Moduri de
indepartare a pesticidelor
Fructele și
legumele pe care le consumăm zilnic pot conține pesticide, indiferent de tipul
fructului sau legumei respective. Dacă sunt folosite în timpul cultivării, în
multe cazuri pesticidele pot lăsa în urmă reziduuri. După o testare aleatorie
pe fructe și legume, inițiată de anumite grupuri de susținere și ONG-uri,
concluziile au indicat cantități mari de reziduuri provenite din pesticide
aflate pe suprafața lor.
Reziduurile
toxice sunt suficient de dăunătoare încât să provoace tulburări severe. Mulți
cred că prin simpla spălare cu apă a fructelor și legumelor pesticidele pot fi
îndepărtate; totuși, spălarea numai cu apă nu este suficientă.
Cu excepția
cazului în care cumpărați numai alimente certificate organic, șansele să
consumați o cantitate semnificativă de chimicale la fiecare porție de fructe și
legume „sănătoase” sunt foarte mari.
Pentru a
informa populația în legătură cu acest pericol și pentru a-i oferi o educație
în ceea ce privește menținerea sănătății, Environmental Working Group (EWG) publică
un raport anual ale celor mai toxice și curate fructe și legume pe care le
puteți achiziționa.
Lista cu
cele mai toxice poartă denumirea de „Duzina murdară”.
Iată mai jos
cele 12 alimente pe care trebuie să le cumpărați în varianta lor organică. Cei
doisprezece răufăcători de pe lista actuală „Duzina murdară”, aparținând EWG,
sunt:
1.
Merele;
2.
Căpșunile;
3.
Strugurii;
4.
Țelina;
5.
Piersicile;
6.
Spanacul;
7. Ardeii
dulci;
8.
Nectarinele (de import);
9.
Castraveții;
10.
Roșiile cherry;
11.
Păstăile de mazăre (de import);
12.
Cartofii.
Fructele și
legumele cu cele mai puține pesticide sunt:
1.
Avocado;
2.
Porumbul dulce;
3.
Ananasul;
4. Varza;
5.
Mazărea dulce (congelată);
6. Ceapa;
7.
Sparanghelul;
8. Mango;
9.
Papaya;
10. Kiwi;
11.
Vinetele;
12.
Grapefruit;
13.
Pepenele Cantaloupe;
14.
Conopida;
15.
Cartofii dulci.
Totuși,
indiferent de situație, trebuie să vă asigurați ca fructele sau legumele pe
care le cumpărați să fie curate înainte de a le consuma. Deși guvernele
încearcă o sensibilizare a fermierilor și comercianților în privința efectelor
secundare ale pesticidelor, specialiștii în îngrijire medicală sfătuiesc
consumatorii să caute alternative precum alimentele organice. Cu toate că
prezența reziduurilor provenite din pesticide în alimente nu creează o
amenințare imediată pentru sănătate, este recomandat să fiți atenți la ceea ce
cumpărați și de unde cumpărați pentru a vă asigura că sănătatea nu vă va fi
afectată pe termen lung.
Moduri de
îndepărtare a pesticidelor de pe fructe și legume
Spălați-le
corect, cu apă sărată.
O cantitate
substanțială de pesticide prezentă pe suprafața produsului poate fi îndepărtată
dacă acesta este spălat așa cum trebuie. Potrivit Centrului pentru Știință și
Mediu (CSE), o bună soluție ar fi spălarea fructelor și legumelor cu apă
sărată. Astfel pot fi îndepărtate majoritatea reziduurilor provenite din
pesticide care se află în mod normal la suprafață.
Spălarea
tuturor fructelor și legumelor cu apă sărată va elimina cea mai mare parte e
reziduurilor care există pe suprafața lor. Prin spălarea cu apă rece, doar în
jur de 75 până la 80% din reziduuri sunt îndepărtate. Asigurați-vă că le
spălați complet. Dacă există tulpini și crăpături, atunci concentrați-vă și
asupra acelor suprafețe. Academia Americană de Pediatrie a emis în 2012 un
raport important potrivit căruia copiii prezintă o sensibilitate aparte la
potențialul toxic al reziduurilor provenite din pesticide. Spălând alimentele
cu grijă, protejați sănătatea întregii familii.
Oțet /
Suc de lămâie
Există un
truc simplu și necostisitor care vă poate ajuta să scăpați de chimicalele
neplăcute.
Puteți spăla
pur și simplu produsul proaspăt în soluție de oțet alb distilat și apă. Gayle
Povis Alleman, un dietetician avizat, sugerează să scufundați fructele și legumele
într-o soluție cu 10% oțet și 90% apă. Preparați amestecul și apoi lăsați
produsul să stea în el pentru 15-20 de minute. Când îl veți scoate afară veți
observa că apa rămasă în vas este murdară și poate conține o substanță
lipicioasă. Clătiți fructele și legumele în apă rece, iar apoi vă puteți bucura
de un produs mai curat. Această metodă nu ar trebui aplicată în cazul fructelor
fragile, ca fructele de pădure, deoarece acestea au o coajă foarte poroasă care
poate fi distrusă absorbind prea mult oțet. În cazul altor fructe, nu ar trebui
să rămână nicio urmă de aromă de oțet. Dacă doriți, puteți folosi și suc de
lămâie.
Curățați
de coajă
Aceasta este
una dintre cele mai simple tehnici de îndepărtare a reziduurilor provenite din
pesticide, fiind o metodă rapidă; treceți legumele prin apă caldă și
curățați-le de coajă. Făcând acest lucru veți elimina complet reziduurile. Este
o metodă recomandată și mămicilor care nu pot cumpăra fructe și legume bio
(organice) dar nici nu vor să dea bebelușilor și copiilor alimente ce conțin
toxine și pesticide.
Sursa:
http://prodieta.ro/trucuri-pentru-indepartarea-pesticidelor-de-pe-fructe-si-legume/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu