vineri, 20 martie 2020

O noua carte in lucru de ZEANA D CORNELIU - ULTIMA ARDERE PE RUG



ULTIMA ARDERE PE RUG
                                    Sighișoara-Schassburger
                                                1439

REZUMAT

Roman istoric
Pe teritoriul României de astăzi arderile pe rug au fost rare și s-au petrecut numai în Transilvania. Titlul vorbește de ultimul autodafe din Sighișoara, dar în alte localități transilvane au mai fost arse pe rug trei femei, una  în 1730 la Carei și alte două, în 1745, la Suzlo. În 1768  împărăteasa Maria Tereza dă un ordin de interzicere, astfel încât procesele intentate vrăjitoarelor sunt oprite..
În toate cazurile de ardere pe rug din Translivania acuzația a fost de vrăjitorie.
Romanul relatează istoria unei tinere femei, orfane, crescută la mânăstirea de maici, apoi, în urma hotărârii stareței și obștei călugărești, deoarece trecuse de vârsta copilăriei, a fost măritată cu un măcelar cu zece ani mai vârstnic. Ana era de o tulburătoare frumusețe, stârnind gelozia femeilor care, și din diverse alte motive, au depus numeroase plângeri la Judecătorie împotriva ei, acuzând-o de vrăjitorie deoarece sucea mințile bărbaților care ajungeau să o privească. Soțul ei, bărbat violent și de o gelozie morbidă, crede că soția sa a fost posedată de Diavol și o denunță.  Completul de cinci judecători  deliberează îndelung, analizează mărturiile și, în parte sub influența femeilor furioase care, adunate sub ferestrele tribunalului, cereau pedeapsa capitală, pronunță sentința: ardere pe rug. Execuția se desfășoară cu tot ceremonialul de epocă După execuție, soțul disperat și cuprins de remușcări se sinucide prin spânzurare.
O ciudată molimă de gelozie violentă pusese stăpânire pe ținut. Autoritățile au chemat medici vestiți din diferite cetăți transilvane spre a descoperi cauza acestei mari tulburări. A fost identificat un arbore uriaș, dintr-o specie străină locului, care crescuse chiar lângă sursa de apă a cetății. Alegerea unei alte surse de apă a pus capăt geloziei epidemice.
Pe locul casei în care au locuit cei doi, Ana și soțul său, casă care a fost mistuită de un incendiu provocat de trăznet, nu s-a mai construit nimic.Se crede că locul este bântuit de duhuri. Aici au crescut, înfrățiți, doi fagi care au ajuns seculari. Cei care pun urechea pe trunchiurile lor pot auzi ecoul unui cântec trist.
 POST SCRIPTUM
 În literatura universală, Jules Verne, în cartea sa DOCTORUL OZ , descrie o stranie  stare de violență provocată de acest doctor OZ prin introducerea în casele locuitorilor a unui exces de oxygen.
În zilele noastre, poluarea și mai cu seamă deficitul generalizat de magneziu, alcărui aport a scăzut cu peste 50% față de era prindustrială,  poate exacerba agresivitatea comportamentală la nivel individual sau populațional Autorul este un reputat medic și cercetător în domeniul magneziului. Romanul istoric nu face însă , desigur, nici o referitre la acest aspect din zilele noastre.
Consultând ghidurile turistice oferite celor care vizitează Sighișoara, acest burg rămas aproape nealterat de trecerea secolelor, nu veți afla locul unde au crescut cei doi fagi îngemănați . Multă vreme, locuitorii s-au ferit să treacă prin preajmă, de teama unor duhuri bântuitoare. Cu trecerea generațiilor, povestea celor doi fagi îngemănați a trecut în uitare.
În hrisoavele păstrate în arhivele orașului mai pot fi găsite, fragmentar,  consemnări privitoare la procesele și arderile pe rug din acele vremuri. Pe baza acestor elemente, precum și a povestirilor trecute din gură în gură pe parcursul generațiilor, am reconstituit substanța cărții de față.


***

Despre autor:

ZEANA D CORNELIU
12 aprilie 1939
Râmnicu Vâlcea
Medic
Bucureşti S2, str Marin Serghescu 6-8 ap1
Tel 2104622, 2314252 , 0723432777
Facultate medicină
Societatea Medicilor Scriitori şi Publicişti Români
Fondator şi director CUGETAREA EUROPEANĂ
Colaborator permanent la: Viaţa Medicală, Cronica Fundaţiilor, Cronica Timpului Independența Română


Volume de autor: Trei Secole după Milescu, Nu trădaţi vă rog!, Mistuire.  Alternanţe.  Jurnalism-o artă efemeră? Când va cădea o stea. Umoristice.  Rodeo Pegas. Poante spumante, Trezirea Dragonului

Volume colective (epigramă): Clipa Cea repede (3 ediţii), Fântâna din Kos (două ediţii),

Romeo şi Julieta la Mizil (două ediţii), Caragiale în Mileniul Trei, Caietele Vieţii Medicale, Epigramistii se prezinta vol II, Rotonda Plopilor Aprinși, Volum de poezie Româno-Turcă, Astralis, Experimentul Pitești, Gândul Anonimului, Arena Literară, revista Epigrama, Antologiile Starpress ș.a.











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu