miercuri, 25 mai 2022

PAVEL RATUNDEANU-FERGHETE - ...DRAGOSTE DE VIAȚĂ BUNĂ,...

 



ÎN CHEMARE STRĂBUNĂ, DE DRAGOSTE DE VIAȚĂ BUNĂ, ÎN PACE-LITURGHIE-N SPICE

 

~*~

Limba noastră cea română, pâinea cea galben verde-albastră laudă de întindere și zare de zestre, albastă, integră, pitorescă și pitorească, cu orizont, în verde-albastru, în lăcustră, de tezaur al nostru de doină și de lumină lină, de toate zilele ce laolaltă, în Carpați de frați, cu mioare, oaie năzdrăvană, ne-adună la olaltă acasă, cu binele, pâine de o ființă și de mare ștință și de națională conștiință-iubire pe vericală, din școala de dincolo de școală, de război, război de pângă noi, de război cu crize și cu nevoi, război afurist de pe làngă noi fară de naturalețe, frumusețe și noblețe, de la noi, de lângă noi, că-i fără îndemână și peste mână de limbă maternă română,

CA DE LUCEAFĂR

 

Printre spini, mărăcini și colți de piatră, precum și câini care ne latră ori ne înhață de picior, că nici, în dragoste și dor, că de anume, să ai ușor, nu ni ușor, pe propria vatră, că trăim cu griji și macrabru, e pur și simplu comedie ca la teatru, în spre viață și adevăr ca de Luceafăr,

în roit de albină, din stupină, în grădină, cu lumină lină de de floare ce înfloare, prin polenizarea făcută de priceputa albină lucrătoare, cu regină grijulie și-n armonie liturghie de înviere, cu drept la fericire provita, cu înțelepciune pronațiune și pro-omenire română și internațional-universală, din hai români de-acasă, cu viață și de viață bună de acasă, să dăm mână cu mână, cu îndemână, de viață geto-dacă, română, în limba română, în chemare strbună, de dragoste de viață, în nouă ordine mondială disciplinată de a scrisului artă.

 

Pavel Ratundeanu-Ferghete

În America, în scoală e Jocul cu moartea, că se învață elevii, cum să se omoară, cum să se puște autorizat, cu pretul de arme, în nebunie și dezmăț armat fiind om-elev-uciderea, ce naiba naibii, nu-i așa, că se pușcă hip-top non-stop!?

 

ÎN CE ÎNCADRĂM EDUCAȚIA, DAR CIVILIZAȚIA REBELĂ?

 

Asta ne mănâncă pe noi, că amândoi ne mâncăm, în gură, chiar dacă n-avem gura cât o șură, cu o falcă-n cer și cealaltă, în pământ.

Pe Nelucă Beldan doar atâta Sucă-om sucit l-am întrebat smâcit: -"Tu, ce dracu vrei ?" și i-am arătat ușa pe care am fost deschis-o, cu tactică șovin-hitleristă/ bolșevic-rusă !

Tu, Ben Todică, ai dreptate, să nu-ți fi plăcut America/ URSS-eul, Rusia, din lanțul slăbiciunii, un circ fără bani/de doi bani, numit dezmăț a morții/război.

În America, USA, în școli, e debandada armelor, elevii pușcă pe alți elevi ca dușmanii-bandiți contra umanității, că asta li educația, morala, de acasă și instrucția, cu educația, din dreptul de a fi gunoaie și pleavă a inculturii capitaliste, că asta li școala civilizației, buimaciei și obrăzniciei, dezordinei și indisciplinei, lecția de viață prost predată de hazard și de absurditate, în școlile lor sau ce prostie omenească mai e și asta a lor, fir-ar să fie!?

că El, Dumnezeu ca dar minunat lumii generos și luminat, în grai de rai lumii spre cinstire și spre fericire, lumii ne-a alduit și dat, cu strălucire, spre vrednică, de biserică pomenire și,  învrednicire, în vecire, cu fericire !

 

REMARCĂ

 

Nu, pot readormi, la margini de lumi, pe culmi, în corolă de minuni de lumini nestrivite neatinse la sănătate, când Noe, la mal de Potop mă revarsă, mă debarcă, din Arcă, că revenise porumbelul cu lăstar verde-n cioc, de adevăr și viață-conștiință, cu ștință, pe barcă, într-a lumii de culmi biserică, remarcă.

 

DIN FERICIRE DIVINĂ ȘI DEPLINĂ,

LIMBA ROMÂNÂ.

 

CA-N CER ȘI PE PĂMÂNT REPER SFÂNT PE IMENSA TABLA DE ȘAH ȘI-N VĂZDUH, CU DUH DE AUREL VLAICU DE SFÂNT DUH PRIN VĂZDUH PIONER

 

~*~

PAVEL RATUNDEANU-FERGHETE

 

 









Un comentariu:

  1. Sunt Cornelia Cociș.
    Rețeaua mă atenționează să-mi folosesc Contul Google pentru a vă răspunde/comenta postările. La faza asta am o problemă : nu-mi țin minte parola 😂.
    Ce voiam să "comentez"? Voiam să spun că sunt de aceeași părere cu Dv. privitor la educație. Și sunt contra deținerii va arme - sub orice formă și pretext - de către oricine ! Îmi amintesc că d-l Biden , în campania sa electorală, se pronunțase pentru "libertatea" deținerii de arme - un anumit număr de voturi câștigând tocmai pentru asta. Acum (abia acum) se gândește la o formă de control mai riguroasă în privința acordării acestui "drept". Cam târziu, nu ?
    Iar la noi... ce să mai zic ?! Au arme interlopii, se omoară între ei, omoară pe cine vor; au arme vânătorii - care omoară "din greșeală" pădurari și polițiști... Nemaivăzut și nemaiauzit ( Anormal !
    Și - ce e mai ciudat : toți aceștia se declară creștini !
    Sau despre război...ce putem comenta ? Orice zicem, scriem, etc., nu suntem luați în seamă .
    Bogații "fac" istoria și săracii suportă consecințele. (Tot într-o lume zis- creștină ! 😭

    RăspundețiȘtergere