană la alta.

Iar aceasta, din cauza timpului necesar pentru ca viteza luminii să călătorească de la o persoană la cealaltă. Această idee avea să devină un pilon al Teoriei Relativității.

Mașina de cusut dintr-un vis

Mintea umană lucrează neîncetat. Elias Howe a visat mașina de cusut, o invenție care avea să revoluționeze industria textilă




Acesta este doar unul dintre visele despre care se spune că l-au influențat pe Einstein în marea sa descoperire. Totuși, marele fizician este departe de a fi singurul individ celebru ale cărui vise au dus la idei care au schimbat lumea.

În 1845, Elias Howe a avut un vis în care i-a fost revelată… mașina de cusut. Actorul de filme mute Thomas Waln-Morgan Draper relata în 1900 următoarele:

„Howe ar fi putut da greș dacă nu ar fi visat că construia o mașină de cusut pentru un rege tiran al unei țări ciudate. În vis, regele îi dăduse 24 de ore pentru a termina mașina. Dacă nu o termina, avea să fie condamnat la moarte.

Howe a muncit foarte mult, dar în cele din urmă a renunțat. A crezut că urmează să fie executat. A observat că războinicii regelui aveau sulițe cu un orificiu la capăt. Soluția (ochiul acului de cusut) i-a fost revelată în acel moment.

Când s-a trezit, era ora 4 dimineața. A sărit din pat și a fugit în atelier. Până la ora 9, modelase deja un ac cu un orificiu la un capăt. După aceea, totul a devenit mai ușor. Aceasta este povestea adevărată a unui incident important, care a dus la inventarea mașinii de cusut.”

De-a lungul istoriei, s-au înregistrat nenumărate alte exemple de descoperiri și invenții importante care au pornit de la un vis. Se pune, așadar, întrebarea: De ce visele au ca rezultat atâta creativitate?

Mintea, această mașină minunată…

Poate părea surprinzător, însă creierul uman este mult mai activ în timpul somnului decât în starea de veghe

Potrivit lui Dierdre Barret, psiholog la Universitatea Harvard, mintea continuă să caute soluții la probleme timp după ce adormim.

„În orice stare am fi, muncim la aceleași probleme”, afirmă Dierdre Barret.

Un studiu din 2010 al lui Barret arată că, „deși visele au evoluat inițial pentru un scop diferit, ele s-au rafinat de-a lungul timpului. Astfel, ele au o dublă întrebuințare: ajută creierul să se refacă și rezolvă probleme cu care ne confruntăm în viața de zi cu zi.”




Barret nu este primul cercetător interesat de legătura dintre rezolvarea problemelor și vise. În 1983, New Scientist a relatat despre munca psihiatrului Morton Schatzman. Acesta începuse și el să lucreze la un studiu al legăturilor dintre rezolvarea problemelor și vise.

O parte a studiului lui Schatzman implica prezentarea unor probleme studenților. Aceștia trebuia să le rezolve în somn. O astfel de problemă îi cerea studentului să descopere literele care urmau în câteva secvențe de litere care nu se repetă.

Fiecare vis vorbește limba ta

Probabil că multe vise reprezintă soluții la problemele cu care ne confruntăm. Din păcate, de prea puține ori descifrăm mesajele

Studii similare din anii recenți au descoperit că persoanele cu o abilitate crescută de a-și aminti visele lor reușesc să obțină punctaje mai mari la Testele Torrance de Gândire Creativă.

„Asocierile dintre creativitate, disociere și îngustarea granițelor arată că o atenție sporită acordată viselor duce la creșterea creativității printr-o slăbire a tiparelor de gândire standard”, concluzionează unul dintre aceste studii.




Cu alte cuvinte, dacă suntem atenți la visele pe care le avem, s-ar putea să descoperim că acestea ne arată soluții noi, neașteptate și neconvenționale la probleme care ne macină de multă vreme, dar pe care nu le rezolvăm pentru că gândim în șabloane.

Dar sunt, oare, visele o sursă de idei? Sau sunt, mai degrabă, o matcă pentru idei noi, în general? Datele de care dispunem sugerează cea de-a doua variantă.


În orice caz, asta demonstrează că natura aparent aleatorie și lipsită de sens a viselor chiar are în viețile noastre un scop mai profund decât credem. Gândește-te la asta data viitoare când vei spune (și ți se va răspunde) „Vise plăcute!”










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu