sâmbătă, 22 mai 2021

IOAN MICLĂU-GEPIANU: Clima vorbește, numai omul nu ascultă!

 



 

Motto:

”...Clima, adică acest ciclu dirijat de legi divine universale,

 inclusiv activitățile oamenilor, toate ne vorbesc, dar omul nu

ascultă; flosofiile multe sunt arte ale frumosului visat, pe când știința,

iată, pare a dezlega durerile realității”.

                                                                    Ioan Miclău –Gepianu

 

IOAN MICLĂU-GEPIANU: Clima vorbește, numai omul nu ascultă!

 

   ”...Cam de prin anii, 10-12.000 î.d.Hr., la începuturile uscării Saharei celei luxuriante în floră și faună și până când timpul curgător ajunse cu noi să însemne prezentul, când noi, vizionarii de azi iar curgem mai departe înveliți în timp, nu vrem să ascultăm glasul Climei. Totuși, teoria românului Vasile Conta, cu acea sesizare a ”legii dezvoltării ondulatorii”, iar se dovedește a nu fi fără sens. Despre ce este vorba? Oamenii de știință argumentează clar, despre surse sigure, care vor readuce clima Saharei la vegetația ei și viața ei de altădată, cu râuri, cu păduri verzi, cu faună nouă, poate înmulțită, etc.

Adică un ciclu dirijat de legile divine universale, fiindcă altceva nu mai avem ce zice! Filosofiile sunt arte ale frumosului visat, pe când Știința, iată, pare a reda durerile realității.

     ...Și, tot aceste ploi musonice poartă secretul, deci clima vorbește, dar omul nu ascultă. Astfel, reîntoarcerea acestora peste Sahara vor reânvia deșertul, dar se vor usca alte pământuri, cu suguranță. De ce se doarme? De ce omenirea nu ia seama din timp? Păi, ocupate Neamurile a se război între ele, nu au timp să ia seama, numai când le lunecă pământul de sub picioare și ghețarii peste capete!

       Când cei 9 milioane de kmp, ai Saharei vor primii ploile musonice, Amazonul va începe să se fertilizeze cu nisipurile Saharei, spun cercetătorii.

 Dar încă vreo 10-11 puncte ce vor fi afectate constituie obiecte de cercetare și investigare. Vestul Antarcticei, cu mari suprafețe de ghețari până la 1km grosime, crăpând, dau naștere la noi ghețari, care intrând în procesul de topire, datorită creșterii încălzirii globale, ar putea ridica nivelul mărilor lumii, în cazul topirilor masive, cu până la 6 metri. Alt ”călcâi a lui Achile”, încălzirea climei este semnalată a fi Platoul Tibetan al Chinei. Acesta cuprinzând circa un sfert din suprafața țării, este acoperit veșnic de zăpezi și gheață, iar razele soarelui sunt reflectate înapoi în spațiu, protejând atmosfera. Crescând temperaturile, topirea zăpezii platoului va expune pământul dezvelit la o încălzire rapidă, contrubuindu-se astfel la încălzirea atmosferei. Ce frumos ne vorbește Clima, dar omul nu ascultă, nu-și ia măsuri de protecție.

      Subcontinentul Indiei, prin întețirea ploilor musonice datorită creșterii temperaturii globale, va fi supus periodic unor inundații mult mai mari în raport cu cele actuale! În ghețurile Siberiei, stau închise în mulțimi de cavități, mari cantități de gaze, methane, care, prin topirea gheții, vor fi  eliberate în aer, producând alte efecte nedorite.

      O încălzire globală  va distruge curenții oceanelor, iar El Nino, care inundă regiunile Ecuadorului și nordul Perului, lăsând în uscăciune alte zone, deci destul de distrugător, va deveni nu numai mai sever, dar și mai frecvent.

      În general, impactul pe agricultură, al producției de alimente poate fi extrem de serios, mai ales în Indonezia, Insulele Filipine, sud-estul Asiei și est-Australia.

     Ce este mai interesant, spun tot oamenii de știință, este că evenimentele se pot precipita mai repede decât credem sau ne așteptăm noi.

 

    

 

SA  INGRIJIM  PAMANTUL

 

~*~

“A nu ingriji Pamantul e păcat,

Căci pentru hrană și viață ne-a fost dat!

Al semăna cu plante ce-n ele au semințe,

E marea datorie a noastră ca ființe!

Un bob de grâu a fost întregul Univers,

El a crescut precum un cant si-un vers!

Să îngrijim Pământul  dat și sfânt,

Căci de-l pierdem nu vom mai fi nicicînd!”

 

~*~

Ioan Miclau

5/23/2021








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu