sâmbătă, 30 ianuarie 2021

Ioan Miclău - CEAPA SI PĂTRUNJELUL

 



CEAPA SI PĂTRUNJELUL

(Poveste pentru copii)

 

    Se povestește până în ziua de azi, cum odată pe vremuri, trăind in aceeași grădină și în bună vecinătate, Ceapa începu a se lăuda la Pătrunjel despre familia sa aleasă “alium cepa”, care la rândul ei aparține celei “Liliceae”. Apoi despre rubedeniile ei, prazul, usturoiul, șalotul, laleaua cea frumoasă, etc. etc.

    Cum Pătrunjelul asculta liniștit doar  ușor clătinându-și frunzele sale ornate, ceapa continua povestirea sa cu multă mândrie! Eu sunt cea mai veche plantă, zarzavatul cel mai căutat și folosit la bucătării. Până și filosofii lumii m-au cercetat, egiptenii antici mă asemănau cu însăși Universul. Ei, ce zici Pătrunjelule? O ceapă așa cum mă vezi, sunt simbol al marelui univers! De când sunt indienii indieni și chinezii chinezi, eu eram onorată și la bucătăria lor!

   “Bine, bine, Ceapă, numai faptul că stai lângă mine în această gradină frumoasă, e un semn bun pentru tine, de recuoașterea ce o ai la Grădinarul nostru, dar se pare că tu nu mă cunoști prea bine pe mine, îi răspunse Pătrunjelul. Apoi, uiți că uneori ești atât de obraznică încât faci oamenii să lăcrimeze numai de se atinge de tine!

   “Ascultă tu Pătrunjelule, sunt curioasă să te cunosc, dar să știi că eu sunt și farmacistă, iar când îi fac pe oameni să lăcrimeze, de fapt le spăl ochii de praf și uscăciuni! Așa să știi!.

   “Daca tu ești o farmacistă, îi răspunse Pătrunjelul, să știi că eu sunt un doctor!

Numele meu latin este “Petroselinum crispum”, am și eu rudenii nobile, numai să-ți amintesc câteva mai de seamă cum sunt: mărarul, țelina, leoșteanul, morcovul, sfecla roșie, cu totii farmaciști licențiați! De mai multe  mii de ani trăiesc peste tot în lume, cresc și în piatră! Așa să știi! Apoi eu sunt însăși leac de vindecare până și la

mușcăturile otrăvicioase ale scorpionilor. Sunt și sirop dulce ce întărește creerul oamenilor, frunzele mele curăță  rinichii și întarește inimile  ființelor!

Mă folosesc până în ziua de azi toate  popoarele mediteraniene, mă au de bine și bucătăriile engleze cărora m-au dăruit romanii cei antici, ce să mai zic de bucătăriile francezilor și ale grecilor!  In Țara acestui Grădinar ce ne udă  acum rădăcinile și ne așează în această poveste am existat dintotdeauna după cât îmi aduc aminte!”

   “Hai, mai taci din gură se încruntă ceapa, căci uite iar vine Grădinarul să ne ude cu apă/ploaie, ca să creștem bine și de folos la bucătării.

        Și acum dragi copii întreb cu Dumnezeu, Grădinarul cine este?”

 

 

Ioan Miclău – Australia, 2009

Restituire revizuită: la 1/31/2021   







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu