luni, 30 mai 2022

Momente în care alcoolul a schimbat istoria - pe bune!

 Momente în care alcoolul a schimbat istoria - pe bune!

 

Alcoolul are propria sa istorie, la fel de veche precum civilizația. De la primele culturi de orz și vița de vie până la distilarea celor mai moderne băuturi, alcoolul ne-a ajutat să ne înecăm amarul și să ne sărbătorim triumfurile.

 

În cursul istoriei, băuturile alcoolice au avut efecte importante. Indiferent că a fost vorba de rom, votcă, vin sau bere, alcoolul a însoțit omenirea în momentele de exaltare, dar și în clipele de disperare. Însă mulți dintre noi nu știu că au existat numeroase ocazii în care alcoolul chiar a schimbat istoria. Iată cinci dintre ele.

 

1. George Washington a mituit votanții cu alcool

 

Ca politician, este important să știi ce le place votanților tăi. Pentru George Washington și ceilalți politicieni din Virginia, răspunsul era simplu: alcoolul.

 

La începutul carierei sale, Washington și-a cheltuit toate fondurile de campanie pentru a cumpăra suficientă băutură încât să-i convingă pe votanți să-l aleagă în adunarea legislativă a statului Virginia, în 1758.

 

Poate că, dacă americanilor nu le-ar fi plăcut atât de mult băutura, George Washington ar fi pierdut această primă luptă electorală.

 

Astfel, politicianul ar fi dispărut în obscuritate, iar America ar fi ratat șansa de a-și alege unul dintre cei mai apreciați președinți.

 

Practica oferirii de băutură pentru voturi a continuat până în 1920, când alcoolul a fost interzis prin cel de-al 18-lea Amendament.

 2. Abraham Lincoln, abandonat pentru un pahar de tărie

 

În noaptea asasinării lui Abraham Lincoln, lui John Parker i s-a dat sarcina de a-l proteja pe președinte în timpul spectacolului de la Teatrul Ford.

 

După ce președintele și soția sa și-au ocupat locurile în sală, Parker a dispărut de lângă cuplul prezidențial.

 

Parker a acceptat invitația venită din partea valetului și a vizitiului lui Lincoln de a bea un pahar în barul Star, de peste drum.

 

Nu vom ști niciodată cu siguranță ce s-ar fi întâmplat dacă Parker ar fi refuzat acea invitație. Poate că și în acest caz asasinul John Wilkes Booth ar fi reușit să treacă de cei care asigurau securitatea președintelui... Însă, cel puțin o persoană a dat vina pe Parker pentru moartea președintelui: doamna Lincoln.

 3. Rușii au pierdut un război fiindcă erau prea beți

 

Nici o națiune nu este asociată cu un anumit tip de alcool mai mult decât este legată Rusia de votcă.

 

Soldații rusi primeau rație de alcool

 

În secolul al XVIII-lea, alcoolul era considerat o metodă eficientă de combatere a bolilor, epidemiilor, foametei și frigului. În acele vremuri, fiecare dintre soldații rusi primea pe zi două cești de vin sau de vodcă și trei litri de bere pe săptămână. Dacă se dovedea brav în luptă, acesta putea primi alcool suplimentar. Totuși, lucrurile s-au schimbat radical câțiva zeci de ani mai târziu.

 

În timpul Războiului Ruso-Japonez care a avut loc între 1904 și 1905, rușii au demonstrat că nu pot renunța la băutura lor preferată nici măcar pentru a câștiga un război. Conflictul s-a declanșat din cauza faptului că ambele națiuni își disputau Manciuria și Coreea.

 

Luptele s-au purtat în Port Arthur și Peninsula Liaodong, iar rușii căutau de multă vreme un port ale cărui ape să nu înghețe în timpul iernii. Din păcate, rușii, cunoscuți în întreaga lume pentru pasiunea lor pentru vodcă, au demonstrat că nu pot renunța la băutura lor preferată nici măcar pentru a câștiga un război.

 

După un an de lupte aprige, rușii au pierdut războiul, conflictul încheindu-se pe 28 mai 1905. Președintele Statelor Unite ale Americii Theodore Roosevelt a fost cel care a făcut eforturi pentru semnarea păcii între cele două părți aflate în conflict. Totodată, Rusia a fost nevoită să accepte un tratat nu tocmai favorabil.

 

Prohibiție la alcool

Presa de la Moscova și Țarul Nicolae au dat vina pe alcool pentru performanțele militare execrabile ale Imperiului țarist. Ce a urmat? Țarul a interzis alcoolul în anii premergători Primului Război Mondial (1914-1918), în speranța că va evita un nou dezastru. În 1918 ţarul detronat, Nicolae al Il-lea, şi membrii familiei sale au fost ucişi cu cruzime și romanovii au fost înlăturați.

 

Alcoolul a ieșit de sub interdicție în Rusia în anul 1925, la 8 ani de la finalul Primului Război Mondial.

 

 

 


4. Familia Borgia și-a menținut puterea cu ajutorul vinului otrăvit

 

Familia Borgia a fost o familie italiană extrem de influentă în timpul Renașterii. Acest clan aristocratic și-a întins tentaculele în politica și viața religioasă a acelor vremuri, pentru a dobândi putere și bani.

 

De altfel, doi membri ai familiei au urcat pe scaunul papal: Alfons de Borgia (Papa Calixt al III-lea) și Rodrigo Lanzol Borgia (Papa Alexandru al VI-lea)..

 

Deși au fost mari iubitori de artă și au sponsorizat foarte mulți artiști de valoare, metodele prin care familia Borgia și-a menținut puterea n-au fost dintre cele mai cinstite.

 

Care era arma lor pentru a-și îndepărta inamicii? Vinul otrăvit, pe care îl ofereau atât dușmanilor, cât și subordonaților, atunci când situația o cerea.

 

Ca un fel de întorsătură poetică a sorții, istoricii cred că o sticlă de vin otrăvită de cei din clanul Borgia, adusă la masă din greșeală, i-a curmat viața patriarhului familiei, Papa Alexandru al VI-lea.

 5. Louis Pasteur a studiat vinul și berea și a inventat… pasteurizarea

 

Termenul de „pasteurizare” a devenit sinonim cu produsele lactate. Cu toate acestea, alcoolul a fost cel care l-a ajutat pe Louis Pasteur la această mare descoperire.

 

Munca de chimist a lui Pasteur implica studierea fermentației și a acririi vinului. Pasteur a fost cel care a dovedit că bacteriile din lichide precum berea sau vinul erau motivul pentru care acestea se stricau.

 

Pentru a contracara acest efect, Pasteur a testat procesul de fierbere a lichidelor și apoi răcirea lor, un proces cunoscut ca „pasteurizare”.

 

Primul test încununat de succes a avut loc în 1862 și, de atunci, lumea este un loc mai sigur.

  


6. Armata austriacă a pierdut 10.000 de soldați din cauza unui cazan de țuică.

 

Când vine vorba despre războaie și conflicte stupide, una dintre întâmplările care ar putea să intre în top a avut loc chiar pe teritoriul de azi al României. Incidentul ar fi avut loc în 1788 și se pare că 10.000 de oameni și-au pierdut viața din cauza unui cazan de țuică.

 

Întâmplarea cu pricina a fost rememorată de autorul german A. J. Gross-Hoffinger, în lucrarea „Geschichte Josephs des Zweiten”. În acea perioadă, la Caransebeș, aflat în stăpânirea Imperiului Austriac, austriecii se duelau cu otomanii pentru controlul asupra Dunării.

 

Aproximativ 100.000 de soldați austrieci şi-au făcut tabăra la Caransebeş în așteptarea duelului. În acea perioadă, exista obiceiul prin care era trimisă o trupă de cavalerie uşoară pentru a cerceta terenul. Povestea spune că această trupă a dat peste o tabără de ţigani care vindeau ţuică făcută la cazan. Cavaleriștii au cumpărat țuică și au dus-o în tabără.

 

Aceștia s-au îmbătat bine şi se pare că au refuzat să împartă băutura cu infanteriştii. Ba mai mult, sub influența țuicii, cavaleriştii au început să se fortifice în joacă apărându-se de infanteriştii care doreau să le ia din băutură. La un moment dat, se pare că lucrurile au degenerat şi s-au tras câteva focuri de armă. O parte a trupelor au crezut că sunt atacaţi de turci şi a început haosul. La haosul general a contribuit și un strigăt din mulțime care susținea că sunt atacați de otomani. Rezultatul? 10.000 de morți din pricina unui cazan de țuică.

 

Sursa: RADU GABRIELA & Popescu Eugen
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu