marți, 4 iulie 2017

Superioritatea... e intolerabila (22) (23)


Superioritatea occidentalilor si inferioritatea ortodocsilor moldo-valahi e intolerabila (22)

De la Revolutia Franceza traim in vest intr-o lume secularizata, ortodocsii au drepturi cetatenesti, nu-s tolerati cum erau inainte de unirea cu Roma in Transilvania. Cineva remarca, ca nici chiar marile puterile neocoloniale de azi, nu mai pretind ca aduc mantuirea si "dreapta credinta" pe care ei insisi nu o mai au. In acest context, ce rol are, ce schimba Unirea cu Roma?
VR: Civilizatia occidentala incepe cu revolutia papala, sec. XI-XIII. De atunci e dreptul roman completat cu morala crestina, sunt sacralizate, mostenirea Romei, autonomia persoanei, statul de drept, a Atenei, ratiunea, scoala, a Ierusalimului, etica biblica. Acesta sinteza a generat mari descoperiri geografice si stiintifice, crestinizarea lumii, renasterea, secolul luminilor, revolutia industriala,  rationalismul, nationalismul, socialismul si mai ales acquis-ul comunitar, totalitatea drepturilor și a obligațiilor comune care decurg din statutul de stat membru al UE. Romanii au aderat de jure si unii spera ca laicitatea face inutila refacera unirii cu Roma. Dar daca avem in vedere ca RPR, PMR, RSR, PCR au lichidatat Biserica unita cu Roma, laicizat, defaimat Scoala Ardeleana, interzis contactul cu vestul si au dat foc la puntiile care o legau de Europa, e usor de intales de unde vine miopia actuala a partidei ortodoxe moldo-valahe. Pe de alta parte egalitarismul marxist preluata de la profetul israelit Amos, sec. al VIII-lea î.Hr., a adancit falia est-vest prin decretarea Revolutiei Franceze ca debutul unei noi ere anticrestine quasi religioase si un cult tehnico-stiintific superior tuturora.
Pentru a face o casa comuna, dupa o mie de ani de anatemizare reciproca, occidentul si ortodoxia au nevoie mai mult decat de nihilism, de un „Dumnezeu e mort“ si de laicizare. Astazi nu mai suntem asa de siguri ca secularizarea si monstrul care a luat locul lui Dumnezeu, sunt preferabile acquis-ul comunitar, produs al revolutiei papale, mai dupa vizita Fericitul Ioan Paul II la Bucuresti si cea mult asteptata, a papa Francisc la aniversarea Marii Uniri.
Conflictul dintre adeptii acquis-ul comunitar occidental si simfoniei orientale a Bisericii si Statului clientenar este cat se poate de evident si in discutia noastra. In acest context imi permit sa recomand cartea filozofului Peter Sloterdijk: Dupa Dumnezeu / Nach Gott, Suhrkamp, Berlin 2017, 364 p. si textul primit de la Dimitrie Grama. Mircea Eliade are, în „Căderea în istorie” (1952), câteva fragmente care, puse cap la cap, pot constitui cel mai scurt tratat de istorie a românilor, sub 400 de cuvinte. Înțelegi totul, surprinzător, din 2 p.. Cu condiția să fii de acord cu viziunea despre istorie a autorului.
„Noi, ROMÂNII, nu avem niciun motiv să idolatrizăm Istoria. Printre neamurile fără noroc, ne numărăm în frunte.”
„Cu ce am idolatriza, noi, românii, Istoria? Descindem dintr-unul din neamurile cele mai numeroase din lume și praful s-a ales de el; nici măcar limba nu i se mai cunoaște.”
„Ca să supraviețuim în Istorie, ne-am istovit mai mult decât s-au cheltuit alte neamuri să cucerească pământul”.
„Nicolae Iorga spunea că nenorocul ni se trage de la Alexandru Machedon: în loc să-și ridice privirile spre miază-noapte și să unească toate neamurile tracice într-un mare imperiu, Alexandru s-a lăsat atras în orbita civilizației mediteraneene și, ajuns la culmea puterii, s-a îndreptat spre Asia”.
„Cu o mie de ani în urmă, a avut loc ceea ce putem numi pe drept cuvânt o catastrofă de incalculabile consecințe pentru istoria românilor: slavii au ocupat Peninsula Balcanică și s-au întins până la Adriatica”.
„Istoria neamului românesc e alcătuită din atâta sânge și atâta nenoroc datorită în primul rând incapacității Occidentului de a vedea dincotro vine primejdia. Pe noi, timp de cinci secole, ne-a scos din istorie victoria Imperiului Otoman; și această victorie se datorează neputinței occidentalilor de a se uni împotriva unui dușman comun.”
„Istoria se făcea în Apus; fără noi, datorită și sângelui nostru. Occidentalii nu stăteau nici ei cu mâinile în sân, ci se luptau; dar se luptau între ei. Evident, lupta aceasta între frați, veri și cumnați, nu putea avea aceeași sângeroasă intensitate ca, prin părțile noastre, lupta cu turcii și tătarii. Se ardeau orașele în apus, dar parcă tot mai rămânea ceva. Occidentul e bogat în ruine și toate sunt istorice. La noi, nu rămânea nimic, nicio urmă. Încă din timpul năvălirilor barbare, oamenii învățaseră cum să-și ardă satele și să le refacă primăvara următoare.”
„În timpul acesta, la o mie, două de kilometri spre Apus, se înălțau catedralele, se îmbogățeau castelele, se înfrumusețau mânăstirile și oamenii aveau prilejul, măcar la răstimpuri, să citească pe sfinți, pe teologi și pe poeți, să înțeleagă că sunt oameni și să se bucure că trăiesc omenește – iar nu ca fiarele sălbatice, prin munți, prin păduri, ca strămoșii noștri, care nu aveau altă vină decât aceea de a se fi născut în calea răutăților.”
„Românii nu au sabotat istoria. Au înfruntat-o și i-au rezistat din toate puterile lor”.  


           
//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////


Superioritatea occidentalilor si inferioritatea ortodocsilor moldo-valahi e intolerabila (23)

„Eu nu cred în democrația românească. În România nu poate exista democrație, structural, e aproape ca în Rusia ...“ „Schengen nu este o simplă chestiune politică ci ţine de tradiţia istorică europeană. Există, din păcate, formula unor cetăţeni second-hand”. Acad. Răzvan Theodorescu
Viorel Roman: Tezele fostul ministru al culturii confirma problematica noastra. In vest, dupa vot, partidele, personalitatiile politice, se subordoneaza de la sine intales imperativelor statului de drept si acquis-ul comunitar european, in timp ce in est, PMR, PCR, FSN, PDSR, PSD, partida ortodoxa moldo-valaha nu accepta in pectore statul de drept si acquis-ul comunitar, cu toate ca Romania e in UE/NATO. Democratie e mimetica, de fatada, ca in Rusia, pentru ca daca in vest statul si biserica sunt autonome, in est biserica e in simfonie cu statul. Aici avem etno-religii crestinizate, care celebreaza unitatea de nezdruncinat dintre neam, rit si glia stramoseasca. Aceasta falia politica si religioasa - occident si orient - e milenara. La Conciliul de la Lateran, 1215, dupa unirea tuturor crestinilor in Sfantul Imperiu Roman, ortodocsii nu au avut acelasi statut ca occidentalii, discriminare care a fost inlaturata la Conciliul de la Florenta, 1439. De atunci e usor de observat, cine e si astazi pentru vechia „formula unor cetăţeni second-hand“, Schengen, sau impotriva. De exemplu, in loc sa contribuie la refacerea unitatii crestine, atat Legiunea Arhanghelului Mihail cu ortodoxie sau moarte, cat si UDMR-ul cu obsesia autonomiei, a privilegiilor, sunt impotriva egalitatii crestinilor. Ambele curente politice motivate religios, perpetuiaza dihonia, dihotomia superior / inferior, intolerabila inca din anul de gratie 1439.

http://www.amosnews.ro/superioritatea-occidentalilor-si-inferioritatea-ortodocsilor-moldo-valahi-e-intolerabila-12-2017-06
http://www.amosnews.ro/superioritatea-occidentalilor-si-inferioritatea-ortodocsilor-moldo-valahi-e-intolerabila-7-2017-06
http://revistasingur.ro/altele/17008-viorel-roman-superioritatea-occidentalilor.html
http://armoniiculturale.ro/2017/06/07/superioritatea-occidentalilor-si-inferioritatea-ortodocsilor-moldo-valahi-e-intolerabila-9/
http://vorba.16mb.com/superioritatea-occidentalilor-si-inferioritatea-ortodocsilor-moldo-valahi/
http://www.marianagurza.ro/blog/2017/06/02/prof-dr-viorel-roman-superioritatea-occidentalilor-si-inferioritatea-ortodocsilor-moldo-valahi-2/
http://www.marianagurza.ro/blog/2017/06/04/dr-viorel-roman-superioritatea-occidentalilor-si-inferioritatea-ortodocsilor-moldo-valahi-6/
http://www.marianagurza.ro/blog/2017/06/06/dr-viorel-roman-“superioritatea-occidentalilor-…-”-8/
http://www.marianagurza.ro/blog/2017/06/06/superioritatea-occidentalilor-si-inferioritatea-ortodocsilor-moldo-valahi-e-intolerabila-9/
https://gradinaculecturi.wordpress.comhttp://bentodica.blogspot.de/2017/06/dialog-superioritatea-occidentalilor-6.html
http://bentodica.blogspot.it/2017/06/dialog-superioritatea-occidentalilor-6.html
http://bentodica.blogspot.de/2017/06/superioritatea-occidentalilor-7-si-8.html
http://bentodica.blogspot.com.au/2017/06/superioritatea-e-intolerabila-11.html
http://bentodica.blogspot.com.au/2017/06/superioritatea-e-intolerabila-13.html
http://bentodica.blogspot.com.au/2017/06/superioritatea-e-intolerabila-1415.html
http://bentodica.blogspot.com.au/2017/06/superioritatea-e-intolerabila-17.html
http://ioncoja.ro/superioritatea-civilizatiei-europene-occidentale-o-gluma-buna/comment-page-1/


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu