miercuri, 15 decembrie 2021

Vasilica Grigoraș: ANGHEL RUGINĂ – CU ÎNCREDERE ÎN PUTEREA DIVINĂ ȘI ADEVĂRUL ȘTIINȚIFIC



 


Vasilica Grigoraș: ANGHEL RUGINĂ – CU ÎNCREDERE ÎN PUTEREA DIVINĂ ȘI ADEVĂRUL ȘTIINȚIFIC

(24 mai 1913 – 15 decembrie 2008)

 

„România trebuie să renască, iar românii trebuie să-și recupereze istoria și demnitatea de a trăi într-un stat prosper, liber și democratic.” (Anghel Rugină)

 

Remarcabilul economist, profesor universitar „emeritus” de economie şi finanţe s-a născut la 24 mai 1913, în comuna Vârvoieşti, judeţul Galaţi, fiul lui Nicolae şi al Ştefanei.

A absolvit Şcoala Comercială Elementară şi Şcoala Comercială Superioară din Galaţi, apoi Academia Comercială din Bucureşti (1932-1936). Urmează Şcoala Militară de Ofiţeri de Cavalerie în Rezervă de la Târgovişte, iar în 1938 întră prin concurs la Banca Naţională a României şi este repartizat la Serviciul Relaţiilor cu Străinătatea – Controlul Importurilor.

În 1942 şi-a dat primul doctorat, în ţară, cu profesorul Victor Slăvescu, apoi este trimis cu o bursă de studii în Germania, la Universitatea din Freiburg, unde obţine cel de-al doilea doctorat (1947). În perioada 1942-1943 obţine o specializare la Institutul Comercial din Berlin. În calitate de consultant pentru Organizaţia Internaţională a Refugiaţilor din Germania a ajutat, teoretico-economic, reconstrucţia Germaniei Federale de după război, organizând Reforma monetară.

Specialist de renume, este invitat şi susţine cursuri de economie politică şi finanţe la Universitatea din Portland, Oregon, SUA (1950-1952). Hotărăşte să nu mai revină în ţară şi lucrează ca cercetător ştiinţific la Biblioteca Congresului SUA din Washington, la Fondul Mondial Internaţional, World Bank, Departamentul de Trezorerie şi Sistemul de Rezerve Federale (1953-1954). Este profesor la Universitatea Niagara, statul New York (1953-1959), apoi profesor, catedra de economie şi finanţe, Universitatea Northeastern din Boston (din 1959 până la pensionare 1986).

Este autorul a numeroase lucrări de specialitate, tratate de economie şi finanţe publicate în română, engleză, franceză, germană, dintre care amintim: „Geldtypen und Geldordnungen. Fundamente für eine Echte Allgemeine Geld und Wirtschaftstheorie” (1949); „Capitalism, socialism or liberalism social” (1957); „Programme de stabilisation économique, financière et sociale pour la France” (1959); „Development of the Capitalism system” (1969); „An End to the Agony of the American Dollar? A Plan for Stable Equilibrium Conditions of the American Monatery System” (1970); „A Reorganization Plan of the International Monetary Fund” (1973); „A Plan for Monatery, Financial, Economic and Social Stabilization for Greece” (1975); „American Capitalism at a Crossroads! Where Do We Go From Here?” (New York, 1976); „A Plan for Monatery, Financial, Economic and Social Stabilization for Italy” (1977); „What is the Alternative for the West?” (1981); „What is the Alternative for the Est?” (1984); „The Future Belongs to a Social Economy of Human Solidarity” (1984); „The Problem of the Values and Value-Judgments” (1984); „Max Weber and Ludwig Wittgenstein Revisited” (1984); „Principia Oeconomica: New and Old Foundations of Economic Analysis” (1986), tradus în limba română, Editura Academiei Române, 1993); „The Est for Independence of Principia Logica. Toward a Third Revolution in Logic” (1989); „Principia Metodologica 1: A Bridge from Economics to all other Natural Sciences. Toward a Methodological Unification of all Sciences” (1989); „Un miracol economic în România este încă posibil” (Galaţi, Editura Porto-Franco, 1992); „Teoria şi practica economică în epoca tranziţiei şi după” (Bucureşti, Editura Fundaţiei România de mâine, 1994) „Testamentul meu ştiinţific către ţară şi neamul românesc” ( Timişoara, Editura Mirton, 1994) ş. a.

După 1990 revine de mai multe ori în România, ţine prelegeri academice la Academia Română, Academia de Studii Economice din Bucureşti şi universităţile din Iaşi, Galaţi, Cluj, Timişoara, Braşov, Sibiu. Elaborează numeroase studii pentru tranziţia României şi Republicii Moldova la economia socială de piaţă, a avut nenumărate întâlniri ştiinţifice cu academicieni, experţi, şi specialişti, preşedinţi de țară, premieri și miniștri, parlamentari, președinți de prefectură și consilii județene…

Pentru activitatea de cercetare excepţională a primit diplome, titluri, distincţii şi premii: Profesor Emerit, Northeastern University, Boston,( 1987); Diploma de onoare acordată de Academia Româno-Americană de Ştiinţe şi Arte, Montreal (1990); Doctor Honoris Causa al Universităţii din Bucureşti (1992), al Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi (1992) şi al Universităţii „Babeş Bolyai”, Cluj-Napoca (1994).

A fost membru de onoare al Academiei Române (1990); membru al Asociaţiei Economice Americane, al Asociaţiei Canadiene de Economie; al British Economic Royal Society, al Asociaţiei Internaţionale de Istoria Economiei; membru al Academiei Româno-Americane de Ştiinţe şi Arte; preşedintele Comisiei de Experţi Economici pentru statul Massachusetts (1965-1970), iar în 1988, iniţiază înfiinţarea unei comunităţi ştiinţifice mondiale Internaţional Society For Intercomunication of New Ideas (ISINI), al cărui preşedinte este ales şi organizează şapte congrese la Paris, Atena, Londra şi alte mari oraşe ale lumii.

Economist de talie mondială a fost un om profund îndrăgostit de țara natală, de știința și practica economică prin care oamenii să atingă cote înalte de cultură și civilizație. Cunoscându-l și colaborând îndeaproape, prof. dr. Petrea Iosub consemna: „Din ființa și vocea sa calmă, uneori încărcată de argumente de mare forță, convingătoare și așezate într-o ordine logică impecabilă, vibrau istorii și oameni de legendă, iar alteori deschidea parcă uși nevăzute ale prezentului și viitorului… Era omul care fascina interlocutorii și îi transfera aevea în lumi pline de taină.”

Iubirea de țară și neam l-a motivat pe economistul Rugină să analizeze situația economică a României din primul an de după înlăturarea regimului communist și conchide: „economia românească la 1990 nu este pe punct de dezintegrare ci se află în curs de dezvoltare… Deci economia românească de la 1990 era capabilă să împlinească realizarea unui adevărat -Miracol Economic- bazat pe condiții de echilibru general stabil în economie, finanțe și comerț exterior.”

Savantul redactează programul redresării economiei românești pentru realizarea Miracolului Economic și la 18 februarie 1990 trimite scrisori liderilor partidelor politice (Coposu, Cîmpeanu, Cunescu), președintelui Iliescu și premierului Petre Roman. Mai târziu a trimis scrisori președintelui Constantinescu, premierului Ciorbea, liderului politic Ion Diaconescu și altora. Din păcate primește răspuns doar de la Corneliu Coposu din din scrisoarea căruia înțelege limpede starea de dezbinare a partidelor și de indiferență a conducătorilor țării și partidelor în raport cu interesul national.

Economistul Rugină a venit și cu propunerea unui Experiment pentru Realizarea unui Miracol Economic Mai Mic la nivel județean (județul X), conceput în 25 puncte și prezentat în „Teoria și Practica Pentru Tranziția de la Economia de Stat Centralizată la Economia Socială de Piață Funcțională”, în mai 1993, dar și de această data instituțiile la care a bătut i-au închis ușa în nas.

Mai bine de un deceniu a bătut savantul și patriotul A. Rugină cu gându și pașii cărările și palatele războinice ale țării pentru a da o soluție reală de prosperitate și a schimba destinul țării în bine. Somitate certificată de rezultatele obținute prin implicarea în dezvoltarea economiei americane și din alte state, oferă țării natale documente de reală valoare științifică și i se închide ușa în nas, iar MIRACOLUL economic propus a fost o mare ratare. În final, conchide plin de amărăciune: „În zadar m-am chinuit și eu 12 ani ca să aduc în țară o lumină economică nouă care să aducă un miracol economic cum nu a mai fost realizat în nici o altă țară din lume, dar forțe adverse din afară unite cu alte forțe dinlăuntru s-au opus și se opun încă.”

De o mare încărcătură emoțională dar cu deosebită conotație rațională este mărturisirea de credință a românului-american Anghel Rugină cu realizări remarcabile pe plan mondial: „Am încercat pe toate căile… să explic că ceea ce este important în problema guvernării nu este persoana sau partidul ca atare, ci dacă membrii care vor să guverneze dau dovadă că îndeplinesc, printre altele, trei condiții esențiale: 1) Dacă are conștiința de Român în a apăra pământul și drepturile națiunii române în orice condiții; 2) Dacă face dovada că se află în cunoștință de cauză referitor la natura problemelor date de care suferă poporul și la soluția cea mai bună posibilă la acele probleme și 3) Dacă împărtășește legea nescrisă a omeniei, adică îl doare inima și de suferințele celor mulți… când se află la putere și când este în opoziție”. Din păcate, în cei peste 30 de ani de pluripartidism și economie de piață ne-am convins că aceste trei reguli/condiții de bază a unei societăți viabile și prospere lipsesc cu desăvârșire celor care au condus și conduc destinele României.

Vasluiului, academicianul Anghel Rugină i-a oferit o mare parte din sufletul, din timpul şi din ştiinţa sa. Contactat de profesorul doctor Petre Iosub, a venit în judeţul Vaslui de 12 ori, unde s-a întâlnit cu profesorii, elevii, părinţii şi locuitorii din această urbe. Fostul Liceu industrial nr. 2, se numeşte astăzi Colegiul Economic „Anghel Rugină” şi i-a conferit savantului titlul de Profesor de Onoare al Colegiului, iar Primăria Vaslui l-a declarat Cetăţean de Onoare al municipiului Vaslui.

Remarcabilul economist a plecat la cele veşnice la 15 decembrie 2008, în Boston, Statele Unite ale Americii, la vârsta de 95 de ani. În urma unor dispute între moştenitori, Academia Română a adus în România urna cu cenuşa savantului şi i s-a făcut înmormântarea cu onoruri militare şi slujbă ortodoxă la Cimitirul Bellu Militar din București pe data de 21 ianuarie 2009. În aceeași zi Banca Națională a României a organizat simpozionul „Anghel Rugină – in memoriam”.

 

Bibliografie:

Anghel Rugină – Un „Miracol Economic” în România este posibil!”, Galați, Editura Porti-Franco, 1992

Anghel Rugină, Petre Iosub – Centenar Anghel Rugină: Corespondență, Vaslui, 2013 (coord. volum- Vasilica Grigoraș)

Petre Iosub, Lidia Zărnescu, Vasilica Grigoraș – Anghel Rugină: Omul și savantul, Vaslui, 2010

 

https://gradinaculecturi.wordpress.com/2021/12/15/vasilica-grigoras-anghel-rugina-cu-incredere-in-puterea-divina-si-adevarul-stiintific/








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu