joi, 29 iunie 2017

Cele mai scumpe carti din lume





7 CARTI - CELE MAI SCUMPE D1.

Codex Leicester, Leonardo da Vinci – 23,5 milioane de euro

Cea mai scumpă carte din lume se află în posesia lui Bill Gates. Este vorba despre celebrul Codex Leicester al lui Leonardo da Vinci, “o colecție de 18 documente duble, adică 36 de file scrise față-verso, realizată de către Leonardo da Vinci între anii 1506 și 1510″. Codexul, cea mai cunoscută lucrare a lui Leonardo, conține gândurile și teoriile sale despre lumea înconjurătoare, de la fosile la mișcarea aperi și la motivele pentru care luna strălucește.
În 1994 Bill Gates a cumpărat manuscrisul în cadrul unei licitații, transformându-l astfel în cea mai scumpă carte cumpărată vreodată. Și, pentru a sărbători evenimentul, Gates a scanat manuscrisul și l-a distribuit, ca screensaver, odată cu pachetul Microsoft Plus! al Windows 95.

2. Evanghelia după Sf. Cuthbert – 10,4 milioane de euro

Evanghelia după Sf. Cuthbert este o copie în latină a Evangheliei după Ioan. Volumul, de mărimea unei palme, a fost scris în secolul al VII-lea şi este cea mai veche carte din Europa păstrată intactă.
Cartea a fost descoperită în mormântul Sf. Cuthbert din Catedrala din Durham, în 1104, când acesta a fost deschis. În 2012, Biblioteca naţională a Marii Britanii a achiziționat-o cu echivalentul a 10,44 milioane de euro. Reprezetanţii bibliotecii spun că micuţul volum, de 9,6 cm lăţime şi 13,6 cm lungime, este una dintre cele mai importante cărţi din lume.



3. Evangheliile lui Henric Leul, Ordinul Benedictin – 9,8 milioane de euro

Comandată iniţial de către Henric Leul, Duce de Saxonia, pentru altarul Fecioarei Maria din Catedrala Brunswick, această carte evanghelică a fost achiziţionată, în 1983, de către guvernul german, în cadrul unei licitații la Sotheby, Londra. Suma plătită a fost de 8.140.000 lire sterline, ceea ce, la cursul de astăzi, ar însemna aproximativ 9,8 milioane de euro.
Cartea, considerată o capodopera a secolului al XII-lea, are 266 de pagini – incluzând 50 de ilustrații de câte o pagină – și, până în anul 1994, când Bill Gates a cumpărat Codexul lui Leonardo, a fost considerată cea mai scumpă carte din lume.
Evangheliile lui Henric Leul sunt păstrate în cadrul bibliotecii din orașul german Wolfenbüttel și, din motive de securitate, sunt expuse doar o dată la doi ani.



4. Păsările Americii, James Audubon – 8,7 milioane de euro

The Birds of America este o carte a pictorului și naturalistului John James Audubon. Publicată între anii 1827 şi 1838, lucrarea constă din gravuri de 99 cm pe 66 cm, colorate manual, reprezentând păsări în mărime naturală (unele dintre acestea fiind astăzi specii dispărute).
În decembrie 2010, The Economist estima că din cele zece cele mai scumpe cărți din lume, cinci sunt exemplare ale Păsărilor Americii. Dintre cele 119 de exemplare ale cărții de care se știe că au supraviețuit timpului, unsprezece se află în colecţii particulare.
În martie 2000, o copie a fost vândută în cadrul unei licitații organizate de casa Christie din New York pentru echivalentul a aproape 7 milioane de euro, în decembrie 2005 aceeași casă de licitații vindea un alt exemplar pentru echivalentul a 4,3 milioane de euro, iar pe 6 decembrie 2010, la Sotheby, Londra, un exemplar a fost vândut pentru echivalentul a 8,74 milioane de euro.



5. Constituția SUA, adnotată de George Washington – 7,17 milioane de euro

Cartea cu copertă din piele este semnată de preşedinte pe prima pagină şi a fost legată special pentru el în 1789, primul său an la preşedinţie. Pe marginea textului Constituţiei, George Washington a adăugat mai multe paranteze şi câteva note marginale. Volumul a fost achiziţinat de asociaţia Mount Vernon Ladies (asociație care se ocupă cu conservarea rezidenţei istorice a fostului preşedinte de la Mount Vernon), pentru suma de 9,82 milioane de dolari, în cadrul unei licitații organizate de Christie’s în New York, în data de 22 iunie 2012.



6. Povestiri din Canterbury, Geoffrey Chaucer – 5,7 milioane de euro

Un exemplar din secolul al XV-lea al primei ediții ale Povestirilor din Canterbury a fost vândut, în 1998, la o licitație a casei Christie din Londra, pentru 4,6 milioane de lire sterline (echivalentul de la acea vreme a 5,7 milioane de euro).
Din cele câteva zeci de exemplare ale ediției din 1477 de a căror existență se știe, acesta a fost ultimul care a aparținut unui colecționar privat şi fusese pentru prima dată achiziționată, în 1776, pentru doar 6 lire sterline.



7. Primul coloncifru, William Shakespeare – 4,5 milioane de euro

În 1623, doi din colegii de teatru ai lui Shakespeare au publicat “Primul coloncifru” (“The First Folio”), o ediție care includea toate lucrările sale dramatice (în afară de două piesele de teatru care abia recent au fost recunoscute ca fiind ale lui Shakespeare).
Deşi preţul iniţial era de doar un pound (și încă unul în plus dacă doreai ca exemplarul să fie legat în piele), astăzi este una dintre cele mai apreciate lucrări în rândurile colecţionarilor. Dintre cele 750 de exemplare care au fost produse, se estimează că mai există, în întreaga lume, doar 228.
În 2001, cofondatorul Microsoft, Paul Allen a cumpărat un astfel de exemplar, la o licitație a casei Christie din New York, cu 6.166 milioane dolari (aproximativ 4,5 milioane de euro). Sau, altfel spus: două dintre cele mai scumpe cinci cărți din lume aparțin fondatorilor Microsoft.



--
Zoe Petre
Professor emeritus
Universitatea din București


Sursa: Dorina Anghel








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu