marți, 24 martie 2020

Marin Neacsu - Joaca de-a lupta cu coronavirusul




Joaca de-a lupta cu coronavirusul
Col. (r) Marin Neacsu 
22 Martie 2020

Ce se întâmplă în România ultimelor zile ar părea de râs dacă nu ar fi dramatic și dacă nu ar putea costa vieți omenești pentru care ar trebui să plătească exact cei care modifică prin ordonanțe de urgență codul penal, adică ceea ce au strigat 600000 de luminițe în Piața victoriei că nu trebuie să se facă, că ia lumea foc. De ce unii nu aveau voie să facă asta iar alții susțin că numai așa se putea, nu o să înțeleg.  Una din două, ori nu mai există principii  ci doar oportunități și interese meschine, ori cei care ne conduc acuma sunt mai corupți și mai perverși decât cei pe care i-au dat jos. Acuma însă nimeni nu aprinde luminițe în piața Victoriei.

Uite arestul la domiciliu, nu e arestul la domiciliu

Într-o singură zi,  în nici 12 ore, românii au trecut de la agonie la extaz și iarăși la agonie.  Pe la ora 9.30 dimineața, în media s-a… insinuat un document semi-oficial, adică întocmit de oficiali dar aruncat pe piața liberă „pe surse, pentru a testa reacția boborului. Documentul spunea cam așa: „În temeiul art. 8.2 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență, cu modificările și completările ulterioare, coroborat cu Hotărârea nr. 3 a Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență (C.N.S.S.U.), Grupul de suport tehnico - științific funcționează ca organism de suport tehnic al C.N.S.S.U, sens în care hotărârile acestuia sunt supuse spre aprobate C.N.S.S.U. Având în vedere extinderea infecțiilor cu S.A.R.S.-COV-2 la nivel național, în data de 20.03.2020 membrii Grupului de suport tehnico – științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, au discutat măsurile necesare a fi luate în scopul prevenirii răspândirii infecției.

Membrii au decis următoarele:

Art. 1. (1) Sunt interzise deplasările persoanelor în afara domiciliului/reședinței cu următoarele excepții:
- deplasarea între domiciliu și locul de muncă, atunci când activitatea profesională este esențială, și nu poate fi organizată sub formă de lucru la distanță (cu prezentarea unei Adeverințe permanentă de la angajator, anexată) sau deplasare în interes profesional care nu poate fi amânată (cu ordin de deplasare de la angajator),
- consult medical de specialitate care nu poate fi amânat;
- deplasare pentru cumpărături de strictă necesitate la unități comerciale din zona de domiciliu,
- deplasare pentru asigurarea asistenței pentru persoane în vârstă, vulnerabile sau pentru însoțirea copiilor;
- alte motive care justifică urgența, cu detalierea explicită a traseului declarat, pe baza declarației, completate în prealabil, pentru a putea fi prezentată autorităților de control.
- deplasare scurtă, lângă domiciliu, pentru desfășurarea de activități fizice individuale, în aer liber, cu excluderea oricărei forme de activitate sportivă colectivă,
- deplasare scurtă, lângă domiciliu, legată de nevoile animalelor de companie,
(2) Deplasările menționate la lit. b - f) sunt permise doar pe baza Declarației, anexă la prezenta hotărâre, completată în prealabil.
(3) Este permisă deplasarea persoanelor însoțite de copii minori sau prezența copiilor minori în autovehicul, alături de părinți/bunici, atunci când nu pot fi lăsați singuri sau cu alta persoană care să-i supravegheze.
Art. 2 Persoanele au dreptul de a-și alege locația în care vor domicilia pe perioada în care se mențin restricțiile de deplasare și au obligația de a informa, motivat, secția de poliție de care aparțin, cu 48 de ore înainte, în situația în care decid, motivat, schimbarea acesteia.”
Nu mai comentez amatorismul propunerii și lipsa de claritate a măsurilor, nespecificându-se cine, când pe ce criterii eliberează adeverințele, lăsând bietul cetățean la cheremul milițienilor locali, acei burtă –verde  care dacă nu ar avea mașini de serviciu nu ar fi în măsură să prindă nici un melc. Practic  autoritățile noastre au auzit că așa ceva se propune a se face în Italia și pentru că sunt conștienți că vom avea și noi aceeași soartă, e bine să facă la fel, ca să se laude apoi că a luat măsuri ”înainte de a ajunge în situația lor”. Propagandă și atâta tot. Cum italienii au avansat doar ideea în presă, dar nu și planul concret și cum îl vor duce la îndeplinire iar ai noștri nu sunt în stare să gândească, și  ciorna noastră este neterminată lipsită de soluții concrete așa cum a fost furată, doar ca idée[1].
După numai 2 ore  de testare a reacției populației pe grupurile de socializare și a mediei, grupul de suport tehnic este … ușor contrazis de grupul de comunicare condus de același Arafat, care ne anunță să stăm liniștiți că e vorba doar de o ciornă, (ei îi zic draft, ca să pară mai cosmopolit, mai sofisticat ) și că nu e nimic bătut în cuie, nu e încă aprobat, dar bine că le-am spus unde au greșit, vor căuta să …se mai gândească până înțeleg și ei cum e cu coronavirusul. „Grupul de Comunicare Strategică a precizat că documentul apărut în presă și distribuit masiv pe grupurile de WhatsApp, potrivit căruia urma a se interzice deplasarea persoanelor în afara domiciliului/reședinței, este doar un document de lucru, care nu a fost aprobat la nivelul Grupului de suport tehnico-științific și nici nu a fost înaintat spre aprobare CNSSU (Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență), organism abilitat să ia decizii în acest sens”[2].
Acuma că totul a fost rezolvat, oamenii au fost informați cu ceea ce îi așteaptă, apoi reașezați la locurile lor, se poate trece la aprobare și aplicare cu mutarea virgulelor pe ici pe colo, prin punctele neesențiale și nimeni nu va mai putea spune că nu a fost avertizat și chiar consultat. Cam așa se întâmplăși cu consultările care au loc pe tema pensiilor militare, între  conducerea M.Ap.N.  și asociațiile pensionarilor militari, că despre rezerviști mai vorbește decât Bălăceanu care vrea să se pună în fruntea unei structuri care nu mai există.
Și uite că până la urmă suntem anunțați că măsurile sunt discutate, vor face obiectul aplicării, dar .. nu se știe când și nici cum, depinde de evoluția situației. Este mai mult decât evident faptul că guvernul este în blocaj,  nu numai că nu au cu ce dar nici nu sunt în stare să stabilească o strategie pe termen scurt, mediu și lung, acționează pompieristic, prioritățile se schimbă de la oră la oră, deciziile se schimbă după cum bate vântul, declarațiile se bat cap în cap. Asta se întâmplă la nivel ”strategic” în capul celor puși să conducă lupta. Mai mult, în punctul 7 al comunicatului prin care suntem ”liniștiți” că măsurile încă nu au fost puse în aplicare, suntem anunțați că” Inspectoratul General al Poliției Române a sesizat DIICOT cu privire la săvârșirea infracțiunii de distribuite de informații nedestinate publicității, sub aspectul săvârșirii infracțiunii prevăzute de art. 304 Cod Penal, faptă pedepsită cu închisoare de la 3 luni la 3 ani.”  Deci în afară de închiderea gurii celor care informează oamenii cu ceea ce au de gând să facă ”comandanții”,  nimic concret, nimic constructiv, decât pedepsirea … celor care prezintă ștri, nu false, că nu era o știre falsă ci știri care nu convin autorităților, asta deși cenzura încă nu a fost trecută ca măsură  în starea de urgență și nici interzicerea libertății de opinie[3].
Nu știu dacă domnul Vela a aflat până la urmă ce are dreptul să emită, ordin de comandant, ordin de ministru sau ordonanță militară. Chestia e că săracul nu este nici comandant, nici militar și nici măcar ministru.. Doar se laudă cu această demnitate, dar nu acționează și nici măcar nu reacționează ca un ministru de interne. Propun să fie numit ofițer, sau măcar subofițer … de serviciu pe Palatul Victoria, doar așa va putea emite și el ordonanță militară. La așa mod de acțiune  ce ar putea face subordonații săi? Păi nu poți să acționezi corect în baza unei organizări și decizii aiuristice. Ca atare, și la nivel ”tactic”, lucrurile se aplică așa cum sunt stabilite de sus, adică după ureche. În situația raportată ieri privind cazurile confirmate de coronavirus, apare și un caz nou la Craiova. Cum ne spunea nouă domnul ministru al sănătății și domnii Cercel și Arafat că se face preluarea și transportarea celor confirmați bolnavi? Toată lumea a văzut la tv demonstrativ primele cazuri, cu izoletă, costume de protecție la toți cei care interveneau, mănuși, măști, mai ceva ca marțienii. Cum a avut loc preluarea noului caz de la Craiova?  Îți pui plasele acolo... nu le ții în mână, că te contaminezi... Hai, hopa-sus...singurel că ești băiat mare ! Gata, totul e în ordine salvarea e ca și infectată.. Dii Bathore!

S-a petrecut ieri. Persoana ridicată a locuit în același centru de carantină cu cel luat cu două zile înainte  și se așteaptă și alte cazuri. Sper să fie singurele, dar e greu de crezut că cei aproape 20  de oameni cazați împreună  în acea locație nu s-au atins , nu s-au așezat pe aceleași scaune , nu au interacționat, nu s-au întâlnit măcar când mergeau să își ia pachetele cu mâncare nu or fi făcut o șeptică, un popa-prostu, o bâză ceva.  Nu mai vorbesc de cei le aduceau mâncarea sau le luau gunoiul, care dorm într-o  pensiune vecină și care  veneau îmbrăcați ca și cei care i-au ridicat pe  cei bolnavi.   Ce explicații dau autoritățile văzând aceste imagini care spun totul? Oare nu vi se pare că cei din imagini se încadrează în noua ordonanță de urgență care prevede modificarea art 352 CP și anume punctul 2 , care pedepsește : ”nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase dacă fapta a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli cu închisoare de la 1 la 5 ani.”?  Dacă o singură persoană poate să afirme că așa cum reiese din imagini, s-a acționat ca la carte  pentru împiedicarea răspândirii virusului, eu o mănânc. Priviți imaginile, nu tu echipament de protecție, nu tu izoletă, la unii nici măcar mănuși sau măști, pacientul este lăsat să urce singur în salvare cu pungile de plastic contaminate în mână, domnul de la pompieri îi arată unde să urce ca să poată contamina salvarea, toți se uită, inclusiv polițianul și jandarmistul care stau acolo 12 ore călcând pământul contaminat de mașinile și pacienții ”eliberați”. Așa s-a întâmplat și acum trei zile cu celălalt pacient ridicat din aceeași locație. De atunci și până azi nu a venit nici una din mașinile alea care ni se arată la tv că spală parcurile, aleile, drumurile, trotuarele să curețe zona prin care au circulat cei doi bolnavi și circulă zilnic locuitorii din zonă, ducând virusul în propriile case. Autoritățile stau în birouri și socotesc de câte voturi au nevoie ca să rămână la butoane. Ce spuneți domnule Vela, ce spuneți domnule Arafat, ce spuneți domnule Orban, mergem înainte nu ? Împreună vom reuși. Da, împreună veți reuși să îmbolnăviți toți românii.

Știri ”îmbucurătoare”

Dar hai să terminăm într-un ton mai optimist. Avem și vești bune.

Vetaaa, hai cu Izoletaaa

Suntem anunțați că MAPn (Armata, iar armata, această … slujitoare bătută la timp de pace  pentru că e nesimțită și are pensii ”speciale” și pusă la frecat podeaua în situații de criză) a reușit să realizeze o izoletă de producție proprie. Nu zic nu, nu e rău, poate ajunge una și la Craiova, că pe aici se pleacă călare la spital, dar eu așteptam, să fiu anunțat că armata a cerut ajutor armatei chineze și bucătarii din popotele chineze și-au donat rația de teste coronavirus cu care nu mai au ce face, sau măcar măștile și fesurili  pe care și le pun pe cap când mestecă în ciorbă.  Așa am fi reușit și noi să testăm populația și să dotăm spitalele măcar, cu măști chirurgicale la prețuri normale. Dar nu avem noi norocul să primim ceva de la chinezi, nu ne lasă articolul 5. Cât de proști și iresponsabili să fim, încât să ne omorâm cetățenii, de dragul păstrării sau respectării ordinului unui pretins prieten care ne-a pus în 30 de ani să ne distrugem toată industria și să ne vindem toate resursele încât acuma ne lăudăm că am fost în stare să construim o amărâtă de targă, ca și cum am fi construit un supersonic? Mâine o să ne lăudăm că am construit un sicriu teleghidat și basculabil care duce singur cadavrul trupului celui decedat în cuptorul cu microunde[4].

Hai la vaccinare… care mai apucă

Domnul Adrian Streinu Cercel, managerul institutului”Matei  Balș” ne anunță cu mare bucurie că ne așteaptă un viitor grandios, guvernul s-a gândit la noi și ca atare românii vor fi vaccinați împotriva noului coronavirus. Și spune asta ca și când nimeni altcineva nu va mai putea beneficia, decât românii , datorită partidului aflat la guvernare iar asta se va întâmpla de luna trecută. De la începutul crizei, domnul Cercel nu a făcut altceva decât să dea asigurări că ceea ce a făcut guvernul este ok, chiar dacă nu a făcut mai nimic în afară de a interzice, a mări pedepse și a da bani băncilor și marilor corporații. Astfel domnul Cercel s-a dovedit a fi un foarte bun propagandist de partid iar anunțul său de ieri se încadrează în aceeași linie. Știrea de breaking-news este similară vinderii blănii ursului din pădure. Vaccinul despre care se vorbește încă nu e gata, nu este testat, nu este aprobat, nu ne aparține,englezii lucrează la el,  nu a fost nici măcar achiziționat de statul român, este doar „un draft” deci domnul Cercel poate fi cercetat de D.I.I.C.O.T.  pentru răspândirea de știri false, pentru că așa cum spune comunicatul de ieri,   „măsurile nu au aplicabilitate imediată, fiind vorba despre propuneri aferente unor scenarii posibile cu privire la răspândirea noului coronavirus…”. Deci domnul Streinu se poate încadra liniștit în prevederile art 304 C.P. Și când te gândești că se jurase că nu mai deschide gura. De, gura bate ... cercelu. Dar nu e numai atât.

Ceea ce nu spune  domnul Streinu Cercel, marele epidemiolog este că:

-  nu pot fi vaccinaţi decât cei care nu au virusul ;
-  ca să afli cine nu are virusul trebuie să faci testul;
-  dacă ai aflat cine nu are virusul, ai aflat și cine îl  are și atunci e simplu,  îi izolezi pe cei care au virusul și îi scapi pe cei care nu îl au, și fără vaccin.Deci ajungem la ceea ce spun eu de 2 luni, respectiv testați, testați, testați ;
-  fără test nu poți risca să faci vaccin nimănui, pentru că sunt și asimptomatici, adică persoane care se cred și se declară sănătoși dar au virusul și nu știu ;
-  dacă faci vaccinul unuia care are virusul chiar dacă e asimptomatic, rişti să-l omori.
Întrebare: cine îşi asumă riscul să (se) vaccineze, ştiind că poate avea virusul şi este asymptomatic, deci, fără a fi testat?
Concluzie: în primul rând - și dacă avem vaccinul și dacă nu - oamenii trebuie mai întâi testaţi și abia apoi vaccinaţi cei neinfectați. Deci înainte testarea, apoi vaccinul[5].

Spitalele private sar în ajutorul românilor

După cum vă amintiți, în ultima noapte înainte de prima cădere a imperiului Orban, cunoscută și sub numele de ”noaptea ordonanțelor”, ministrul sănătății dădea în contumacie o ordonanță prin care punea la dispoziția spitalelor private, începând cu „Polisano” unde patron este finul domnului Iohannis cu fondurile Casei de sănătate. Lumea care a sesizat conflictul de interese, având în vedere  că domnul ministru tocmai își semnase prelungirea contractului cu același spital, a sărit în sus, văzând aici posibilitatea mâncării acestor fonduri de către private și cei care își permit internarea acolo în defavoarea spitalelor bugetare și a amărâților care nu au bani de spitale private. Uite că acuma un spital  (nu îi dau numele ca să nu fiu învinuit că îi fac reclamă), a anunțat că se oferă să facă teste pentru virus, contra-cost, adică să profite și el un pic de lipsa de teste și nevoia românilor și să facă un ban grămadă. Asta drept mulțumire pentru că au fost băgați în sistemul bugetar.

Cineva a sunat să se programeze - pe baza unei trimiteri  căci a spus reprezentantul spitalului că face teste gratuit celor care vin cu trimitere de la medic infecționist -, și a fost anunțat că se poate programa pe 3 aprilie. Păi până atunci în două săptămâni te poți convinge și singur că nu ai sau poți fi deja praf de... cenușă. Dar, dacă plătești 400 lei, te rezolvi rapid. Exact ca orice spital privat care primește cu trimitere. Dacă ai trimitere, te programează peste câteva luni la un amărât de control, dar dacă plătești ești programat în câteva zile așa că omul se scarpină la saltea dacă vrea să îl vadă medicul mai repede, ca să nu îl vadă popa primul.

Mulțumim din inimă spitalelor private.

Ei bine, cam asta este situația luptei împotriva coronavirusului cam asta este situația actuală, nu în cifre ci în vorbe, căci tot ce ne prezintă guvernul sunt… vorbe.

----------------------------------------
[1] https://www.money.ro/breaking-news-sunt-interzise-deplasarile-persoanelor-in-afara-domiciliului/ - 20.03.2020
[2] https://www.profit.ro/stiri/social/un-decret-care-interzice-in-romania-deplasarile-in-afara-domiciliului-resedintei-a-fost-lansat-in-spatiul-public-guvernul-precizeaza-ca-este-un-draft-neaprobat-19309777
[3]https://www.desteptarea.ro/precizare-documentul-referitor-la-limitarea-deplasarilor-este-doar-un-proiect-nu-a-intrat-in-vigoare/ 
[4] https://www.libertatea.ro/stiri/coronavirus-romania-2895306
[5] https://www.ziuaveche.ro/stiinta-it/pharma-sanatate/romania-printre-tarile-care-vor-testa-un-vaccin-impotriva-coronavirusului-304121.html/comment-page-1/#comment-255330

https://romania.europalibera.org/a/coronavirus-supravietuire-37-zile/30483982.html








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu