duminică, 21 aprilie 2024

Simona Mihuțiu - „Primăvara reînvierii noastre”

 




„Primăvara reînvierii noastre”

Simona Mihuțiu

21 Aprilie 2024

 

Simpozionul eveniment de sărbătorire a împlinirii 105 ani de la intrarea în Oradea a generalului Traian Moșoiu

 

În 17 aprilie 2024, într-o atmosferă festivă, de mare sărbătoare pentru Oradea și pentru Bihor, a avut loc simpozionul de deschidere a manifestărilor de celebrare a generalului Traian Moșoiu și a împlinirii a 105 ani de la intrarea sa, în fruntea Grupului de Armate de Nord în Oradea (20 aprilie 2019), eliberând orașul de bolșevicii lui Bella Kun, care produseseră teroare, crime abominabile în nord-vestul țării noastre, dar și pe teritoriul Ungariei, încercând să implementeze prin forță comunismul.

 

Intrarea lui Traian Moșoiu în fruntea „Armadiei Române” eliberatoare chiar în zi de Paște, a fost considerată de localnici ca un semn divin, o reînviere. Acesta este și motivul pentru care simpozionul organizat la Primăria Oradea de către „Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria” - filiala Bihor, de d-l col (r) ing. Dan Poinar și de d-l gen. (r) Creț, s-a numit „Primăvara reînvierii noastre - 105 ani de la instaurarea administrației românești în Bihor și Oradea”. Documentele vremii menționează că Traian Moșoiu și ostașii conduși de el au fost primiți cu un covor de flori de către orădeni, indiferent de etnie. Pe ecran, de altfel, au rulat imagini care au imortalizat momentul - fotografii de epocă de mare valoare.

 

„Strigăte de Ura străbat văzduhul și capul coloanelor trupelor române apare în piața orașului, defilând în fața generalului. Strada se umple de un covor cu flori peste care calcă, mândri, faimoșii dorobanți pe când tunurile bubuie, împroșcând moartea în dușmanul ce fuge de atâta măreție. I-a fost dat armatei românești, le-a fost dat ostașilor țărani ai regelui Ferdinand să defileze, intrând în Oradea Mare pe un drum de aproape 1 km acoperit cu flori. Aproape 9 batalioane au intrat în Oradea Mare. Soldații defilând în fața generalului Moșoiu n-au mai putut ține privirile lor înainte din cauza valurilor de flori care se revărsau de pretutindeni asupra capetelor lor”, spunea cronicarul vremii, citat de col (r) Constantin Moșincat în articolul „Armata Română primită la Oradea cu flori de liliac (20 aprilie 1919)”, Revista Art-emis în 19 aprilie 2019.

 

Festivitatea a început cu intonarea Imnului Național. După o succintă introducere a moderatorului acestui simpozion, d-l col (r) ing. Dan Poinar, care a prezentat contextul intern și internațional al perioadei 1918-1919, a luat cuvântul doamna Antonia Nica, viceprimar al Oradei - „orașul care de 105 ani și-a asumat să-și scrie povestea, aflat fiind sub administrație românească”. A fost un discurs rostit din inimă, fără înflorituri inutile, fără tentativă politică de confiscare a evenimentului, ceea ce se întâmplă rar astăzi, având în vedere și perioada de campanie electorală în care ne aflăm. „Bihorul a spus dumeaei, este județul care parcă simbolic este spațiul reunirii energiilor și a vâltorilor celor trei Crișuri, ce străbat spațiul și vremurile”.

 

Dr. Costin Scurtu – coordonatorul Filialei Constanța a Muzeului Militar Național Regele Ferdinand I, a „făcut o punte peste Carpați”, specificând legăturile care au existat în acele vremuri, dăltuite în timp pentru a rămâne, dintre Dobrogea și Crișana. A ținut o prelegere despre „Destinul dobrogean în povestea eroică a României Mari.”

 

Col. (r) dr. Dan Prisăcaru de la Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” - Filiala Iași l-a readus în memoria noastră pe Emmanuel de Martonne, geograful francez, fin cunoscător al realităților din zonele în care trăiesc românii, cel care a trasat granițele României Mari. La sfârșitul Primului Război Mondial președintele american Woodrow Wilson propusese paisprezece principii pe baza cărora popoarele ieșite de sub tutela de fier a imperiilor multinaționale să-și exercite dreptul la autodeterminare, iar unul dintre acestea era majoritatea etnică, principiu profund democratic. Liderii Conferinței de Pace au decis granițele României pe baza rapoartelor științifice, ale hărților etno-demografice ale lui Emm. De Martonne, care demonstrau prevalența etnică românească în Transilvania, Dobrogea, Banat și Basarabia. Aceste granițe au fost consimțite prin tratatul de la Trianon (4 iunie 1920). „Noua Românie ni se prezintă nu ca stat născut din fantezia diplomaților, sau fabricat în virtutea unui principiu abstract, ci în termenii logici ai unei evoluții. Este cât se poate de aproape de idealul național, îi reunește pe aproape toți românii în interiorul unor frontiere oarecum ideale, în jurul citadelei carpatice care a fost mereu inima națiunii române”, a spus Martonne doi ani mai târziu.

 

Deciziile în legătură cu granițele statelor europene, luate după Primul Război Mondial, s-au bazat pe argumente științifice și au fost profund democratice pentru popoarele bătrânului continent, menite să aducă stabilitate, echilibru, dreptate. Iată de ce tema aleasă de distinsul vorbitor a fost valoroasă: „Savantul geograf Emmanuel de Martonne și granița de vest a României Întregite” („Povestea geografului care a desenat prima hartă a României Mari”, Florian Saiu, Jurnalul național, 4 aprilie 2023).

 

De la înălțimea pregătirii sale profesionale, prof. univ. dr. Viorel Faur a prezentat tema „Reflectarea evenimentelor de la 20 aprilie 1919 în opera vicarului episcopal Roman Ciorogariu”.

 

M-a impresionat numărul mare de tineri prezenți în sală! Unul dintre ei, Patrick Roșu, elev în clasa a XII-a la Liceul „Emanuil Gojdu”, a prezentat deosebit de frumos biografia generalului Traian Moșoiu.

 

Mi s-a făcut onoarea de a fi invitată să recit „Cântecul lui Moșoiu”, o doină populară (autorul Sandu Popii) închinată celui omagiat.

 

Ca element inedit, d-l lt. col (r) Gheorghe Nedelcu, semănând izbitor cu figura generalului Traian Moșoiu, îmbrăcat în uniforma militară de atunci, a dat citire „Proclamației lui Traian Moșoiu”, reușind să ne transpună pe noi, cei prezenți, în acele timpuri.

 

Corul bărbătesc „General Traian Moșoiu” ne-a reamintit frumusețea muzicii corale, precum și vibrantele noastre cântece patriotice. Este un cor de excepție, în opinia mea.

 

A fost o întâlnire prețioasă și merituoasă, un preambul la marea sărbătoare care va fi aniversată în 20 aprilie, când aproape 600 de militari vor defila pe drumul intrării generalului Moșoiu în Oradea. Să-i întâmpinăm și noi cu flori!

 

- „Povestea Generalului Traian Moșoiu: a învins armatele ungurului bolșevic Bella Kun în 1919, eliberând Ardealul, și a ocupat Budapesta...”, Tomi Tohăneanu, „Cunoaște România, istorie”, 21 apr. 2017

- „Armata Română primită la Oradea cu flori de liliac (20 aprilie 1919)”, Col. (rtg) Dr. Constantin Moşincat, Art-emis Academy, 19 apr. 2017

- „Simpozion „Primăvara Reînvierii noastre – 105 de ani de la instaurarea administrației românești în Bihor și Oradea”, site oficial al Primăriei Oradea, 17.04.2024

- „Povestea geografului care a desenat prima hartă a României Mari”, Florian Saiu, Jurnalul național, 4 apr. 2023











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu