marți, 6 iunie 2017

Dans, cânt şi lacrimi de bucurie la Cernăuţi





Comunicat de presă

Dans, cânt şi lacrimi de bucurie la Cernăuţi cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni


Peste 1300 de români din regiunile Cernăuţi şi Herţa, Ucraina au făcut ca sala Teatrului  Muzical-Dramatic “Olga Kobyleanska” din Cernăuţi sa fie neîncăpătoare. Într-o atmosferă caldă, vibrantă şi plină de emoţie, cu mic, cu mare, cei prezenţi au cântat, dansat şi au plâns de bucurie la concertul organizat de Institutul “Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni.

Evenimentul care a avut loc în data de 4 iunie 2017 la Cernăuţi a încheiat seria de acţiuni dedicate Zilei Românilor de Pretutindeni.

Ilie Caraș, Benone Sinulescu, Ștefania Rareș, Elisabeta Turcu Juverdeanu, Sorin Filip, Maria Iliuț, Radu Ciordaș, Gabriel Lungu, Elena Lazăr, Alexandru Tărâțeanu, acompaniați de Orchestra Ansamblului Ciprian Porumbescu, dirijată de Răzvan Mitoceanu au bucurat inima şi sufletul românilor din Cernăuţi şi Herţa într-un maraton muzical de peste 4 ore.

"Acest spectacol a fost un dar de suflet pentru cei care simt şi trăiesc româneşte în această zonă şi dorinţa noastră a fost aceea să promovam folclorul ca parte a culturii românești. Şi pentru că îi preţuim în mod aparte pe românii din Cernăuţi, am adus în dar un concert care s-a bucurat de prezenţa unor artiştii de renume, dar şi tinere talente din România, Moldova, Bucovina si Italia.“ a afirmat domnul Nicolae Brînzea, director general adjunct IEH.

În cadrul acestui spectacol, dăruit românilor din zonele Cernăuţi şi Herţa, IEH a promovat un tânar bucovinean, Ilie Caraş, care a lansat primul său compact-disc „S-o strâns lumea pe imaș”, realizat cu Orchestra Națională „Lăutarii” din Chișinău, dirijor Nicolae Botgros.

La eveniment au fost prezenţi domnul consul Edmond Neagoe, de la Consulatul General al României la Cernăuți, domnul Ion Muntean, preşedinte al Consiliului Regional Cernăuţi, reprezentanţi ai primăriilor din zonele Cernăuţi şi Herţa.

Evenimentul s-a bucurat de sprijinul susţinut al Centrului Cultural “Eudoxiu Hurmuzachi”din Cernăuți, şi, în special, al domnului Vasile Tărâţeanu. Între IEH şi CCEH există un parteneriat solid încă de la înfiinţarea instituţiei culturale din Cernăuţi.

Spectacolul a fost organizat de Institutul Eudoxiu Hurmuzachi pentru românii de pretutindeni, în parteneriat cu Centrul Cultural Român “Eudoxiu Hurmuzachi”, Liga Tineretului Român “Junimea” și Consulatul General al României la Cernăuți.

Delegaţia IEH, condusă de domnul Nicolae Brînzea, director general adjunct al Institutului Eudoxiu Hurmuzachi pentru românii de pretutindeni a avut o întrevedere cu inspectorul general pentru învăţământ din Cernăuţi, dar și  inspectori școlari din alte regiuni ale Ucrainei. În cadrul întâlnirii s-a discutat despre oportunitatea organizării unor cursuri pentru cadrele didactice care predau limba română în zonă. IEH va derula în această vară o tabără în care vor fi susţinute ateliere de predare a limbii române, psihopedagogie şcolară și practică pedagogică.

Parteneri media: TVR Internațional, Etno TV, Monitorul de Suceava, Radio Cernăuți, BucPress, Discover Bucovina, Știri din Bucovina, Zorile Bucovinei, Meleag Natal.


6 iunie 2017
Departamentul de Comunicare
Institutul “Eudoxiu Hurmuzachi“ pentru Românii de Pretutindeni
Ministerul pentru Românii de Pretutindeni
Telefon   004 021 310 26 98
Fax         004 021 310 15 36
Email comunicare@ieh.ro si office@ieh.ro
www.ieh.ro











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu