duminică, 20 octombrie 2019

Marin Neacsu - O „explicație” asupra căreia România trebuie să mediteze

O „explicație” asupra căreia România trebuie să mediteze
Col. (r) Marin Neacsu 
20 Octombrie 2019


Trebuie să recunosc că pentru mine Trump este o ciudățenie. Niciodată un stat, cu atât mai puțin o mare putere, nu a avut un președinte mai ciudat și mai controversat. Trump este un lider atipic, un amestec de nonconformism, amatorism, inconștiență, egocentrism, sinceritate necenzurată dar și prostie. El are ceva din „popularitatea” dusă până la nesimțire a Matolitului nostru, dar și din amatorismul politic și diplomatic împins până la aceeași nesimțire a Plăvanului. Citindu-i cariera în afaceri rămâi șocat de modul în care a reușit să își revină după falimentele  din perioada 1991-2009. Rămâi siderat de curajul, tupeul și inconștiența cu care a acționat Trump dar, e vorba de averea și afacerea lui așa că e lipsit de relevanță.

Cariera sa politică este fără îndoială urmare a tupeului din afaceri, relațiile sale în lumea de afaceri, felului său  de a fi, „popular”,  nonconformist, direct, glumeț, „nebun” care  l-au făcut să cucerească inimile susținătorilor  din lumea de afaceri, politică și populație. Chiar și cei mai serioși au gândit probabil că un astfel de om nu e periculos, e prea „citibil” prea fără secrete pentru a nu putea fi modelat și controlat, așa că a fost propus și ales președinte, fiind considerat un om ușor de dirijat de către cei care stabilesc cu adevărat cine merită să fie „sprijinit”să ajungă președinte. Numai că dacă unui om îi este permis să își joace propria afacere sau avere la „păcănele”, „babaroase” sau pariuri, nu are dreptul să joace la poker, să trișeze sau să blufeze cu soarta unor națiuni, a unor oameni, a propriilor soldați sau a oricărui homeless din centrul New York-ului.


O decizie cu efecte târzii

Decizia lui Trump, decizie luată unilateral și din proprie inițiativă, de a retrage trupele americane din Siria, nu este o noutate. Această decizie a fost luată, sau cel puțin anunțată de acesta încă din Decembrie 2018, adică de aproape un an. Poate unii au considerat atunci că este un moft, o declarație strategică, pentru a-l îmbuna pe Erdogan și face să se răzgândească în privința bazei de la Incirlic sau a achiziționării de tehnică rusească. Am scris despre implicaţiile şi pericolul reprezentat nu de retragere ci de atitudinea și semnificația acestui gest, care demonstra nu doar indiferența S.U.A. față de principiile democratice sau onoarea în cazul unor relații de parteneriat cât mai ales de valoarea și prețul pe care marele colos nord-american îl acordă  relațiilor de parteneriat, chiar și strategic adică „Zero”. Trăgeam atunci un semnal de alarmă pentru cei ce își pun speranțele în colaborarea cu „Jandarmul Universal” și încrederea care trebuie acordată unui partener care te abandonează și te lasă pradă dușmanilor cei mai de temut, doar pentru că a găsit altă jucărie. Oare liderii țărilor membre N.A.T.O, or fi învățat ceva din această lecție? Se pare că nu. Dar dacă nu au vrut să învețe dintr-o declarație sau informare dată pe Twitter, care doar anunța intenția, poate vor învăța din explicațiile date recent privind motivul retragerii.

Fiica cunoscutului fost vicepreședinte Dick Cheney, Liz Cheney, parlamentar republican, a comentat: „Informaţiile care vin din Siria sunt revoltătoare. Trupele turce se pregătesc să invadeze Siria din Nora, forţele aliniate Rusiei sunt în sud, luptătorii ISIS încep şi ei o contraofensivă împotriva Raqqa. Este greu de înţeles de ce Donald Trump îşi lasă aliaţii să fie măcelăriţi şi de ce permite revenirea ISIS”. Liz, dacă ai fi întrebat un parlamentar român de ce a făcut Trump asta, ți-ar fi răspuns simplu: „pentru că poate”. Un alt răspuns ar fi și mai la îndemână: „pentru că ISIS este copilul C.I.A., iar CIA este copilul scăpat de sub control al SUA”. Revenirea ISIS înseamnă revenirea „beneficiilor” „stăpânului lumii” ca să parafrazez un clasic în viață. 

La rândul său,  Marco Rubio, senator republican  spunea : „la solicitarea acestei administraţii, kurzii au fost principala forţă împotriva ISIS în Siria. Kurzii au luptat împotriva ISIS pentru ca soldaţii americani să nu fie nevoiţi să facă asta. Acum, această administraţie a bătut palma cu Erdogan pentru ca acesta să-i anihileze. Prejudiciul adus reputaţiei şi intereselor noastre naţional vor fi imense şi de lungă durată”.Tristă și reală prezentare, dar retorică.  Nu mai prezint ce comentează presa europeană, pentru că oricum Trump și în general administrația americană, indiferent cine e pe tron, are pentru Europa respectul și îngrijorarea pe care a avut-o Obama când a erau  interceptate convorbirile telefonice ale  Angelei Merkel de către serviciile secrete americane, sau, mai concret și mai puțin plastic, exact opinia avansată de Victoria Nuland în 2014 când se punea la cale oranjada ucrainiană și alegerea „democratică” a noii conduceri în Ucraina.


Cinism marca Trump

Iată însă cum justifică Trump retragerea trupelor: „Cel mai greu lucru pe care-l am de făcut în calitate de preşedinte este să semnez scrisori către părinţii militarilor care au fost ucişi”. Înduioșător nu ? Aproape că îți vine să îl pupi. De aia ține el militari în toate zonele de conflict din lume, pentru că îi e greu să scrie scrisori cu coondoleanțe. Seamănă cu declarația lui Iohannis după „lovitura” de la Colectiv, când a declarat că trebuiau să moară niște copii ca să reușească să schimbe guvernul Ponta și să își instaleze „guvernul lui”. Același cinism. Dar până la urmă iese la iveală și o parte din adevăr, pentru că la fel de cinic, Trump declară: „Kurzii au luptat alături de noi, dar s-au plătit sume uriașe și echipament pentru acest lucru”. Deci Trump se consideră achitat de obligații, kurzii și-au dat viața pentru interesele americane în zonă (cam 15.000 de vieți omenești), în  Irak și Siria, iar ei, americanii le-au oferit - a se citit vândut - tehnică și armament și au cheltuit bani cu transportarea trupelor în Siria, deci sunt tanda pe manda.

Și cinismul continuă: „Ei nu ne-au ajutat în al Doilea Război Mondial. Nu ne-au ajutat în Normandia…”. „Chiar și-așa”, ar spune  Firicel, unde mama dracului erau Kurzii în cel de-al doilea război mondial, de fapt la sfârșitul lui, când americanii invadau Europa pentru a nu mai ieși niciodată din ea? Nu întreb unde au fost americanii când Europa era strivită sub cizma nazistă până când  președintele american  și-a sacrificat proprii soldați la Pearl Harbour, ca să își poată sensibiliza poporul să accepte intrarea în război dând ocazia unchiului Sam să se declare salvatorul Europei. Păi unde să fie Kurzii? Kurzii și atunci și acuma încercau să supraviețuiască luptând pe trei fronturi cu trei dușmani, Irak, Rusia și Turcia. De fapt chiar Trump admite că acest conflict kurdo-turc este istoric și știa foarte bine unde au fost kurzii în cel de-Al Doilea Război Mondial. „Kurzii luptă cu Turcia de zeci de ani. Am ținut această luptă pe loc aproape trei ani, dar este timpul pentru noi să ieșim din aceste războaie ridicole, fără sfârșit, multe dintre ele tribale, și să ne aducem soldații acasă. Vom lupta unde vom avea un beneficiu şi vom lupta doar pentru a câştiga. Turcia, Europa, Siria, Iranul, Irakul, Rusia și kurzii trebuie să rezolve situația și să decidă ce vor face cu luptătorii ISIS capturați în vecinătatea lor”.

Este ciudat, abia acuma administrația S.U.A. admite că toate războaiele în care au fost amestecați, de fapt pe care le-au provocat și întreținut au fost ridicole, fără sfârșit, fără a câștiga, dar minte când spune că au fost fără beneficiu, pentru că America și afaceriștii ei, fabricanții de armament și tehnică de luptă, marii dealeri de droguri și amatorii de relicve istorice s-au umplut de bani de pe urma acestor intervenții. Economiile și resursele țărilor „ajutate” au secat, dar economia și resursele americane au sporit, așa că totuși mister Trump le cam minte.


Dar noi pentru cine luptăm?

Și a mai spus Trump ceva foarte interesant. Pretinzând că îl interesează doar securitatea S.U.A. şi că nu mai vrea ca militarii americani să moară pentru alţii,  a dat un răspuns  pe care constat că presa nu prea îl postează, a spus că S.U.A. nu au ce căuta să lupte în zone care nu sunt vecine cu S.U.A. și nu pun în pericol securitatea S.U.A. Păi dacă partenerul nostru strategic consideră că nu are ce căuta în conflicte care nu se poartă la granița proprie, că „Turcia, Europa, Siria, Iranul, Irakul, Rusia și kurzii trebuie să rezolve situația și să decidă ce vor face cu luptătorii ISIS capturați în vecinătatea lor” fiind problema lor, mă întreb eu  oare de ce Europa a trebuit să lupte împotriva Al Qaeda după 11 septembrie, nu era treaba americanilor? Și îi întreb pe guvernanții noștri, ce caută militarii români în Afganistan, că nu se află la graniţa cu România. De ce nu rezolvă problema afganii, talibanii, ruşii, americanii şi oricine are interese acolo ? Ce beneficiu are România din Afganistan? Ne dați voie domnule Trump să vă întrebăm ce căutăm noi în Afganistan și dacă putem să aplicăm și noi aceeași politică ca și dumneavoastră în Siria acuma?

Foarte interesante aceste răspunsuri  ale lui Trump atunci când trebuie să își justifice trădarea față de un partener care s-a sacrificat pentru interesele și beneficiul american atâția ani și să explice de ce a lăsat Siria în haos, după ce s-a prefăcut interesat de instaurarea democrației și respectarea drepturilor omului. Acuma toate astea nu mai au nici o valoare, și nu aduc niciun beneficiu.


Și totuși…

Nu aduc nici un beneficiu, pentru că Erdogan a amenințat că dacă nu e lăsat să își rezolve problemele cu kurzii, își îndreaptă dragostea către Rusia și închide Bosforul pentru navele americane. Incirlic a fost doar pasul prin care a arătat că nu glumește. Acesta este adevăratul motiv pentru care Trump a decis retragerea din Siria, nu preocuparea pentru viața soldatului american, nici pentru că îl doare mâna semnând scrisori de coondoleanțe familiilor soldaților uciși în Siria, de parcă cei morți în Siria ar fi mai importanți decât cei care mor în Irak, Afganistan, Mali, Sudan, Somalia, Congo, etc. Ce s-ar întâmpla dacă S.U.A. și-ar retrage oamenii din toate zonele în care sunt implicate serviciile secrete și trupele americane sau din bazele militare din afara granițelor proprii?  Ar fi dezastru, dar nu pentru pacea în lume ci pentru America, pentru că ar fi nevoită să le dea de lucru celor care nu își vor mai găsi de lucru neștiind să facă altceva, ar avea de hrănit și de plătit pensii „nesimțite”, „de pomană” câtorva sute de mii de soldați iar industria de război americană ar muri, nu ar mai avea pentru cine să producă și cui să vândă. Asta este miza și beneficiul.

Acestea sunt motivele pentru care Trump pleacă din  Siria dar nu din celelalte zone de conflict. Dar, așa cum spuneam și în precedentul articol, mai mult decât orice, nu plecarea americanilor din Siria trebuie să ne îngrijoreze, ci unde vor fi relocaţi soldaţii şi unde va începe un nou conflict, pentru că în materie de conflicte „nimic nu se pierde, nimic nu se câştigă, totul se relocă”. Așa s-a întâmplat după fiecare retragere a forțelor americane,  după fiecare conflict închis s-a deschis altul, Coreea, Vietnam, Bosnia, Irak, Afganistan, „primăvara arabă”, Ucraina… Ce va urma?

Până una-alta, anul viitor urmează o mare aplicație cu trupe, o „invazie” NATO a țărilor est-europene  la care o parte din țări și-a anunțat deja participarea. Este de fapt o punere în practică a unuia din planurile de atac împotriva țărilor tratatului de la Varșovia, plan făcut de pe vremea războiului rece care acuma urmează a fi pus în practică „așa în joacă”. Se spune că lovitura principal va fi pe direcția Polonia-Țările Baltice, dar este de la sine înțeles că nici zona Mării Negre nu va fi lăsată să doarmă. Cică vor disloca rapid o divizie în Polonia. Nu știu în cât timp va ajunge divizia americană în Țările Baltice, eu mă întreb doar când va considera Trump că e cazul să își retragă trupele din zonă pentru că pot pune pariu că cel puțin o parte din ele vor „îndrăgi” atât de mult zona de „conflict” încât va fi imposibil să fie repatriați. Te pui cu sentimentele soldatului american?

Ce rol va juca România, sau mai bine spus spațiul carpato-danubiano-pontic în acest nou conflict, pardon, exercițiu? Ce rol va avea Sibiul  în cadrul intereselor și beneficiilor S.U.A.? Să ne spună Iohannis, că e din zonă (şi are şi şapcă de la Trump - n.r.).

Aranjament grafic - I.M.

Biografie selectivă
https://revistacariere.ro/antreprenor/donald-trump-si-traseul-sau-ca-om-de-afaceri-prosperitate-faliment-si-iar-prosperitate/
https://newsweek.ro/international/cronica-unui-razboi-anuntat-turcia-impotriva-kurzilor-sirieni-americanii-se-retrag
https://www.bursa.ro/trump-nu-intervine-in-favoarea-kurzilor-pentru-ca-nu-au-ajutat-in-al-doilea-razboi-mondial-80251839
https://www.digi24.ro/stiri/externe/donald-trump-spune-ca-si-a-abandonat-aliatii-kurzi-pentru-ca-nu-au-ajutat-sua-in-al-doilea-razboi-mondial-1198799
https://www.defenseromania.ro/defender-2020-cel-mai-amplu-exerci-iu-militar-din-ultimii-25-de-ani_599155.html

http://www.in-cuiul-catarii.info/2018/12/23/sua-isi-sacrifica-aliatii-15283

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu