miercuri, 18 martie 2020

Redactia ART-EMIS - China şi Cuba în luptă cu Covid-19



China şi Cuba în luptă cu Covid-19
Redactia ART-EMIS
18 Martie 2020

Nimic din ce veţi citi nu se află în presa mercenară din România. Pe fondul stării de urgenţă (mă miră faptul că nu a declarat-o „… de « celeritate »” - n-ar fi prima dată când tropăie lejer peste prevederile actului fundamental al Ţării), este cazul să vă puneţi întrebarea: de ce, Preşedintele şi Guvenul nu vă spun nimic despre ceea ce ar trebui să ştiţi şi nu iau în seamă solicitarea sprijinului Chinei şi al Cubei pentru a riposta atacului isteriei generalizate creată în umbra fantomei pe a cărei mantie au scris Covid-19. Fantomă care bântuie prin Europa şi în lume, dar nu are acces la trupele americane sosite în Europa pentru „exerciţii”, nici pe teritoriul Federaţiei Ruse, nici în cantoanele elveţiene vecine cu Italia contaminată. Vă prezentăm câteva informaţii extrase din surse cubaneze, chineze, jamaicane, italiene și britanice, lăsând la aprecierea fiecăruia să cântărească, să înţeleagă gravitatea procedurii momentului, să tragă concluziile conform propriilor opinii şi să ia atitudine împotriva incompetenţei de care dă dovadă actuala conducere a ţării. (Ion Măldărescu, ART-EMIS)


„Interferon Alfa 2B” - Medicamentul cubanez folosit în lupta contra Covid-19

În timp ce primul test clinic pentru un vaccin contra coronavirus a început astăzi în Statele Unite, Cuba a putut deja dezvolta un medicament de succes capabil să vindece COVID-19. Lumea occidentală a recunoscut cu greu potențialul cu care această mică națiune din Caraibe contribuie la cea mai mare provocare cu care se confruntă lumea. Este aproape un miracol, Cuba are doar patru infecții coronavirus active, dar nu grave. Nimeni nu a murit în Cuba încă din cauza unei infecții cu COVID-19. Bolnavii din Cuba includ trei turiști italieni și un cetățean cubanez, şi câteva zeci de alți cetățeni izolați din precauție ca fiind cazuri suspecte, dar neconfirmate, aflați în carantină. Țara din Caraibe a fost una dintre ultimele din America și Caraibe care a raportat prezența infecției pe teritoriul său.

Medicii cubanezi se află în prim plan, ei fiind întotdeauna trimiși de guvernul lor înîntreaga lume pentru a răspunde la situații de urgență pentru sănătate. De exemplu, să ne gândim la situația de urgență cauzată de Ebola din Africa de Vest în 2013. Ministerul Sănătății din Cuba estimează că din anii ’60 și până astăzi, medicii săi au activat până la 600.000 de misiuni în 164 de țări. Multe dintre ele sunt încă active în 67 de țări, în special în țările africane și latino-americane.

„Radio Havana” - Cuba este postul oficial de emisie internațională din Cuba, administrat de guvern. Poate fi auzit în multe părți ale lumii, inclusiv în Statele Unite. Stația a raportat despre medicamentele deja dezvoltate în Cuba, capabile să vindece virusul. Această veste a fost publicată și în „Morning Star News” în Marea Britanie, China și Cuba News. Astăzi, Ambasada Cubanei la Roma, Italia, a evidențiat oferta Organizației de Prietenie Italia-Cuba (A.N.A.I.C.) și a Coordonatorului Național al Rezidenților Cubanezi din Italia (C.O.N.A.C.I.) care au trimis apeluri separate autorităților italiene pentru a evalua posibilitatea de a solicita contribuție din partea Cubei, cu personal medical și interferonul cubanez „c”, care a fost utilizat cu succes împotriva COVID-19 din China.

Conform rapoartelor din China, „Alfa 2B” a contribuit foarte mult la stoparea răspândirii virusului la minimum.

Giulio Gallera, consilier pentru sănătate și bunăstare a regiunii Lombardiei în Italia, a informat public, sâmbătă, 14 martie 2020, că a solicitat asistență medicală de la Cuba. Consulatul cubanez a răspuns spunând: „Este de datoria noastră să confirmăm că am primit o scrisoare de la domnul Gallera, care oficializează solicitarea de a avea personal cubanez specializat în gestionarea bolilor transmisibile. Această scrisoare a fost transmisă în mod corespunzător de către ambasada cubaneză în Italia autorităților cubaneze competente, cu care rămânem în contact în aceste scopuri”[1].

Industria farmaceutică cubaneză este pregătită să trateze mii de potențiali pacienți COVID-19 pe insulă, potrivit Eduardo Martínez, președintele Grupului de afaceri „BioCubaFarma”. Martínez a explicat, vineri, la o conferință de presă, că 22 de medicamente produse în Cuba fac parte din protocolul prevăzut pe insulă pentru a trata epidemiile de coronavirus, dintre care, a spus el, „avem pentru tratamentul a mii de oameni și suntem pregătiți să creștem semnificativ producția celor cu acoperire mai mică”.

În Caraibe, Jamaica, St. Kitts și Nevis și St. Vincent și Grenadine au anunțat că vor solicita sau au solicitat deja asistență medicală de la omologii lor cubani. Primul lot de 21 de asistente medicale de specialitate din Cuba va ajunge în Jamaica pe 24 martie pentru a stimula capacitatea sistemului de sănătate de a face față coronavirusului (COVID-19). „Încercăm să aducem în jur de 100 de asistente medicale de specialitate suplimentare în sistem, concentrându-ne în principal pe unități de înaltă intensitate sau UCI (unitate de terapie intensivă)”, a declarat ministrul Sănătății și Wellness, Dr. Christopher Tufton la St Lucia News.


Ministrul, care s-a adresat la o informare de presă pe 13 martie la Biroul premierului, a declarat că dezvoltarea urmează discuțiilor cu guvernul cubanez.

Terrance Drew, un expert în sănătate din partea opoziției Partidul Muncii St. Kitts și Nevis (S.K.N.L.P.), a declarat că vor să ceară autorităților cubaneze „ajutor în crearea unei infrastructuri și a unui plan pentru tratarea persoanelor infectate”. „eTurboNews” a adresat  Ministrului Turismului din Jamaica, Edmund Bartlett, pentru colaborarea sa, dar deocamdată,  fără răspuns. Bartlett este, de asemenea, șeful Centrului Global de Reziliență și Management al Crizelor (G.T.R.C.M.) cu sediul în Jamaica.

Între timp, vârfurile frustrării din Italia sunt vizibile: „Încă o dată, cea mai mare solidaritate și contribuție provine din țările socialiste. Și asta în timp ce Uniunea Europeană este complet dezorganizată în fața acestei situații de urgență (până la punctul de a nu avea o politică comună în această privință) și nu face aproape nimic serios în favoarea țării noastre. Italia primește mult mai puține fonduri în comparație cu Spania, Polonia și Ungaria, în ciuda faptului că este cea mai afectată de virus până în prezent”[2].

Industria farmaceutică cubaneză a garantat sâmbătă producerea celor 22 de medicamente utilizate pentru tratamentul coronavirusului COVID-19, în special „Interferon Alfa 2B”, care s-a dovedit a fi foarte eficient în combaterea bolii.


Medicina cubaneză ar putea trata mii de pacienți cu coronavirus.

Președintele grupului „BioCubaFarma”, Eduardo Martinez, a explicat că Republica insulară a dezvoltat 22 de medicamente care vor fi utilizate pentru a conține focarul. Până acum se știe că unul dintre medicamentele fabricate de Cuba, „Interferon B”, a reușit să vindece eficient mai mult de 1.500 de pacienți cu coronavirus și este unul dintre cele 30 de medicamente alese de Comisia Națională Chineză de Sănătate pentru a combate bolile respiratorii. A fost dezvoltat pentru prima dată în 1986 de o echipă de cercetători de la Centrul de Inginerie Genetică și Biotehnologie (C.I.G.B.) și introdus în sistemul de sănătate cubanez.

Dl Martinez a descris „Interferon B” drept „produsul principal al setului de medicamente cubaneze”, cu medicamentul dezvoltat atât în Cuba cât și în China, în cadrul unei întreprinderi comune, ca parte a unui acord între țările socialiste. El a spus că medicamentul ar putea fi exportat și în alte țări pentru a ajuta la blocarea răspândirii virusului și a trata pe cei care prezintă simptome. Directorul C.I.G.B., Eulogio Pimentel, a spus că are suficiente provizii care „ar fi echivalent cu tratarea practic a tuturor cazurilor infectate apărute în China” unde peste 80.000 de persoane au fost infectate.

Cuba a trimis o echipă de medici și doze de „Interferon B” în Italia, unde lucrează alături de experți chinezi pentru a ajuta la combaterea și conținerea focarului de coronavirus COVID-19. Interferonul uman recombinant „Alpha 2B”, produs în Cuba, precum și un alt grup de medicamente, fac parte din protocolul pentru îngrijirea pacienților cu această boală și orice complicații care pot apărea. Martinez Diaz a dat asigurări că Centrul pentru Inginerie Genetică și Biotehnologie (CIGB) are „toate capacitățile de a furniza acest antiviral sistemului național de sănătate”[3].

Cuba a furnizat medicamentul, care este produs cu tehnologia cubaneză în cadrul companiei commune „Changchun Heber Biological Technology”, situată în Jilin, China. În prezent este utilizat la personalul de sănătate vulnerabil și de asistență medicală ca măsură preventivă, precum și la pacienții cu COVID-19 sub formă de nebulizare, deoarece este o cale rapidă de a ajunge la plămâni și de a acționa în stadiile incipiente ale infecției, au subliniat oficialii. În legătură cu acest medicament terapeutic, directorul adjunct al C.I.G.B. Marta Ayala Avila a explicat că interferonii sunt molecule pe care organismul însuși le produce ca răspuns la atacurile virale, ceea ce le face primul răspuns organic al sistemului imunitar pentru combaterea bolilor.

În focarele anterioare ale coronavirusului, S.A.R.S. în 2002 și M.E.R.S. în 2012, interferonii au fost folosiți și pentru îngrijirea și tratamentul persoanelor infectate. Studiile publicate ulterior au arătat că acești viruși, în loc să inducă crearea de interferon în organism, scad producția acestor molecule, de unde și eficacitatea medicamentului în tratarea COVID-19. Directorul general Eulogio Pimentel Vazquez a declarat presei că au un inventar al produsului care ar fi echivalent cu suma necesară pentru a trata totalul celor infectați care au avut loc în China.


„FAVIPIRAVIR are eficacitate clinică bună în tratarea COVID-19”

China a finalizat cercetările clinice ale Favipiravir, un medicament antiviral care a demonstrat o eficacitate clinică bună împotriva COVID-19[4]. Favipiravir, medicamentul pentru gripă, care a fost aprobat pentru utilizare clinică în Japonia în 2014, nu a arătat reacții adverse evidente în studiul clinic, a declarat Zhang Xinmin, directorul Centrului Național pentru Dezvoltare Biotehnologie din China, din cadrul Ministerului Științei și Tehnologiei. Favipiravir a fost recomandat echipelor de tratament medical și ar trebui inclus în planul de diagnostic și tratament pentru COVID-19 cât mai curând posibil, a mai declarat Zhang Xinmin. Medicamentul împotriva noului coronavirus, Favipiravir, este dezvoltat de compania farmaceutică „Zhejiang Hisun”.

Experimentele comparative au arătat că pacienții tratați cu Favipiravir s-au recuperat mai repede, iar starea pulmonară a fost mai bine îmbunătățite decât în grupul de control (China Daily)[5]. În aceste condiții, o serie de companii farmaceutice au obținut deja aprobarea pentru producția medicamentului din Partea Administrației de Stat a Alimentelor și Medicamentelor, pentru producția în masă, astfel încât furnizarea de Favipiravir va fi garantată și va fi inclusă în planul de tratament cât mai curând posibil. Zhang Ximin a mai declarat că echipa de cercetare va promova aplicarea rezultatelor cercetărilor în Wuhan, dar și a nivel internațional ca răspuns la situația actualei pandemii[6].

Aranjament grafic - I.M.

---------------------------------------
[1] https://www.facebook.com/teleSUREnglissh/videos/493745461551023/
[2] Juergen T Steinmetz, eTurboNews
https://www.eturbonews.com/567170/could-cuba-save-italy-and-the-world-from-coronavirus/ - 16.03.2020
[3] Idem, Juergen T Steinmetz sursa citată
[4] Xinhua - http://www.xinhuanet.com/english/2020-03/17/c_138887971.htm - 17.03.2020
[5] ChinaDaily - http://www.chinadaily.com.cn/a/202003/17/WS5e708666a31012821727fcbd.html - 17.03.2020

[6] Dan Tomozei - 17.03.2020








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu