duminică, 16 mai 2021

Viorica Moisuc - Ce s-a întâmplat cu țara asta?

 



Ce s-a întâmplat cu țara asta?

Prof. univ. dr. Viorica Moisuc

16 Mai 2021

 

Merg adesea cu trenul, îmi place să mă uit afară, îmi place să observ călătorii, îmi place timpul ce-l am ca să mă gândesc la multe, îmi place să citesc în tren. Dacă priveliștea mă bucură uneori - verdele de diferite nuanțe al pădurilor, casele ce urcă până în vârful dealurilor, islazurile unde mai există încă vaci pestrițe sau albe - alteori mă învăluie amărăciunea și tristețea văzând foste grajduri surpate, foste crescătorii de păsări dărâmate, schelete de foste fabrici și uzine, foste silozuri abandonate , livezi îmbătrânite și neîngrijite, clădiri nelocuite, cu geamuri sparte ca după bombardament, gări - unele monumente de arhitectură cu o lungă istorie în spate, care nu mai funcționează, cu lacăte mari pe uși! Ce s-a întâmplat cu toate astea? Oare au fost „mutate”, au fost „modernizate”? Mi-e teamă să cred că realmente nu mai sunt deloc!

 

Dacă îți amintești - puțin, doar -, marile „programe” ale democraticelor noastre partide politice - istorice sau nou apărute din dorința de a ferici poporul - fluturate înainte și în timpul alegerilor de toate categoriile - dar „uitate” apoi în sertare prăfuite, începi să înțelegi de ce și cum s-a transformat țara asta într-o quasi-colonie, nu a vreunei mari puteri (poate că atunci ar fi avut un statut clar), ci a unor clici de afaceriști autohtoni și străini care lucrează cu sârg pentru propriul lor interes, Țara? ce mai e și asta? O „manageriem” ca să fie „O.K.” pentru Noi! Este „obiectul” Nostru de lucru asupra ei.

 

Țara merelor, importă mere din Brazilia! Țara roșiilor - importă roșii din Turcia și Italia! Țara laptelui și a brânzei, importă lapte praf polonez din care firme cu nume franțuzești fac „telemea cremoasă” pentru proști! Țara grâului - importă aluat ca să facă pâine „sănătoasă” pentru români! Țara porumbului - importă mălai din Ungaria! Țara fermelor de porci - importă carne de porc din Germania! Și așa mai departe.

 

Fabricile de confecții nici n-au mai apucat să se „privatizeze” prin „lichidare”, abatoarele de păsări și fabricile de mezeluri și lactate din zona în care locuiesc au devenit „mormane de fiare vechi” cumpărate de niște sirieni pe 2 lei și zac de 30 de ani până s-or face praf și pulbere! Calea ferată Râmnicu Vâlcea-Curtea de Argeș, aproape terminată, cu viaducte spectaculoase, a rămas și fără șinele deja montate în vremuri preistorice! Se vor găsi niște amatori de „fiare vechi” s-o cumpere și pe asta, că tot stă degeaba! Gara zisă „regală” din Curtea-de Argeș, care a aniversat acum câțiva ani „centenarul”, stă să cadă, învelită în mușamale și cârpe rupte fluturate de vânt; nici un „cap încoronat” mort sau viu nu mai trece pe aici ca să vadă măcar ce au făcut proprii lui strămoși! Și, desigur, de unde să aibă bani să mai repare câte ceva pe la gările făcute pe timpul bunicii regale Carmen-Sylva, de la Pitești până la Curtea domnească a Basarabilor întemeitori de Țară de la Argeș ? „Orașul regal”, de fapt „orașul-necropolă regală” schimbă bordurile trotuarelor și pune flori pe caldarâm! Ca să fie frumos! Plâng florile, plâng statuile voievozilor, plânge Cetatea lui Vlad Țepeș unde acum locuiesc urșii !

 

La „Lidl” nu mai pot să mă duc pentru că s-a închis pentru renovare, mă duc la „Kaufland” și la „Anabella” ca să cumpăr lapte polonez, mere braziliene, căpșuni spaniole, carne nemțească, curcani franțuzești, mălai unguresc, brânză „President” și ce s-o mai găsi. Apoi mă duc la doctor să văd cum stau cu sănătatea și cu covid-ul!

 

La bună vedere!

 

https://www.art-emis.ro/jurnalistica/ce-s-a-intamplat-cu-tara-asta







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu