miercuri, 26 mai 2021

alexandru stanciulescu barda - MINILECTURĂ cu GÂND DE SEARĂ - DOAR O VORBĂ....!

 



CALEA CU TRANDAFIRI

Cuviosul Bonifatie de la Teofania

 

 

Necazurile se întâlnesc neaparat în calea noastra spre Patria cereasca, deoarece cununa nu poate fi primita decât prin purtarea neabatuta a Crucii. Când capul nostru este încununat cu spini, este cuviincios ca picioarele noastre sa umble pe cai asternute cu trandafiri? Necazurile si bolile sunt doctorii sfinte; putem sa le îndulcim prin credinta si prin rugaciunea din inima – însa de obicei ni le facem singuri amare, adaugând nerabdarea si putinatatea credintei noastre în paharul încercarii prin care trecem. Necazurile sunt întotdeauna folositoare. În dreapta Domnului, ele sunt mijloace de vindecare a bolilor noastre duhovnicesti, pentru smerirea trufiei si potolirea patimilor. Ele înmoaie inima noastra cea împietrita, ne silesc sa alergam cu rugaciune la Dumnezeu, ne fac saraci cu duhul si nimicnici în proprii nostri ochi.

 

Cuviosul Bonifatie de la Teofania, Bucuria de a fi ortodox, traducere de Adrian Tanasescu-Vlas, Ed. Sophia, Bucuresti, 2011, p. 65

 

 

 

TEMPERATURA INALTA

Parintele Arsenie Boca

 

 

La temperaturile la care se alege aurul fiintei noastre de zgura acestei fiinte, în firea noastra apare modul divin de a fi, de a voi si de a gândi.

 

Parintele Arsenie Boca, Parintele Arsenie Boca – mare indrumator de suflete din secolul XX, Ed. Teognost, Cluj-Napoca, 2002, p. 74


RANDUNICA

Sfantul Vasile cel Mare

 

 

Nimeni sa nu se plânga de saracie! Nimeni sa nu-si piarda nadejdea în viata, când vede ca în casa nu i-a mai ramas nici o avere! Sa se uite la dibacia rândunicii! Rândunica, atunci când îsi face cuib, aduce paiele cu ciocul; si pentru ca nu poate cara lutul cu picioarele, îsi moaie în apa vârfurile aripilor, apoi le tavaleste în praful cel mai fin si asa înlocuieste lipsa lutului; si, încetul cu încetul, leaga între ele cu lut paiele, ca si cum le-ar lipi cu clei; îsi face cuibul si creste în el puii.

 

Acestea sa-ti dea povata, ca sa nu te apuci de rele din pricina saraciei, nici sa-ti pierzi toata nadejdea când vin peste tine cumplite necazuri, nici sa stai cu mâinile încrucisate si sa nu lucrezi! Dimpotriva, alearga la Dumnezeu! Daca Dumnezeu daruieste unei rândunici unele ca acelea , cu cât mai mult va da celor care Îl striga din toata inima lor!

 

Sfantul Vasile cel Mare, Omilii la Hexaemeron, traducere de Pr. Dumitru Fecioru, Ed. IBMBOR, Bucuresti, 1986, p. 163

 

 

ROADELE OSTENELII

Sfantul Tihon din Zadonsk

 

 

Vezi, iarasi, un plugar care aduna cu bucurie roadele ostenelii sale. Gândeste-te cu ce bucurie se vor desfata de roadele trudei lor aceia care acum se ostenesc întru nevointa credintei si a rabdarii. „Cei ce seamana cu lacrimi, cu bucurie vor secera. Mergând, mergeau si plângeau aruncând semintele lor, dar venind, vor veni cu bucurie, ridicând snopii lor” (Psalmul 125, 5-6). Vazând aceasta, sa nu slabesti întru nevointa cea pentru cucernicie.

 

Sfantul Tihon din Zadonsk, Dumnezeu in imprejurarile vietii de zi cu zi, traducere de Olga Bersan, Ed. Sophia, Bucuresti, 2011, p. 77.

 

 

LUMINA ORBITOARE

Sfantul Ioan din Kronstadt

 

 

Ce s-ar întâmpla, Domnul meu si Mântuitorul meu Iisus Hristos, daca lumina Dumnezeirii Tale ar tâsni din Preasfintele Tale Taine, când ele odihnesc pe Masa Sfântului Altar sau pe Sfântul Disc, sau în chivot, sau când preotul le poarta la pieptul sau, ducându-se la un bolnav? Toti cei care ar vedea aceasta lumina s-ar pleca la pamânt înfricosati, caci însisi Îngerii îsi acopar fata de frica slavei tale nepatrunse, si totusi, cât de indiferenti sunt oamenii fata de aceste Taine ceresti?

 

Sfantul Ioan din Kronstadt, Viata mea intru Hristos, traducere de diac. Dumitru Dura, Ed. Oastea Domnului, Sibiu, 1995, p. 92




PUTEREA LUMINII DUMNEZEIESTI

Sfantul Ioan din Kronstadt

 

 

Asa cum soarele de pe cer îsi reflecta întreaga-i maretie si stralucire în puzderia de corpuri transparente de pe pamânt si soarele duhovnicesc – Dumnezeu – a binevoit sa se reflecte în nenumarate fiinte, în cer si pe pamânt: acolo în îngeri, aici în oameni. Si dupa cum lumina – si cea a soarelui material – nu se împiedica de corpurile solide, dar transparente, luminând prin geamuri încaperi închise din toate partile, în care nu patrunde aerul de afara, tot asa si lumina Soarelui spiritual nu se opreste în fiintele spirituale, nu se izbeste de oprelisti materiale, nici de pereti, nici de ziduri mohorâte de temnita, nici de imensitatea muntilor, nici de adâncimea pesterilor în care se ascund de lume robii lui Dumnezeu, nici de abisurile pamântului. Ea patrunde pretutindeni si straluceste pretutindeni, în tot sufletul în stare sa primeasca lumina adevarului ceresc. (Pavel si Sila se rugau în temnita, laudau pe Dumnezeu în cântari, si Domnul le-a ascultat rugaciunea. – Faptele Apostolilor 16, 25-26).

 

Sfantul Ioan din Kronstadt, Viata mea in Hristos, traducere de Boris Buzila, Ed. Sophia, Bucuresti, 2005, p. 405

 

 


P O E Z I A

Arhiepiscopul Iustinian Chira

 

 

Poezia exprima cel mai curat si mai înalt tot ceea ce are omul luminat în el. O strofa de poezie face mai mult, adesea, decât un tratat întreg de filosofie. Asa cum Îngerii se exprima sau mai bine spus, limba lor e muzica, tot astfel pentru oameni limba lor adevarata este poezia. Mai devreme sau mai târziu Lumea se va întoarce la poezie, la izvoarele ei. E prea multa lume insensibila fata de marile minuni ce le întâlnim în fiecare zi… Avem nevoie de cât mai multi oameni cu suflet de poet.

 

Arhiepiscopul Iustinian Chira, Cuvintele Parintelui - un ghid al frumusetii launtrice, Ed. Mega, Cluj-Napoca, 2009, p. 100, 116



UMEZEALA

Sfantul Tihon din Zadonsk

 

 

Vezi ca de vreme ce pamântul n-are umezeala, nimic din el nu rasare, desi semintele sunt puse în tarâna. Asa este si inima omului: chiar de va auzi cuvântul Domnului, ea nu va putea sa creasca rodul vrednic de acest cuvânt daca nu va avea în sine umezeala harului lui Dumnezeu. De aceea avem porunca sa ne rugam cu osârdie pentru a o primi: „Cereti, cautati, bateti”, graieste Domnul (Matei 7, 7). Prin aceasta suntem încredintati ca ni se cuvine a ne ruga lui Dumnezeu cu sârguinta si a cere har de la El, ca sa ne dea „urechi sa auzim” Cuvântul Lui si „inima sa întelegem” voia Sa (Isaia 6, 10). Fara acestea nimic nu vom putea, caci avem o inima stricata pâna în temelie, astfel încât, chiar de am auzit Cuvântul Domnului, nu ne este cu putinta a-l pricepe si a-l adânci în inima, iar de l-am înteles, nu-l putem face; de aceea, în fiece clipa avem trebuinta de harul lui Dumnezeu, care ne este ajutator în fapta buna cea lucratoare.

 

Sfantul Tihon din Zadonsk, Dumnezeu in imprejurarile vietii de zi cu zi, traducere de Olga Bersan, Ed. Sophia, Bucuresti, 2011, p. 108.

 

 

MIROSUL PAMANTULUI

Arhiepiscopul Iustinian Chira

 

 

Nimic nu e mai frumos si mai bogat decât pamântul; iei un pumn de pamânt, în acelasi pamânt pui samânta de fasole, porumb, grâu, samânta pentru toate florile, pentru toate miresmele, într-un pumn de pamânt, acelasi pamânt. Si tot din pamântul acesta izvorasc toate parfumurile florilor, toate culorile florilor… nu-i un miracol? Pamântul acesta este creatia primara a lui Dumnezeu, minunea minunilor pe care a creat-o Dumnezeu, pamântul. Si pamântul acesta si-a pastrat calitatea si acum. Toate acestea sunt un miracol, o minune e existenta noastra, un miracol în fata caruia ma închin si ma cutremur si ma desfat vazând toata creatia lui Dumnezeu care graieste si care îmi vorbeste si care apare în diferite forme: în chipuri de oameni, în chip de animale, în chip de flori, dar toate d in acelasi pamânt pe care Dumnezeu l-a creat.

 

Arhiepiscopul Iustinian Chira, Convorbiri in amurg, Ed. Dacia, Cluj-Napoca, 2006, p. 45-46

 

 

SUBALTERNII

Sfantul Ioan din Kronstadt

 

 

Ati observat cu cât respect, supunere, corectitudine se poarta subalternii fata de superiorii lor, aceasta întâmplându-se în toate starile si conditiile, ca un mod al celor „mici” de a-si face datoria fata de „cei mari”. Dar ati vazut câta supunere se arata si ce protocol riguros se aplica la Curtea Tarului? Acestea pot deveni modele de comportament în raport cu Creatorul; purtarea corecta fata de Acesta, supunerea fata de poruncile Sale dau scop si fericire vietii.

 

Sfantul Ioan din Kronstadt, Viata mea in Hristos, traducere de Boris Buzila, Ed. Sophia, Bucuresti, 2005, p. 92



BUCURA-TE DE LUMINA!

Sfantul Ioan din Kronstadt

 

 

Desi Dumnezeu ne cunoaste toate nevoile, rugaciunea ne este de trebuinta pentru a ne lumina sufletul. Ti-e bine sa stai la soare, ti-e cald, te bucuri de lumina. Asa este si când te rogi lui Dumnezeu – Soarele nostru duhovnicesc; Te încalzeste si te lumineaza.

 

Sfantul Ioan din Kronstadt, Viata mea in Hristos, traducere de Boris Buzila, Ed. Sophia, Bucuresti, 2005, p. 418.

 

 

HARTA CALAUZITOARE

Cuviosul Bonifatie de la Teofania

 

 

Închipuie-ti ca pe o harta este înfatisata întinderea cea mare a pamântului, si cerceteaza fara împatimire lucrurile care îl umplu: cât de nimicnice ti se vor parea fata de vrednicia sufletului omenesc, înaltat prin iubirea de oameni dumnezeiasca pâna la treapta desavârsirii celei întocmai cu Îngerii. Din aceasta vei vedea ca orice lucru este nespus de ieftin fata de înalta noblete a sufletului crestinesc.

 

Cuviosul Bonifatie de la Teofania, Bucuria de a fi ortodox, traducere de Adrian Tanasescu-Vlas, Ed. Sophia, Bucuresti, 2011, p. 60.

 

 

 

FOCUL MISTUITOR

Sfantul Paisie Aghioritul

 

 

Când arunci într-o soba hârtii, gunoaie, acestea ard. La fel si cu omul duhovnicesc, orice i-ar arunca ispita, el arde, este „foc mistuitor”. Cugetele rusinoase nu se lipesc de el, si dupa aceea si diavolul oboseste si pleaca.

 

Sfantul Paisie Aghioritul, Mica filocalie, traducere de Parintele Victor Manolache, Ed. Egumenita, Galati, 2009, p. 132








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu