miercuri, 18 mai 2022

Deznaționalizarea românilor din Ucraina. Baza legislativă ucraineană.

 



Deznaționalizarea românilor din Ucraina. Baza legislativă ucraineană.



Baza legislativă a politicii  ucrainene de deznaționalizare a românilor din nordul Bucovinei, ținutul Herța, nordul și sudul Basarabiei


I. A doua zi după victoria “Euromaidanului” și înlăturarea de la putere a președintelui Viktor Ianukovici, la 23 februarie 2014, Rada de la Kiev a abrogat legea 5029-VI/2012 „Cu privire la principiile politicii lingvistice de stat”, conform căreia limbile minorităților naționale aveau statut de limbi regionale pe teritoriile corespunzătoare.

În ultimele zile de mandat, în 2019, președintele Petro Poroșenko a promulgat noua lege, “Cu privire la asigurarea funcționării limbii ucrainene ca limbă de stat” ─ pas legislativ final al politicii de ucrainizare a minorităților naționale de pe teritoriul Ucrainei (detalii slide 1).


II. La 25 septembrie 2017, președintele Poroșenko promulgase Legea Educației, conform căreia pe întreg teritoriul Ucrainei învățământul nu se va mai desfășura în limbile minorităților naționale decât la nivel preșcolar (grădinițe) și primar, în paralel cu cel în ucraineană (slide 2).

Reacția autorităților române (Ministerul Educației, Parlamentul, Președinția –slide 3) a fost promptă, dar lipsită de orice efect concret. Reacția Budapestei a fost și rămîne mult mai fermă (slide 4).

Prin eforturile unei Comisii Parlamentare, special instituite, care a funcționat pînă în 2019, România a obținut o amânare a termenului de aplicare a acestei legi.

Minoritatea tătară (300.000) beneficiază de un regim de învățământ în limba proprie mai tolerant, ea fiind declarată popor autohton (slide 2). Motivele politice ale acestei distincții în Legea Educației sunt ușor de înțeles, având în vedere că la data promulgării legii (2017) Crimeea era deja integrată (2014) în Federația Rusă.

Pe Teritoriile Românești Ocupate în urma Pactului Molotov-Ribbentrop, teritorii aflate în prezent în componența Republicii Ucraina, se află 450.000 de români (cifra susținută de autoritățile ucrainene),
constituind, ca număr, a doua minoritate națională din Ucraina, după cea rusă. Românilor din Teritoriile Ocupate, la a căror cifră prezentă s-a ajuns în urma unui proces continuu de deznaționalizare și eliminare, nu li s-a aprobat  statutul de popor autohton de către Rada de la Kiev.


III. Hanna Novosad, ministrul Educatiei și Științei din administrația Zelenski,  a anunțat în 2019 termenele de implementare a Legii Educației, în forma în care a fost promulgată (slide 5).


IV. În conferința de presă din cadrul vizitei la București pentru a cere „arme, arme și iar arme”, Dmitro Kuleba, ministrul de Externe al Ucrainei, referindu-se  la ministrul nostru de externe exclusiv în termenii „prietenul meu Bogdan”, a afirmat că “după victoria noastră, vom sta la masă și vom aborda aceste probleme în mod diferit din ambele părți”.



Prof. Dr, Tiberiu Tudor







Sursa: RADU GABRIALA





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu