vineri, 30 iunie 2017

Aristotel Bunescu - Candidatul la Fericire






Pavel Rătundeanu – Ferghete, candidatul la fericire
De către Aristotel Bunescu - 30/06/2017





De sărbătoarea Sfinţilor Petru şi Pavel, am dat şi eu ca tot omul nişte telefoane, un sms, un e-mail, câteva saluturi pe  Facebook să felicit doi colegi, nişte amici din viaţa reală, ori din spaţiul virtual.

Dar, mult mai interesant, este că după ce l-am felicitat pe Pavel Rătundeanu – Ferghete, am primit chiar de la el, din satul Ciubăncuţa, judeţul Cluj, un plic pe care am recunoscut scrisul său inconfundabil. Un scris care m-a frapat, prima dată, cu decenii în urmă, dar cu care acum sunt bine acomodat.

În interiorul plicului, o superbă carte semnată chiar de sărbătorit, Pavel Rătundeanu – Ferghete. Cu alte cuvinte, în loc să îi fac eu un cadou, aşa cum era normal, îmi face el mie un dar.

Dar, îmi revin repede, autorul şi-a rezervat pentru el dreptul şi marea bucurie de a face daruri. Asta vine de la Domnului Iisus, căci El a zis: ”Mai fericit este a da decât a lua”, în Faptele Apostolilor. Sau, ”Dăruind vei dobândi”, după titlul cărţii semnate de Nicolae Steinhardt.

Volumul lui Pavel Rătundeanu – Ferghete are 215 pagini, este apărut la Casa Editorială Siteh din oraşul Craiova şi se intitulează chiar aşa ”Nădejdea Phoenixului”, cu două splendide coperţi albastre, în care domină figura stilizată a lui Mihai Eminescu.

După socoteala mea, este volumul cu numărul zece al autorului. Pană acum, au văzut lumina tiparului patru cărţi cu colinde din zona Transilvaniei, un volum de balade, unul cu folclor al celor mici şi unul cu ritualuri de înmormântare. A publicat şi doua volume de poezie originală intitulate ”Iisus Hristos-Dreptul la veşnicie” şi ”O altfel de cântare a cântărior”.

După cum bine remarcă scriitorul Lucian Gruia în prefaţa cărţii, ”volumul Nădejdea Phoenixului reprezintă, în ultimă instanţă, un colaj realizat din poeme, fragmente de jurnal, scrisori către Ben Todică şi Constantin Toma”.

Poeziile sunt dedicate, în special, lui Mihai Eminescu.

Dar să prezentăm, în câteva cuvinte, protretul acestui autor aparte: Pavel Rătundeanu – Ferghete s-a născut la data de 1 octombrie 1947 la Sânpetru – Almajului, judeţul Sălaj, iar în anul 1976 se stabileşte în satul Ciubăncuţa, comuna Recea – Cristur, din judeţul Cluj.

Aici este asistent veterinar până la pensie. Este un pasionat al scrisului, consumă în fiecare lună peste zece pixuri cu pastă pe caiete groase de câte 200 de pagini cu gânduri despre satul natal, România, patriotism adevărat, nume mari din cultura noastră precum Eminescu, Blaga ori Brâncuşi, despre scriitorul creştin Ioan Alexandru.

Dar să vedem noi ce mărturiseşte chiar autorul despre poemele sale: ”Prin poezie mi-a ieşit dragostea-n cale şi foaie verde busuioc, prin poezie am zile cu noroc să mă simt în căldura omului sănătos încăpăţânat, ca un ţăran în bine, candidat la fericire, că am casă  masă şi Poezia îmi e paşaportul, biletul de intrare în Rai. Prin Poezie am dreptul de a fi cu viaţa – viaţă, fiinţă din fiinţă…”

Sigur, mai sunt şi zone naive în carte, dar importantă este preocuparea sa pentru scris şi cultură în general.


Acum rămâne să vedem dacă acest candidat la fericire va trece pragul care îi stă în faţă. Îi urăm să fie fericit!

Aşteptăm noi veşti poveşti semnate de Pavel Rătundeanu – Ferghete.


https://magnanews.ro/2017/06/30/pavel-ratundeanu-ferghete-candidatul-la-fericire/













Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu