marți, 26 octombrie 2021

(DVM) - M.C.R. 4/28 – un mare succes !

 


                                  

M.C.R. 4/28 – un mare succes !

803 colaboratori din toată lumea înregistrează această publicație vasluiană după acest număr, oarecum aniversativ, pentru că împlinește 7 ani de la apariție.

       La 1 februarie 2015, când 5 creatori au hotărât să pună bazele unei reviste literare chitite în cadrul jurnalismului literar de pretutindeni, o realizare de asemenea proporții părea ca orizonul…mereu deschis. În ordinea alfabetică aceștia au fost: Val Andriescu, poet, Mihai  Batog Bujenița, scriitor – Iași,  Valeriu Lupu dr. în medicină, Dumitru V. Marin cunoscut jurnalist și scriitor din Vaslui care a asigurat infrastructura necesară, și, Cornelia Ursu, scriitoare-Iași. Era un gest de mare curaj, pentru că totul pornea dintr-un oraș mic, quasinecunoscut, Vasluiul, care nu avea nici o autoritate culturală.

   Aceștia au reușit să strângă pentru primul număr apărut la 15 martie, 92 de semnatari !!!    

    În cele 28 de numere, fiecare cu câte 160 de pagini, format A4, au publicat până în prezent 803 colaboratori din 32 de țări/4 continente, acoperind toate cele 22 de rubrici, cu un fel de exces pentru poezie, epigramă și folclor, derivând din preocuparea comandorului Mihai Batog-Bujeniță (conducător cenaclul literar ALPI), a poetei Gabriela Ana Balan cu o excepțională prezență (și) online inclusiv cu Grupo Scriviamo din Italia, a scriitorilor băcăuani, I. Dănilă, C. Galben,  D. Brăneanu, clujeanca univ.dr. Daniela Gîfu  și a mai multora din România și Diaspora.

   Spicuim câțiva semnatari din acest număr aniversativ: Dumitru V. Marin (editorialistul revistei și al ziarului) cu titlul 803…4/28, Valeriu Lupu care notează meritele Elenei Doamna în istorie, Mihai Batog Bujenița cu proză poezie, epigramă, Gabriela Ana Balan (poeta reprezentativă pentru M.C.R. cu poezie și prezentare de carte, Ben Todică (Australia) cu un interesant eseu, numeroși poeți din Montreal, Roma, Iași, Bacău, alte orașe românești. S-ar detașa editorialul, contribuția în domeniul folclorului și proza prof. dr. Dumitru V. Marin, director și editorul Revistei (cel mai mare jurnalist vasluian din toate timpurile).

    Colaborările semnate de-a lungul anilor de către academicieni, profesori universitari, alți mari scriitori ai României și ai Lumii, aspiranți la mâna muzelor sau, mai ales, consacrați, au însemnat o creștere valorică permanentă.

    Mai menționăm întâietăți ale prof. dr. D.V. Marin  în cultura națională de-a lungul  celor peste 51 de ani: prima televiziune privată din România (Licența 001/TV), primele posturi locale de radio în rețea, ziarul Meridianul de Iași-Vaslui-Bacău (25 de ani de la apariție), revista Meridianul Cultural Românesc.

                                                                              (DVM)







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu