marți, 6 iunie 2017

drumul spre fericire!

Pilda regelui Solomon despre drumul spre fericire!
solomon_opt

Personajul biblic Solomon, fiul lui David, este recunoscut in istorie ca unul dintre cei mai intelepti oameni. Pilda lui Solomon despre sensul vietii si implinire.
„Cand regele Solomon s-a intors din munti, dupa apusul soarelui, cei adunati la poale l-au intrebat:
— Esti sursa noastra de inspiratie. Cuvintele tale ne ating inima. Iar intelepciunea ta ne lumineaza mintea. Suntem flamanzi sa te ascultam. Spune-ne: Cine suntem noi?
El le-a zambit si le-a raspuns?
— Voi— sunteti lumina universului. Voi sunteti stelele. Voi sunteti altarul credintei. in fiecare dintre voi este un univers. Gramaditi intelepciunea in inima, ascultati-va inima, ascultati prin dragostea voastra.
— Care este sensul vietii?
— Viata – este un drum, un scop si o victorie. Viata este un dans al iubirii. Misiunea voastra este sa infloriti. Sa FII – e un dar pentru toata lumea. Viata voastra – este istoria omenirii. De asta viata este mai frumoasa decat orice teorie. Creeaza din viata ta o sarbatoare, pentru ca asta este adevarata ei valoare. Viata este compusa din prezent. Iar sensul prezentului este sa traiesti in prezent.
— De ce ne urmareste necazul?
— Ceea ce ai semanat, aceea vei culege. Nefericirile sunt alegerile noastre. Saracia – este creatia omului. Iar nemultumirea este fructul neglijentei. invinovatind pe cineva, iti pierzi puterea. Nefericit este acel care nu se cunoaste. Sarac devine acel care pierde timpul in zadar. Nu permite multimii sa iti omoare sufletul.
— Cum sa trecem peste nefericiri?
— Nu te analiza. Nu te compara si nu te imparti . Multumeste pentru tot ce ai. Bucura-te pentru ca bucuria creaza minuni. Iubeste-te, pentru ca cei care se iubesc pe sine, ii iubesc toti. Roaga-te cand esti fericit si ghinionul te va evita.
— Care este drumul catre fericire?
— Fericiti sunt cei care iubesc, fericiti sunt cei care multumesc. Fericitii traiesc in armonie. Fericitii vad adevarata frumusete a lumii. Fericitii se bucura de soare. Fericitii sunt gata sa primeasca soarele in brate. Fericitii sunt liberi. Fericitii iarta.
— Cum sa traim in lumina?
— Savurati fiecare picatura a vietii, o viata traita in zadar va da nastere nefericirii. si sa stii ca ceea ce se afla in interior, aceea se afla si in exterior. Lumea este sumbra pentru ca inima este sumbra. Fericirea este apusul soarelui.
— Cum sa traim in armonie?
— Traieste simplu. Nu fa rau nimanui. Nu invidia. Lasa ca indoielile sa treaca si nu cauta altele noi. Daruieste-ti viata frumosului. Creaza pentru arta, dar nu pentru recunoastere. Da viata trecutului, uitandu-l. Adu in lume ceva nou. Umple-l cu iubire. Acolo unde este iubire – acolo este si Dumnezeu.
Traieste in armonie! Fii tu insuti!”, este unul din mesajele lasate posteritatii de regele Solomon.

Sursa: Pr. Alexandru Stanciulescu Barda
MUZICA E MEREU PREZENTA - Compozitorul Arvo Part

Tot ceea ce descoperim uimiti în lume a existat dintotdeauna, cârmuindu-se dupa aceleasi legi. Ceea ce este era asa înca de mii de ani, cu mult înainte de Einstein si de Newton. Tot astfel se petrece si în muzica. Aici, acolo, muzica e mereu prezenta. Într-o zi vine cineva care o aude si o scrie. Asa.
Compozitorul Arvo Part, Cantul inimii – puterea cuvantului si a muzicii (AP), traducere de Laura Marcean & Olga Bersan, Ed. Sophia, Bucuresti, 2012, p. 63


COPIII - Arhiepiscopul Iustinian Chira

Râsul sau plânsul copiilor darâma orice zid, desfiinteaza orice prapastie, îmblânzeste orice constiinta. Copiii si filosofii pun cele mai grele întrebari, cele mai delicate si la care nici nu se poate uneori raspunde. Copii sunt un dar de la Dumnezeu. Ei lumineaza casele, ei însenineaza fruntile încruntate, limpezesc inimile înnourate, coboara pacea în sufletele învrajbite, revarsa bucurie si binecuvântare în familiile si în casele noastre. Priviti în ochi copiii. Priviti în ochii lor si Îl veti vedea pe Dumnezeu!
Arhiepiscopul Iustinian Chira, Cuvintele Parintelui - un ghid al frumusetii launtrice, Ed. Mega, Cluj-Napoca, 2009, p. 23-25.

PASAREA VEGHETOARE - Sfantul Tihon din Zadonsk

Vezi o pasare care, stând, se uita de jur împrejur, temându-se ca nu cumva sa fie prinsa ori sagetata de catre cineva. Pilda aceasta te învata ca si tu sa fii cu luare-aminte la cele ce te împresoara în lume, ferindu-te de mrejele diavolului si de sagetile sale. Iar sagetile vrajmasului acestuia sunt: mândria, pizma, iubirea de argint, lacomia, iutimea rautatii, necuratia si altele. El trage în noi cu aceste sageti si îi raneste pe cei care nu sunt cu luare-aminte.
Sfantul Tihon din Zadonsk, Dumnezeu in imprejurarile vietii de zi cu zi, traducere de Olga Bersan, Ed. Sophia, Bucuresti, 2011, p. 70Sursa: Pr. Alexandru Stanciulescu Barda


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu