sâmbătă, 28 mai 2022

Ștefan Dumitrescu - O ZI BUNA, DRAGI PRIETENI ! (Scrisoare deschisa) + Comentarii

 



O ZI BUNA, DRAGI PRIETENI !

 

VA ROG SA PRIMIȚI ACEST DAR PRIMIT SI DE MINE DE DOMNUL, SI DACA PUTETI SA IL DATI MAI DEPARTE.  MULTUMESC, DOAMNE AJUTĂ. VĂ DORESC NUMAI BINE !

 

 

STIMATE DOMNULE REDACTOR ȘEF , STIMAȚI COLEGI

 

UN MIRACOL ÎN ISTORIA LITERATURII ROMÂNE

 

 

 

 Stimate domnule  Redactor Șef am la dumneavoastră rugămintea să  publicați în revista  pe care o conduceți această Scrisoare! Vă mulțumesc, cu recunoștință Ștefan Dumitrescu

 

 CRISTOS A ÎNVIAT, fie ca Domnul să ne inspire și să ne ocrotească! Felicitări pentru revista valoroasă pe care o conduceți, pentru contribuția revistei la  dezvoltarea culturii române. Faceți un lucru cu adevărat extraordinar pentru cultura română și pentru țară !

 

Vestea aceasta pe care v-o dau SPER să vă bucure.

 

   În luna mai anul acesta se împlinesc 42 de ani de la asasinarea marelui Scriitor Marin Preda. O singură publicația după știința noastră și-a amintit de Scriitorul Marin Preda, asasinat pentru că a scris romanul „Delirul, vol I”. Dar mai ales pentru a nu scrie „Delirul, vol II”, continuare la „Delirul, vol I”. Asasinându-l pe Marin Preda (care ajunsese cu scrierea „Delirului II”, la pagina 17, coli A 4) asasinii lui l-au împiedicat să ducă la bun sfârșit scrierea romanului „Delirul„, vol II”.

 

   Iată însă că s-a întâmplat un Miracol în literatura română, în istoria literaturii române. Aceasta este veste bună pe care v-o aduc. Romanul „Delirul, vol II”, continuare la romanul „Delirul, vol I” pentru care a fost asasinat Marin Preda, s-a scris la sfârșitul anului 1992 și începutul anului 1993, și de atunci el există în literatura română. Subsemnatul este autorul lui, dar mărturisesc că el a fost inspirat din cealaltă dimensiune de spiritul lui Marin Preda.

 

  Sunt scriitorul Ștefan Dumitrescu, membru al Uniunii Scriitorilor din România, autor a peste 30 de cărți de literatură (poezie, povestiri, romane, teatru, eseuri) și din mila Domnului scriitor român propus pentru Premiul Nobel de mai mulți ani. Scrierea romanului „Delirul, vol II” s-a datorat aparent unei întâmplări, dar cum la Dumnezeu nimic nu este întâmplător, este limpede că el s-a scris din voința Domnului.

 

   Iată care a fost întâmplarea-neîntâmplătoare care a dus la scrierea romanului „Delirul, vol II”: la începutul anul 1992 Ion Cristoiu, redactor șef al Revistei Expres Magazin împreună cu familia lui Marin Preda, (Elena Preda) lansează Concursul literar „Cine scrie romanul „Delirul, vol II”, continuare la romanul „Delirul, vol I”, de Marin Preda, așa cum l-ar fi scris Marin Preda. Concursul a avut două etape: în prima etapă trebuia să scrii o Schiță a viitorului roman ”Delirul Vol II”, și dacă treceai de această etapă trebuia să scrii „Delirul, vol II”... Pe care trebuie să îl trimiți la redacție în două exemplare, bătute la mașină la două rânduri, până la 30 aprilie 1993. M-am înscris la  Concurs, am trimis Schița viitorului roman… Mai mulți scriitori, și dintre cei consacrați, au trimis Schița romanului „Delirul, vol II”, la redacție. Așa cum era și firesc au fost puțini cei care au trecut de prima etapă, șapte sau opt, dacă îmi aduc aminte. Pentru că documentarea (epoca, atmosfera, personajele celui de al Doilea război mondial, cunoașterea până în cele mai mici detalii a vieții Mareșalului, principalele etape și operațiuni pe front ale Armatei Române, cunoașterea cercului de prieteni ai Regelui Mihai, intrarea în stilul și în mintea lui Marin Preda etc) mi-a luat foarte mult timp m-am apucat târziu de scrierea romanului. Abia pe 27 decembrie 1992, de ziua mea, Sf Ștefan. Pentru că  am scris un timp de mână, și nu am găsit dactilografă, m-am apucat eu să învăț să bat la mașină. Astfel că prin ianuarie târziu am început să bat romanul la mașină. L-am scris dintr-o răsuflare. Trebuia să merg la liceu, astfel că scriam numai după ce veneam de la școală, până la 12 noaptea sau mai târziu... Romanul a fost scris într-o stare de oboseală profundă și de transă. De câte ori nu știam cum să conduc acțiunea romanului noaptea îl visam pe  Preda.  L-am visat de multe ori în timpul scrierii romanului. De câte ori îl visam a doua zi  vedeam acțiunea romanului cât se poate de limpede. Am terminat romanul de 500 de pagini fără să îl recitesc. Iar când l-am corectat am rămas uimit că manuscrisul nu avea greșeli absolut deloc.

 

 În timpul scrierii „Delirului, vol II” am avut tot timpul impresia că spiritul lui Marin Preda este cu mine. Când ieșeam din bloc să merg la Colegiu îi simțeam sufletul deasupra umărului meu stâng cum merge o dată cu mine uitându-se la mine. Pentru că ori de câte ori l-am visat pe Preda am văzut foarte limpede cum să conduc acțiunea romanului (deși mai înainte nu știm cum să conduc acțiunea), pentru că i-am simțit sufletul că este tot timpul cu mine, pentru că un roman atât de întins a fost scris în nici trei luni, mai mult în stare de transă, concluzia mea este că romanul a fost inspirat de Marin Preda din cealaltă dimensiune. Am simțit foarte concret lucrul acesta! El a fost cel care m-a ajutat să scriu romanul ! Că acest roman, tocmai pentru că fusese început de Marin Preda, trebuia să fie scris, trebuia să fie terminat, să existe. Și el a fost, iată, inspirat de Marin Preda, din cealaltă dimensiune.

 

 Romanul a fost trimis cu două săptămâni înainte de data precizată în Anunțul Concursului din revista Expres Magazin, în două exemplare, bătute la două rânduri, la redacție. În Anunțul Concursului se preciza că  romanul câștigător va fi tipărit și că Autorul romanului câștigător va primi un Milion de lei, acesta era Premiul Concursului. Romanele trimis la Concurs au fost jurizate, iar romanul subsemnatului a luat Premiul I. Am fost sunat din redacție acasă și mi s-a comunicat că romanul meu a luat Premiul I, și că trebuie să dau de băut. Am promis că dau de băut. Acum după ce Juriul a STABILIT CĂ ROMANUL MEU A LUAT PREMIUL I ROMANUL TREBUIA TIPĂRIT. Din păcate ticălosul de Cristoiu n-a mai publicat romanul și nu mi-a mai dat nici milionul. Scriitorul Ion Zubașcu, redactor al revistei în acea perioadă și membru al juriului care a jurizat  „Delirul, vol II” mi-a spus că Ion Cristoiu s-a temut, i-a fost frică să publice romanul, și ca să nu-l publice a fost plătit. Așadar Cristoiu nu s-a ținut de cuvânt, de ce spunea în Anunțul Concursului publicat multe săptămâni în revista Expres Magazin în anul 1992. De aceea aș dori să îl dau în judecată pe Ion Cristoiu având ca Argument Anunțul din revista Expres Magazin și existența romanului „Delirul, vol II, mai valoros decât „Delirul I”.

 

 Toate acestea le descriu în cartea „Povestea scrierii romanului „Delirul, vol II”.  Pentru că nu avem voie să-l uităm pe Marin Preda, pentru că trebuie să ne aducem aminte de el și de Romanul„Delirul” cu recunoștință am la dumneavoastră rugămintea să publicați această Scrisoare, ca să știe cât mai mulți români că romanul „Delirul, vol II”, pentru care a fost asasinat Marin Preda, s-a scris în istoria literaturii române. Că el există. Că visul  lui Marin Preda, Proiectul lui de a scrie „Delirul, vol II” a fost dus la capăt cu ajutorul Domnului. Că este un roman de mare valoare, și pe care dacă-l citești nu-l mai lași din mână și juri că este scris de Marin Preda. Că astfel i s-a făcut în cultura și în istoria literaturii române dreptate unuia din marii scriitori ai noștri ASASINAT ÎNTR-UN MOD RUȘINOS. E vorba de Marin Preda. Că acum literatura română este mai bogată cu romanul „Delirul, vol II”. Nu pot să nu exclam : ce rușine, stimată Critică literară, stimați critici literari că ați făcut pe voi de frică să scrieți despre romanul „Delirul, vol II”. De asemenea îi spun lui Ion Cristoiu, ce rușine, dragă Cristoiu, că ți-ai bătut joc de Marin Preda! Că ai cenzurat visul și Proiectul lui Marin Preda, acela de a scrie  romanul „Delirul, vol II, care întregea romanul „Delirul, vol I”. Publicarea și  citirea, comentarea bine intenționată a romanului „Delirul vol II” este un omagiu adus marelui scriitor Marin Preda pe care îl reînviem cu fiecare lectură.

 

   V-aș fi recunoscător dacă ați publica fragmente din  romanul „Delirul, vol II” și din „Povestea și istoria scrierii romanului „Delirul, vol II”, pe care vi le trimit cu atașament. De asemenea m-aș bucura dacă ar exista o Editură (poate chiar dumneavoastră, Certitudinea, pentru că sunteți patrioți) care ar publica a doua Ediție a romanului. Precizez că Prima ediție a romanului „Delirul , vol II” a fost tipărită abia în anul 2004, de un editor foarte curajos, dl Emil Catrinoiu, la editura dumnealui „Fortuna”. Până la admirabilul editor care este dl Emil Catrinoiu mai multor editori din București le-a fost frică să publice romanul. Mai spun că de asemenea romanul „Delirul, vol II” se găsește publicat pe Amazon. Cum mai mulți cititori, admiratori ai lui Marin Preda și ai mareșalului Ion Antonescu, și iubitori de literatură (sunt întrebat de fiecare dată când public romanul „Delirul, vol II”) și-au manifestat dorința de a cumpăra romanul, eu cred că  tipărite împreună, „Delirul, vol I” și ”Delirul, vol II” s-ar vinde foarte bine. Ar fi un eveniment în cultura română după ce existența lor a fost mai întâi un miracol. Fie ca Bunul Dumnezeu să ne inspire și să fie cu noi tot timpul! Fie ca Domnul să binecuvânteze ambele romane „Delirul, vol I și vol II” și sufletul lui Marin Preda în cealaltă dimensiune.  Scrisoarea aceasta este un Omagiu adus marelui scriitor Marin Preda. Mulțumim, Doamne pentru toate. Amin !

 

Cu prețuire, al dumneavoastră Ștefan Dumitrescu

 

23. 05. 2022.





COMENTARII:


Mult Stimate Maestre: Stefan Dumtrescu,

Christos a Înviat, Adevărat a Înviat,

 Christos în mijlocul nostru,

 Am aflat cu ani în  urmă de la Dl. Alex  Cetățeanu despre ,,boala” lui Marin Preda. Nu știam despre concurs.

 Vă felicit din tot sufletul pentru darul primit dela Dumnezeu de a scrie volumul II din ,,Delirul”.

Viața după comunism este dură fiindcă multe suflete s-au pervertit,  Dar adevărul iese la suprafață ca untdelemnul, dar nu întotdeuna se mai poate remedia ceva,

 Suntem mândri de faptul că acum se poate descurca acel nod care a ascuns sfârșitul genialului Marin Preda și faptul că aveți cel mai bun volum II semnat, din ,,Delirul”. Aceasta este o mare încărcătură pozitivă la palmaresul literar al Domniei voastre pentru apropierea de Premiul Nobel. Multe. multe felicitări și admirație.

Voi trimite mesaje către puncte cheie spre a face popularitate.

 Vă doresc tot binele și recunoasterea marelui succes.

 Cu deosebită stimă și multă considerație,

 Melania Rusu Caragioiu




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu