luni, 16 martie 2020

Albert – Lászlò Barabási - Se pare că suntem condamnați.
Se pare că suntem condamnați.

Albert – Lászlò Barabási, profesor la Northeastern University, Boston (SUA), fondator al teoriei reţelelor, este la această oră el mai titrat cercetător născut în România.
Despre Barabási, născut la Cârţa (judeţul Harghita), dar emigrat în Ungaria, în 1989, cei de la Popular Science au spus că este omul care ar putea conduce lumea.

Albert – Lászlò Barabási a postat pe pagina sa de Facebook, un text în limba maghiară, în care vorbeşte despre epidemia coronavirusului Covid-19.

„În următoarele luni, foarte probabil voi fi printre cei infectaţi. Miliarde de coronavirusuri se vor dezvolta în corpul meu, declanşând o luptă disperată cu celulele mele imune. În absenţa unei boli cronice, fiind în Boston, în proximitatea spitalelor de la Harvard, am încredere că sistemul meu imunitar va câştiga. Totuşi, sunt foarte îngrijorat de acest virus. E inevitabil să închidem lumea timp de două luni. Nu pentru mine aş face asta, ci pentru mama mea. În laborator ştim încă din februarie că lumea se va opri la mijlocul lunii martie. Am spus asta multor prieteni în urmă cu câteva săptămâni, cu toate astea şi pentru mine a fost greu de anticipat ce va însemna asta cu exactitate. Acum putem vedea deja – urmează două luni grele, şi mai e mult până la final. Ştiam ce se va întâmpla, deoarece la Network Science Institute, acolo unde lucrez, colegii mei reuşesc de ani de zile, cu ajutorul teoriei reţelelor, să prezică cu exactitate răspândirea virusurilor de acum. Au urmărit Zika, Ebola, iar acum chiar coronavirusul e la rând. Nu o să intru acum în amănuntele teoriei reţelelor – despre asta e vorba în Networked X şi capitolul X din cursul cursul meu (http://networksciencebook.com/). Epidemia de coronavirus este o problemă de reţea, astfel că este nevoie de metodologia şi gândirea reţelelor pentru a prezice şi în cele din urmă pentru a controla răspândirea ei. Înţelegem acum că virusul nu poate fi oprit.

Se va răspândi indiferent de câte ţări îşi închid frontiera şi câte zboruri sunt anulate sau câte şcoli sunt fost închise. Acolo unde sunt zece bolnavi spitalizaţi, acolo există deja peste o sută de persoane infectate în comunitate. Mulţi nu vor şti niciodată că au fost infectaţi, deoarece nu au avut simptome. Dar şi ei răspândesc virusul. Am trecut de punctul în care răspândirea Covid-19 se poate frâna prin carantină. Ebola a putut fi oprit astfel, dar coronavirusul este foarte contagios şi deja mult prea răspândit. În plus, nu ne putem aştepta nici la un vaccin anul acesta. Dacă e de neoprit, de ce am pus frână la activitatea sociala? De ce închidem şcolile, de împingem economia mondială în recesiune? Există un singur motiv – să-l putem încetini.


Pentru că, făcând acest lucru, ne putem salva părinţii, bunicii şi în unele situaţii chiar pe noi. Fiecare model prezice că aproximativ jumătate din populaţie se va infecta într-un an. În lipsa acţiunii, procesul urmează o curbă Gaussiană bine stabilită – o creştere rapidă, o perioadă de vârf şi apoi scăderea. În perioada de vârf spitalele nu pot să ofere sprijin pentru toată lumea care va avea nevoie. Iar acest vârf este înfricoşător de aproape – în câteva săptămâni, zeci de mii de persoane vor fi infectate dacă nu facem nimic. Putem vedea în exemplul Italiei ce se întâmplă dacă virusul este scăpat de sub control. Din lipsă de personal, medicii obligaţi să decidă asupra vieţii şi morţii, ajută unii pacienţi, pe alţii sunt nevoiţi să-i lase. Mulţi continuă să creadă că avem de-a face cu un virus gripal inofesiv, care nu reprezintă niciun pericol pentru mulţi dintre noi, doar îi evită pe cei tineri, în special copiii. Acest lucru nu este adevărat – coronavirusul se răspândeşte mai repede decât gripa şi nu se întâlneşte cu imunitate. Până ce gripa ajunge în Europa în toamnă, un procent semnificativ al populaţiei este deja vaccinat, ceea ce face mai dificil răspândirea. Coronavirusul infectează nestingherit şi provoacă un procent mai mare de decese la vârstnici şi în rândul bolnavilor. Îmi fac griji în special pentru persoanele în vârstă. Toţi cei care aveţi în familie bătrâni sau bolnavi, ori vecini, aveţi o mare responsabilitate. Nu duceţi virusul acasă! Faceţi-i să înţeleagă că pericolul este real în privinţa lor! Asiguraţi-vă că au mâncare, dacă nu, faceţi cumpărături pentru ei. Ajutaţi-i să se poată izola în următoarele două luni! Şi faceţi tot posibilul să nu răspândiţi virusul, astfel reducând din povara de pe sistemul sanitar. Dacă vom lua acum cu toţii în serios Covid-19, putem să evităm să fim bolnavi în acelaş timp. Aşa se va păstra aprovizionarea şi oxigenul pentru cei care sunt infectaţi grav. Dacă nu facem tot ce ţine de noi pentru a încetini epidemia, până la sfârşitul anului, mulţi vom rămâne fără părinţi şi bunici”, a scris Albert – Lászlò Barabási, pe pagina sa de Facebook, potrivit.


Sursa: Adrian Munteanu


Medicamente care agravează coronavirus,  deci de evitat:
 A nu se lua antiinflamatoare, Ibuprofen, Advil, Nurofen, Diclofenac, Voltarene, Aspirină, Paracetamol, Doliprane, Dafalgen, Efferalgan, Cortison,

A nu se scădea febra.  Febra  distruge coronav..
Se stă acasdă, se apelează la SAMU, numai când este senzație de sufocare,
Se recomandă, alimentație, somn, mișcare,

 Tratament , sau mai bine zis întăritor,
Propolis  câte 1 linguriță dimineața și seara,
Scorțișoară,
Cuișoare,
 Aloe
Vitamina D  10.000 Unități timp de 10 zile,  Vit D de 4-ooo U timp de 2 luni,
Multivitamine cu C, E,  Zinc, două luni,
 

 Sănătate!li

Sursa: Melania Rusu Caragioiu


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu