vineri, 17 martie 2023

TARTARIA - această țară gigantică din Eurasia (Europa + Asia)

 



TARTARIA

 

Ați auzit vreodată de Tartaria? Oricât de ciudat ar suna, dar această țară gigantică din Eurasia (Europa + Asia) a continuat să apară pe diferite hărți până în secolul al XIX-lea. Acum, să vedem ce scrie Wikipedia despre asta:

„Tartaria – a fost un nume folosit în Evul Mediu până în secolul al XX-lea pentru a desemna teritoriul din nordul și centrul Asiei, care se întinde de la Marea Caspică și Munții Ural până la Oceanul Pacific, după invazia mongolă-turcă, fiind locuit în cea mai mare parte de popoare turcice. Tartaria încorpora zonele actuale de stepă pontico-caspică, Volga-Ural, Caucaz, Siberia, Turkmenistan, Mongolia și Manchuria”. Adică, o mare parte din teritoriul Rusiei de azi.

Iată o mențiune despre Tartaria în „Encyclopedia Britannica”, vol. III, Edinburgh, 1771:

„TARTARIA: o țară vastă în părțile nordice ale Asiei, marginită de Siberia la nord și vest. Tătarii care se află la sud de Moscova și Siberia sunt cei din Astrahan, Circazia și Daghistan, fiind situați la nord-vest de Marea Caspică; tătarii Calmuci, care se află între Siberia și Marea Caspică; tătarii uzbeci și mogulii, care se află la nord de Persia și India; și în cele din urmă, cei din Tibet, care se află la nord-vestul Chinei”.




În principiu, Tartaria este prezentată pe toate hărțile până la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Are granițe distincte cu „Moscova” – regatul timpuriu al Rusiei, care mai târziu s-a transformat în Imperiu Rus.

Explicațiile istoricilor sunt acelea că Tartaria nu a fost o țară, ci nume pentru un teritoriu cu o populație sub formă de triburi nomade. Din moment ce geografii occidentali știau prost aceste tărâmuri, ei le-au numit generic Tartaria. Pe măsură ce Imperiul Rus a crescut, Tartaria a devenit mai mică și a dispărut treptat de pe hărți, odată ce aceste terenuri au fost explorate.

Însă, câteva lucruri nu sunt clare în legătură cu această teorie:

1) De ce Tartaria este menţionată în multe cărţi chiar şi în secolul al XVIII-lea, când, potrivit istoriei oficiale ruse, majoritatea Siberiei a fost colonizată de ruși încă din secolul al XVII-lea? Geografii occidentali ignoranți de ce n-au numit acest teritoriu, în mod simplu, Moscova şi Imperiul Rus?

2) De ce un teritoriu „haotic”, neorganizat, ar avea un steag propriu, şi o heraldică proprie? Iată mai jos un extras dintr-o Enciclopedie Americană din 1865, în care apare în „steagurile naţiunilor”, steagul Tartariei – un dragon (în centru jos):




Mai jos, steagul Tartariei, extras din mai multe documente din secolele 16-19:




În unele steaguri, se vorbeşte chiar de Imperiul Tartariei (Imperiul Tătar), şi nu de simplul teritoriu al „Tartariei”.


3) Cum se face că un „teritoriu haotic şi neorganizat” avea totuşi o capitală, şi anume actualul oraș rus Tobolsk, fiind menționat pe mai multe hărți?

4) De ce ar vorbi cineva de „Tartaria moscovită”, „Tartaria chineză”, „Tartaria independentă” etc.? Nu vă sună mai degrabă decât ca nişte regiuni federale ale aceluiași stat?

5) Tartaria este menționată în numeroase surse istorice şi literare, pe care Wikipedia le numește ca fiind ficțiune: călătoriile lui Marco Polo, în piesa „Macbeth” de Shakespeare, în „Povestirile din Canterbury” ale lui Chaucer, în romanul „Marile speranţe” ale lui Dickens și așa mai departe.

Aşadar, unde a dispărut această ţară? Conform teoriilor, Tartaria a dispărut într-un război civil major care s-a produs în secolul al XVIII-lea. De fapt, majoritatea istoriei rusești a fost scrisă în secolele XVII-XVIII de către străini (mai ales istorici germani). Cercetătorii susțin că împăratul Petru cel Mare era un aliat al dinastiilor occidentale. Sub el, Rusia a trecut prin reforme majore – a schimbat calendarul, a schimbat capitala (de la Moscova la Sankt Petersburg), a schimbat parțial alfabetul și a fost foarte occidentalizată.

Schimbarea capitalei este deosebit de interesantă – de ce ar construi cineva o nouă capitală de la zero, într-un loc îndepărtat pe care multe puteri occidentale ar fi putut-o captura cu ușurință? Uitați-vă la hartă – marile țări maritime aveau nevoie doar de o flotă mică pentru a rupe noua capitală a Rusiei (Sf. Petersburg) de restul țării. Însă, dacă Tartaria a existat într-adevăr ca şi ţară, iar vechea capitală Moscova ar fi într-adevăr aproape de granițele sale, atunci mutarea capitalei la St. Petersburg ar fi avut mai multă logică.

 

Sursa: Silvia Rauti si Nicoleta Marinescu











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu