joi, 27 mai 2021

Ana SÎRBU - „CERTITUDINEA” la Chișinău

 



„CERTITUDINEA” la Chișinău

26 mai 2021

 

Motto: „Citește! Citind mereu, creierul tău va deveni

un laborator de idei și imagini, din care vei întocmi

înțelesul și filosofia vieții.” (M.Eminescu)

 

Când e vorba de actualitate, e vorba de Eminescu! Asta l-a motivat pe inițiatorul și coordonatorul platformei culturale CERTITUDINEA – Miron MANEGA – care, având penița ascuțită de canonul scrietoricesc, a știut să-și ia drept coordonator spiritual și moral pe cel mai luminat sfetnic din universalitate – Mihai Eminescu. Așa ajunge publicistica eminesciană ce a fost arsă de cruzimea limitativă a mediocrității sistemului, să-și desfacă aripile de purpură ca Phoenixul, extinzându-și spiritul peste întreaga românime, întru resuscitarea valorilor morale, spirituale și naționale.

 

Inima acestei platforme este revista CERTITUDINEA, în care ispravnicul de concept, împreună cu membrii Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, reflectă cronologia evenimentelor cu solemnitate inteligentă și profundă, aducând opere notorii, pe care creația literară le-a zămislit cu inspirație și patriotism de-a lungul timpului. Prin comunicări de rezonanță, așternute pe filele revistei, având drept punct de gravitațiune transcendenta publicistică eminesciană, ajung la cititori publicații autentice, care luminează cugetările dornice de adevăr.

 

Astfel, au ajuns filă cu filă, să fie înmănunchiate 34 de numere ale acestei reviste, legate într-un format aproximativ A-3, ce constituie o Antologie inedită încăpută în 428 pag. (ce ar însemna 856 pagini A-4). Este o apariție editorială originală a Editurii Uranus, ce include Cuprins, Indice de autor și reflectă un caleidoscop literar-cultural select, cu nuanța contemplativă a conținutului psiho-socio-cultural contemporan.

 

Prin gândire providențială, un exemplar al Antologiei CERTITUDINEA a ajuns să fie dăruit Centrului Academic Internațional Eminescu (CAIE) din Chișinău, de către Ion Dobzeu și scriitoarea Doina Dabija – fiica marelui patriot, regretatul acad. Nicolae Dabija – cărora le purtăm Recunoștință pentru acest Dar, adus cu sfințenie românescă de peste apele Prutului. Totodată le Mulțumim pentru revistele Certitudinea – daruri la fel de scumpe iubitorilor de neam și cultură patriotică. Suntem recunoscători și membrilor Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România pentru munca de sinteză scrietoricească și în special Mulțumim Domnului Miron Manega, care știe să decripteze cele mai actuale și strigătoare momente din universalitatea infinitului compactificat de Eminescu, despre care Mircea Eliade a spus: „Dacă poporul român dispare și rămâne o carte a lui Mihai Eminescu, lumea va ști cine au fost românii”.

 

În acest context, aducem la cunoștința celor coienteresați de momentele istorice și problemele actuale politice și culturale, că de acum înainte revista CERTITUDINEA va fi pusă la dispoziția cititorilor și la Biblioteca Națională.

 

Pentru a vă convinge de „noutatea” geniului eminescian – ce are rădăcinile ancorate în viitor – e suficient a pătrunde cuvintele: „Răul esențial care amenință vitalitatea poporului nostru este demagogia.”.

 

Vă îndemnăm deci, la o atitudine reflexivă asupra presei contemporane! Informați-vă despre chestiunile socio-culturale din CERTITUDINEA, care prezintă o emergență a adevărului istoric!

 

 

Ana SÎRBU,

cercetător științific CAIE

Sursa: VIRGIL CIUCA








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu