marți, 20 iunie 2017

Superioritatea... e intolerabila (13)





Superioritatea occidentalilor si inferioritatea ortodocsilor moldo-valahi e intolerabila (13)

Dimitrie Grama: Interesant dialogul acesta care incearca sa apere si sa justifice apartenenta la o anumita dogma si crez religios a civilizatiilor judaico-crestine.

Cine are dreptate? Probabil ca atat Dr Viorel Roman, cat si toti cei care se simt ofenzati de tonul lui VR si isi apara crestinismul ortodox. Acest dialog, insa, din pacate, apartine trecutului, cum de asemenea toate religiile actuale bazate pe misticism apartin trecutului. Chiar si expansivul musulmanism este sortit pierii.

Noua religia a secolului XXI si XXII ia nastere in Silicon Valey si alte centre de tehnologie si genetica umana si superumana (androida). Noua religie va fi de natura algoritmica si se va ocupa de creerea de superoameni si de nemurirea fizica aici pe pamant si nu in paradise si iaduri create de fantezii a la Harry Potter.

Intotdeauna clasele dominante, oamenii cu putere au creat si religiile, iar omul viitorului va fi un nou Sapiens, care doar in parte va avea caracteristicile si nevoile spirituale ale Omului Sapiens dezvoltat spiritual acum opt-zece mii de ani. Ocest om nou va alege pentru toti noua credinta si nu este sigur ca vreuna din religiile actuale va fi acceptata ca o "putere" moral-social-politica, ci poate doar ca divertisment folcloric, traditional, etc.

Stiu, aceste randuri vor ofensa multa lume care traieste din iluzii si isi hraneste spaima existentiala cu basme, dar daca cineva este curios sa se aprofundeze  in intelegerea conditiei umnane in viitor, ei atunci va fi nevoit sa studieze stiinta si AI (artificial inteligens) si genetica si tehnologie moderna. Exista un material covarsitor deja pe aceste teme ale viitorului si toate se bazeaza pe dovezi stiintifice si nu doar pe imaginatie sau speculatie filozofica. Poate, de inceput, ar fi interesant de citit cartile lui Yuval Noah Harari (de stiinta popularizata): "Sapiens: A brief History of Humankind" si "Homo Deus: A Brief History of Tomorrow".

De asemenea vreau sa dau dreptate celor care spun ca "Vestul" nu se sinchiseste de soarta Romaniei sau a romanilor. Nicioadata nu a facut-o, si Romania este considerata in continuare o tara secundara care este folosita din cand in cand in interesul "marilor puteri".

In alta ordine de idei: Ce ma mira in continuare este Scuza Magnifica pe care Romanul actual o atribuie Imoralitatii, Lenei si Coruptiei proprii. Tot timpul este afisata aceasta scuza penibila: "Aa, noi suntem Corupti, Lenesi, Smecheri, deoarece am trait pe langa turci si rusi si au mai venit si fanariotii aici la noi, la noi mieii pamantului, si de aia suntem noi lasi, smecheri, corupti, etc...."

Fanariotii au venit cu bani si scoala si experienta in Tara Romaneasca si in Moldova si au avut un rol important in emanciparea poporului roman. In experienta mea de emigrant de 50 de ani, nu am intalnit alti emigranti de alte natii, care sa fie atat de invidiosi, atat de dezbinati si ranchiunosi cum sunt romanii. Asta tot turcii si grecii si rusii ne-au invatat? Si daca materialul uman roman, aluatul din care e facut romanul e bun, atunci cum se face ca la mai bine de 200 de ani de cand grecii si 125 de ani de cand turcii ne-au parasit si lasat in grija/voia noastra, romanii genereaza acum cea mai corupta societate care existat vreodata pe meleagurile mioritice?! Zic sa ne privim cu mai multa umilinta in oglinda vietii si sa fim realisti recunoscandu-ne atat calitatile cat si defectele in aceiasi masura. Vara placuta!

Alexandru Cetateanu: Bune sa va fie inimile, oameni buni ! Doctorul poet si filosof  (fost si sprinter, ma cam invingea... !) Dimitrie Grama, dupa a mea parere, are perfecta dreptate. Ba mai mult, ma intreb - de ce Dumnezeu nu i-a iubit pe Ortodoxi ? Daca ii iubea, ii ajuta cumva (puterea Lui e mare !) sa fie ei majoritari pe Planeta, sa existe mai multi ortodoxi decat toti catolicii si protestantii la un loc ! Dar … Dumnezeu stie ce face !

Si ma mai intreb - este chiar o intamplare ca nu exista nicio tara ortodoxa, cu un nivel ridicat de viata ? Poate stiti dumneavoastra una … eu nu stiu. Ba da … poate Grecia, dar nu a ajuns la nivelul Japoniei (tara budista !), de exemplu. Daca ar fi trait japonezi pe teritoriul Romaniei (din 1989 incoace), oare tot asa se zbateau in mizerie si nevoi ca romanii zilelor noastre ? Ma intreb si va intreb si eu, mai in gluma … mai in serios.

Viorel Roman: Superioritatea occidentala incepe cu revolutia papala din sec. 11-13, cu sacralizarea dreptului roman, ratiunii, eticii, adica mostenirea Romei, Atenei, Ierusalimului si a ajuns „pe cele mai inalte culmi ale stiintei si tehnicii“. Asa formulau si voiau sa ajunga din urma si chiar sa depaseasca ortodoxo-comunistii in Lagarul lor de robi, de trista amintire. Dimitrie Grama are perfecta dreptate: triumful occidentului e inca la inceput. Credinta in stiinta e quasi religioasa, ceea ce ii exaspereaza pe mahomedani, care disperati se arunca in aer, dar si pe ortodocsi, lumea treia, care vor modernizare fara occidentalizare. Adica, spala-ma, dar nu ma uda! Alexandru Cetateanu observa ca ortodocsii, cu exceptia grecilor falimentari, dar intretinuti parazitar de occidental, se zbat in mizerie. Realitatea e ca ortodocsii n-au stat, ci Ciocoii vechi si noi, cum ne invata Nicolae Filimon sa-i evaluam pe Ceausescu, Iliescu, Constantinescu, Basescu, Dragnea. Daca aveau stat, Brancusi, Vlaicu, Vuia, Coanda, Cioran, Enescu, Eliade, azi cinci milioane, nu s-ar fi refugiat in state occidentale, unde se nasc mai multi copii romani decat in tara. Totusi, aderarea la UE/NATO e un prim pas in constructia unui stat roman de tip occidental, vizita Fericitului Ioan Paul II la Bucuresti si apropiata vizita a papei Francisc e al doilea, cel hotarator in refacerea unitatii cu Roma si renuntarea la lanturile grele ale duhovniciei si soborniciei moscovite si constantinopolitane. Dumnezeu sa ne ajute!






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu