sâmbătă, 18 martie 2023

ANGELO DAVIDESCU - DECI VA FI RĂZBOI? + GÂNDURILE ZILEI

 DECI VA FI RĂZBOI?

„cu virtute sau cu uneltele deșertăciunii, noi alegem, noi tragem.” - Ion Coja

 

Decizia Curții Penale Internaționale de a emite mandat de arestare pe numele lui Putin are consecințe deosebit de grave, prin efectele sale. Demantelează intenția Occidentului de a nu pune capăt războiului proxy. Deci nici vorbă de vreun plan de pace. Fiindcă decizia îl obligă. Altfel, se decredibilizează enorm.

Dacă cineva își poate imagina că Putin poate fi arestat, e dement. Când are în spate o forță nucleară egală cu a USA. Una la mână. Doi la mână, acum, când trei sferturi din planetă se alătură noii coaliții formate în jurul BRICS, e sinucigaș pentru Occident, economic, să meargă mai departe. Poate are în cap un război mondial.

Eu am mai spus-o: Cea mai mare pierdere a Occidentului în ultimii ani este cea a încrederii statelor lumii în intențiile lui. Zeci de ani a trăit din  războaie, lovituri de stat și export de armament, alimentându-le. Când ți-ai pierdut credibilitatea, ți-ai pierdut tot. Și-n politică, și-n afaceri.

Or, în ultimele decenii, China a ofertat țările lumii cu altceva. Proiecte viabile pentru economiile lor. Ce aveți nevoie? Drumuri, căi ferate, hidrocentrale, aducțiuni de apă, spitale? Le facem noi, le finanțăm și construim. În leasing. Cu costuri de finanțare mai mici decât cele ale FMI sau Banca Mondială sau BERD.

China și Rusia au câștigat Africa, America Latină, Orientul Mijlociu și Sudul Asiei. Prin proiecte și livrare de resurse naturale, capitale pentru țările respective.

În ultimii doi ani, USA, Germania și Franța au încercat, prin promisiuni, să recucerească piețele respective. Fără succes. Scholz a fost acum două săptămâni în Africa. A luat „mure”. ZERO rezultate. Nu-i mai crede nimeni.

China a jucat inteligent. A dovedit transparență, onestitate în plan comercial. Occidentul n-a înțeles că are acum profilul și renumele unui gangster. Cu care nu poți face o afacere cinstită. Ieși pe pierdere. Când spui Occident, trebuie să bagi în oală și FMI, și BM, și Big Pharma, și Big Finance, și Complexul militar industrial și toate mega-corporațiile lui.

Am spus-o, e gata! S-a trezit lumea! Suntem într-o altă etapă. Și africanii s-au trezit. Nu-i mai poți trata ca pe niște proști, babuini. Nu vor să mai audă de rechinii occidentali. China și Rusia au jucat inteligent, și, pentru a le câștiga încrederea, corect.

Eu n-o spun cu satisfacție, repet, fiindcă noi suntem acum parte a Occidentului. Vom pierde odată cu el. Cum pierdem și acum, se vede, suntem ultima roată la căruța UE. Dar asta este realitatea, pe care doar spălații la creier, drogații, refuză s-o vadă. Aici doar facem analize.

Occidentul e praf, condus de demenți, oameni fără scrupule, cu înclinații rapace. Praf la nivel de diplomație, de strategie geopolitică. N-a simțit cum China și Rusia (acum și India, și altele) i-au tras preșul de sub picioare. Ce poate să mai facă? Uz de arme? Pe asta se mai bazează, pe o prezumtivă supremație militară.  Păi pierim toți atunci.

Analizele se fac de către oameni lucizi, detașați de orice fel de atașamente. Care acceptă rezultatele chiar când sunt în defavoarea lor. Doar așa poți să realizezi unde te situezi, ce strategie poți să adopți, să recuperezi terenul pierdut. Demenții nu pot face analize. Demenții sar la război.

Pe mine chiar mă doare sufletul că lumea e condusă de detracați care vor războaie, cărora nu le pasă de ultimul suflet de pe planeta asta frumoasă. Ar trebui judecați într-un proces transmis în toată lumea, în direct. Criminaliii...!!! E hrană pentru toți, poți face bani și fără vânzarea de arme.

 

ANGELO DAVIDESCU

 

 

GÂNDURILE ZILEI

De CD

 

Desi nu se declara si nu ni se spune suntem in RAZBOI. Nu putem afla prea multe caci masinile propagandei sunt turate la maximum, iar „prima cazualitate/victima a razboiului este Adevarul”.

 

Azi pe media apar noi Dezvaluiri: “Statul Paralel este real si este necesar, este compus din baieti destepti si fete frumoase care au misiunea sa dreaga nemerniciile politicienilor inepti si impotenti.”

Dar pe politicenii idioti cu diploma false cine ia adus sa fie votati?

Se admite chiar cu tupeu ca imperialismul exista si ca si el este necesar: “Sensul imperialismului în istorie este să răspândească o anumită civilizaţie, superioară celor cotropite.”

În istoria de jefuire?

Cea scrisa de talmudici? care isi motivau jafurile coloniale sub scuza descoperirilor geografice si a “civilizarii” crestine.

 

De la sinceritati zdrobitoare se trece la vechea placa agi-prop: “Rusia inca din cele mai vechi timpuri a constituit un pericol letal pentru Europa.”

Rusia creştină, nu avea ce cauta în Europa care, mai ales în Răsăritul ei, oricum era marcată de vecinătate cu marele popor, printr-o relaţie care deseori a fost pozitivă, de convieţuire şi rodnică. reciprocitate, nu numai de confruntare.

Tarismul orthodox a stat in calea catolicismului expansionist doar ca o masura de conservare, raspunzand si atunci ca si astazi provocarilor occidentale.

Astazi Rusia poate insa raspandi si influenta, fara navalire, prin exemplu pios.

Bunacuviinta si Bunavointa ortodoxa sunt atat de necesare societatilor infectate de progresism egocentric liberalist occidental.

 

Dupa asediul stirilor la zi simti nevoia sa te retragi cu gandurile tale, gandurile la zi. Te refugiezi in maretia gandirii profunde a maximelor si a reflexiilor.

 

„Salus populi suprema lex est” “salus” – sănătate/bunastare -„Bunăstarea poporului va fi legea supremă” este o maximă sau un principiu găsit în “De Legibus” al lui Cicero (cartea a III-a, partea a III-a, sub. VIII).

Acest motto a fost folosit și de Hobbes la începutul capitolului 30 din “Leviathan” și de Spinoza în capitolul 19 din tratatul său teologico-politic.

Desi fost citată frecvent ca “Salus populi est suprema lex”, cel puțin din 1737 pe multe steme, sigilii și stampile nu s-a banalizat si nu a cazut in desuet.

Bunastarea comuna(a poporului) este de altfel un deziderat Cristic ce vine din suita de valori morale a adevaratei Virtuti Crestine.

 

Justiţia adevărată nu se face pe bază de umori(simpatii, antipatii, invidii, dispozitii sufletesti si incercari emotionale etc.) si chiar daca avem parte de doua, una pe Pamant si una in ceruri, totusi trebuie sa o cinstim si aparam pe cea pamanteasca sa ramana una in afara viciului si nestatorniciei.

Tragedia in teatru cat si in viata rezultă atunci când, încercând să corectăm o nedreptate, o perpetuăm fără să vrem.

 

Mulți specialisti de științe sociale resping astăzi bazele tragice ale realismului politic. Chiar și realiștii moderni tind să vadă în tragedie doar o reamintire că politica nu poate duce niciodată la altceva decât la compromisuri imperfecte. Acest lucru ne-a împiedicat să apreciem potențialul terapeutic al tragediei din teatru.

Cata lume mai merge la teatru si la care teatru se mai monteaza marile tragedii antice?

 

Dumnezeu ne stabileste condițiile existenței, dar propria noastră mândrie și aroganță ne determină să facem alegeri care ofensează pe alții și care le stârnesc dorința de răzbunare, rezulta un destin conditionat de propriile noastre ambitii si desertaciuni.

 

Realiștii politici de astăzi acordă, în general, prea puțină atenție componentei sociale, hamartia(eroarea, judecata greșită) și, ca urmare, menționează rar catarsisul(curățarea urii), care este crucial pentru vindecarea societății.

 

Trecutul continua cu obstinatie sa ne invete ceea ce prezentul nu mai are cum.

Cel putin bine ca avem acest loc in care sa ne refugiem cu gandurile noastre si sa gasim cai de corectare a situatiei in care ne gasim, dar corectarea este activa, noi trebuie sa actionam sa se intample, nimic nu ne va fi dat gata facut.

Dumnezeu ne da un destin pe care noi trebuie sa il parcurgem cu virtute sau cu uneltele desertaciunii, noi alegem, noi tragem.

 

Sursa: NICOLETA MARINESCU
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu