vineri, 9 iunie 2017

O noua carte de Pavel Rătundeanu-Ferghete – Nădejdea Phoenixului





Pavel Rătundeanu-Ferghete – Nădejdea Phoenixului

Pavel Rătundeanu-Ferghete s-a născut la data de 01.10.1949 în Sâmpetru-Almaşului, judeţul Sălaj, iar din 1976 s-a stabilit în satul Ciubăncuţa, comuna Recea-Cristur, judeţul Cluj, unde a practicat meseria de asistent veterninar, până la pensionare. Ca pasionat culegător de folclor a publicat nu mai puţinde şapte volume: patru de colinde din Transilvania, unul de balade din Transilvania, unul de folclor al copiilor şi unul al ritualurilor de înmormântare.

Ca poezie originală a tipărit până în prezent cărţile: Iisus Hristos – dreptul la veşnicie şi O altfel de cântare a cântărilor.

Acum se prezintă în faţa cititorilor cu volumul de versuri Nădejdea Phenixului pe care îl prezentăm în continuare. Prietenul meu din Ciubăncuţa, cu care mă întâlnesc la Dej la cofetăria „Lemnul verde”, îşi cumpără deodată zece – douăzeci de pixuri şi două caiete de câte două sute de pagini pe care le umple cu versuri originale în scurtă vreme construind poeme vaste pe anumite teme mai mult sau mai puţin importante cum sunt: satul natal, patriotismul, titanii artei noastre: Eminescu, Blaga, Brâncuşi şi alte personalităţi: Ioan Alexandru, Daniel Cristea-Enache, Alex Ştefănescu, Dorel Urian etc. şi prietenii scriitori apropiaţi, dramaturgul Ştefan Mihuţ din Dej, subsemnatul etc. 

Volumul Nădejdea Phenixului se deschide print-o poezie dedicate criticului literar Daniel Cristea-Enache, îndrăgit de autor şi nu numai. De unde vine titlul volumului? Astăzi valorile sunt bulversate şi ţara devenită piaţa de desfacere pentru ţările industrializate. Poetul simte nevoia de renaştere naţională în care să redevenim cu adevărat stăpâni pe bogăţiile noatre şi tradiţiile să se perpetue: „De ce n-am fi raze de soare, binecuvântare la oameni cu necaz, dar cu plugurile brăzdând ogoare-n alinare, pâine dulce si gustoasă în casă-casă cu masă-masă ca să avem în casă sărbătoare că ni dor de bine, de ce ni se cuvine, de Romania Dacie-felix renăscând pasărea măiastră phonix pe a noastră cu zare albastră vatră cu bivoliţa în poiată și mușcată în glastră pe fereastră zâmbet de ţărancă harnică cu bădiţa la plug răstignită iubire sub soare pe coastă cu altare întinse Pavel Rătundeanu-Ferghete ogoare de munte, de deal și campie pâine fierinte răzbătând prin veacuri sub românești flamuri cu armonie-simetrie duh de adevăr sclipitor ca Luceafăr, în viaţă de verde de măr, cu binele minte, suflet, cu aripi de cer-caracter, de om-poet cu zbor prin eter ca păstrăvii contra curentului cu rostul și rânduiala de popor pe drum prosper cu măr și lan de grâu către izvor dragoste, emoţie și fior de dor.” 

Volumul Nădejdea Phenixului reprezintă în ultimă instanţă un colaj realiazt din poeme, fragmenete de jurnal, scrisori către Ben Todică şi Constantin Toma. Include chiar un comentariu al ultimului la un volum al autorului.

Poemele sunt dedicate, în principal lui Mihai Eminescu, „Luceafărul” liricii noastre. Biograficul, preponderent în paginile cărţii are un farmec aparte. De pildă, autorul inventariindu-şi resursele financiare, constată că nu mai are fonduri pentru tipărirea cărţilor care îi justifică existenţa. Există apoi comentarii pertinente, versificate, la principalele evenimente creştine: Paştile şi Crăciunul.

Iată ce mărturiseşte autorul despre propria lui poezie: “Prin poezie mi-a ieșit dragostea-n cale și foaie verde de busuioc prin poezie am zile cu noroc să mă simt în căldura omului sănătos încăpăţânat, ca un ţăran, în bine, candidat la fericire că am casă masă și Poezia mi pașaportul, biletul de voe, de intrare, în Rai, că prin poezie am drept de a fi cu viaţa-viaţă, fiinţă din fiinţă, pâine de o fiinţă și mi mai mult decât ceea ce oamenii numesc sub soare cult cu mândria de a fi fiu de România știind că Poezia poartă grija mea făcându-mi viaţa ușoară-grea în dorul aiesta de stea cântând ca ciocârlia în holde bogate să unduie rodnic sinfonia după cum și peniţa scrie pe hârtie ...”

Pavel Rătundeanu-Ferghete scrie cum respiră, nu poate trăi fără să aştearnă versurile pe hârtie. Poetul este tradiţionalist, valorile care contează fiind dragostea faţă de patrie, familie şi credinţa. Poemele au o încărcătură morală evidentă. Autorul este un scriitor ciudat care pendulează între naivitate şi puseuri de erudiţie. Cine va avea răbdare să citească un text semnat de Pavel Rătundeanu-Ferghete va descoperi unele vârtejuri de adâncime incitante pentru meditaţie.
 
Să-i dorim succes în tot ce face!
Lucian Gruia







Superba cartea frate Pavel!
Limpede si curata ca apa rece de izvor,
Cu maluri macrameuri, de siruri dantelate
Ce brazdeaza tara, cu inima deodat.

E un covor de flori
Ce-n lume ne indreapta,
Spre sori copiii
Cu minte inteleapta.

E-o dreapta marturie
A neamului simbrie
Pentru trecutul dulce,
Al noului venit si sigur, sigur viitor

E totul grai si perle,
Frate Pavele
Nu-i cosu de nuiele
Ce-l cara ele - mamele

E bulgare, e pita
Si-i inca-n-cinsa plita
Sarmanului popor
Ramas in gerul gol.

Ma opresc aici ca nu vreau sa ma trezesc cu-n nou luceafar pan-la ziua
ca asa cum zici nu stiu cine le dicteaza…, pe ele -  
aceste bucurii.

Cu drag,
Ben Todica






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu