joi, 26 septembrie 2019

MINILECTURĂ - Rugaciune catre Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu + CE ESTE PACATUL?




CE ESTE PACATUL?
Parintele Rafail Noica



Ce este pacatul? Este o deformare. Si va dau ca pilda lucrul acesta, care mi s-a lamurit într-o zi, când ma gândeam ce este murdaria. Sa luam, de exemplu, balegarul. În grajd este balegar. Rau nu face, daca n-ar trebui sa-l cureti de-acolo, sa-l scoti de-acolo. Pe câmpul meu, unde o sa seman grâu sau alte lucruri, este „aur”, dar pe covorul meu, în salon – nu, mersi! Acolo îmi este murdarie. Murdaria nu este ce este, ci unde este. Cam asa-i si cu pacatul.

Parintele Rafail Noica, Cultura Duhului, Ed. Reintregirea, Alba Iulia, 2002, p. 127.





Până când tot fugi de Mine, până când Mă ocolești?
Posted by Cristian | iun. 15, 2017 |

Până când tot fugi de Mine, până când Mă ocolești?
Până când îți umpli mintea cu deșertăciuni lumești?
Până când Mă lași afară, neprimindu-Mă în gând?
Până când să-ți bat la ușă, spune-Mi dragă.. până când?
Te-am eliberat de patimi, te-am spălat printr-un Botez,
Ți-am dat o credință dreaptă, dăruindu-ți sfântul Crez,
Dar tu fugi mereu de Mine, să Mă cauți.. nici un gând!
Iar Eu Mă tot uit la tine și Mă-ntreb: „Dar până când?”

În zadar vorbești de Mine, în zadar Mă zugrăvești,
În zadar îndemni pe alții, în zadar te obosești
Dacă nu vorbești cu Mine în cămară-n rugăciune,
Totul e ca pleava-n aer, totul e deșertăciune!

Ce te temi să-Mi stai la vorbă, crezi că o să-ți cer ceva?
Știi tu slava Mea din ceruri, știi tu bogăția Mea?
N-am nevoie de la tine nici măcar de-un vârf de ac:
Nu sunt toate ALE MELE, oare nu chiar EU le fac?

Te aștept la rugăciune, să te-ndestulez de har,
Altfel.. totul e degeaba, altfel.. totu-i în zadar.
Pune mâna și te roagă, fugi de tot ce n-are rost
Și-o să îți arăt prin ceruri locuri unde n-ai mai fost!

Amin




STAND LANGA MORMANT
Sfantul Teofan Zavoratul



Stând lânga mormânt, am patruns în el cu privirea mintii, si am vazut trup stricat, care s-a facut dezgustator în mormânt. Unde a pierit chipul atragator? Se vad doar oasele risipite, uscate si acoperite de putrejune. Am plecat de la mormânt cu necaz si amaraciune, mutându-ma cu gândul la vremea aceea când vom învia la glasul trâmbitei si Te vom proslavi pentru învierea cea gatita fiilor lui Adam, si am zis: „Lauda Tie, Doamne al tuturor!”


Sfantul Teofan Zavoratul, Psaltire sau cugetari evlavioase si rugaciuni, traducere de Adrian Tanasescu-Vlas, Ed. Sophia, Bucuresti, 2011, p. 206.




Rugaciune catre Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu

O, Preasfanta Stapana, Fecioara, de Dumnezeu Nascatoa­re, mantuieste si ocroteste pe fiii mei (numele), pe toti pruncii, pruncele, ti­nerii, pe cei botezati si pe cei fara de nume si pe cei ce se afla in pantecele mamei lor. Ocroteste-i pe ei cu acoperamantul tau de Maica, pazeste-i pe ei intru frica de Dumnezeu si intru ascultarea de parinti si roaga-te Dom­nului nostru si Fiului tau sa le daru­iasca lor ceea ce le este de folos pen­tru mantuirea lor. Ii incredintam pe ei purtarii tale de grija, Maica, ca tu esti Acoperamant dumnezeiesc al robilor tai. Amin.


Rugaciunea parintilor pentru binecuvantarea copiilor

Doamne Iisus Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, binecuvanteaza, sfinteste, ocroteste pe acest copil al meu cu puterea facatoare de viata a Crucii Tale. Amin.


Rugaciune pentru copii

Dumnezeule, Parinte Ceresc Multindurat, miluieste pe co­piii nostri (numele) pentru care Te ru­gam cu smerenie si pe care ii lasam intr-adins ocrotirii Tale. Asaza intru ei credinta tare, invata-i pe ei cucernicia inaintea Ta si invredniceste-i pe ei sa Te iubeasca cu putere pe Tine, Zidi­torul si Mantuitorul nostru. Indreapta-i pe ei, Doamne, pe calea adevaru­lui si a binelui, ca sa savarseasca toate spre slava numelui Tau. Invata-i pe ei evlavia si viata cea virtuoasa, ca sa fie buni crestini si folositori oamenilor. Da-le lor sanatate sufleteasca si trupeasca si spor in lucrarile lor. Izbaveste-i pe ei de vicleniile diavolu­lui celui intunecat, de multimea smintelilor, de patimile cele scarnave, de toate necuratiile si de oamenii cei fara de randuiala. Pentru numele cel sfant al Fiului Tau, Domnul nostru Iisus Hristos, cu rugaciunile Preacinstitei Sale Maici si ale tuturor sfintilor, indruma-i pe ei catre limanul linistit al vesnicei Tale imparatii, ca ei impreu­na cu toti dreptii pururea sa-Ti multu­measca Tie, impreuna cu Fiul Tau cel Unul-Nascut si cu Duhul Sfant, Dom­nul de Viata facatorul. Amin.


Rugaciune mai inainte de a incepe sa-i invatam pe copii

Doamne Dumnezeule si Ziditorule al nostru, al Carui Chip suntem noi, oamenii, pe care ne-ai in­frumusetat si ne-ai ales si pe care ne-ai invatat Legea Ta cea mantuitoare; Cel ce ai descoperit tainele Tale pruncilor, lui Solomon si tuturor celor care Te cauta pe Tine, Datatorule – deschide inima, mintea si gura robilor tai aces­tia, ca sa se intelepteasca prin pute­rea legii Tale si sa cunoasca invatatu­ra care le este lor de folos pentru slava sfantului Tau nume, pentru folosul si zidirea Sfintei Tale Biserici, pentru in­telegerea binelui si savarsirea voii Ta­le. Izbaveste-i pe ei de toate rautati­le vrajmasilor, ocroteste-i pe ei in cre­dinta cea crestina si in curatie, in toata vremea vietii lor – ca sa se intareas­ca cu intelepciunea si sa implineasca poruncile Tale, si astfel inteleptiti sa preaslaveasca preasfant numele Tau si sa se faca mostenitori ai imparati­ei Tale, caci Tu esti Dumnezeu intru tot milostiv si intru tot bun, si Tie se cuvin toata slava, cinstea si inchina­ciunea, Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii veci­lor. Amin.


Alte rugaciuni folositoare ale parintilor pentru copii

I

Doamne, Dumnezeule! Fiii pe care ii am sunt un dar al buna­tatii Tale. Tu ai facut a se naste in mine simtamantul care ii face scumpi inimii mele, simtamantul dragostei parin­testi. Tie Iti inchin copiii mei, Doam­ne! Binevoieste a le fi lor Parinte, caci eu sunt un neputincios muritor si fara de ajutorul Tau nu pot face nimic. Tu, Cel ce dai hrana pasarilor cerului, Cel ce pazesti floarea ce rasare in mijlocul stancilor, Parinte a toata lumea, bine­voieste a ingriji si de copiii mei, ca sa poata fi fericiti si in viata aceasta, si in cea viitoare. Ajuta-mi sa cultiv in ei bunatatea si printr-o buna crestere sa ii fac folositori semenilor. Da-le lor, Doamne, intelepciune, ca sa cunoasca si sa voiasca binele. Da-le lor comorile cele ceresti ale virtutii, ca acestea sunt bogatii nepieritoare. Nu cer pentru ei, Dumnezeul meu, bogatii pamantesti care sunt supuse stricaciunii, ci Te rog sa le dai trupuri sanatoase si iubitoare de osteneala, ca sa poata birui re­lele vietii. Pazeste inimile lor de orice alunecare pacatoasa si apara nevinovatia lor. Randuieste, Preabunule Sta­pane, ca ei sa ajunga prin harul Tau fii credinciosi ai Sfintei noastre Biserici si sa binecuvanteze numele Tau in veci.

Doamne, Dumnezeule, iar­ta-ma ca nu stiu sa cresc cum se cu­vine acesti copii pe care mi i-ai daruit! Iarta-ma, Dumnezeule, iarta-ma! In loc sa invete de la mine numai cele bune, copiii invata si cele rele si fara sa vreau devin prilej de sminteala pentru ei. Degeaba ii sfatuiesc sa faca binele si sa tina poruncile, daca ei vad ca eu nu le pazesc. Degeaba ii indemn cu vorbele, daca faptele mele nu sunt pe masura. O, cat sunt de vinovat in fata Ta si a lor! In loc sa Te marturisesc prin faptele mele, am facut impotriva. Greu cu adevarat este pentru mine, pacatosul, sa cresc copiii cum trebuie. Cum va creste un copil care nu a va­zut in parintii sai pilda de fapte bune? Iarta-ma, Doamne, iarta-ma! Iarta-i si pe parintii, pe mosii si stramosii mei, pentru toate pacatele pe care le-au savarsit, fiind prin ele pietre de poticni­re pentru urmasii lor. Indrepteaza-ma pe mine, pacatosul, Doamne, sa duc o viata curata, ca sa-mi pot indrepta co­piii pe calea poruncilor Tale. Sa vina pacea Ta peste casa noastra, sa vina peste noi mila Ta, ca sa sporim in fap­te bune si in tot ce e bineplacut Tie. Ca sa petrecem cealalta vreme a vietii noastre in pocainta si sa dobandim in aceasta viata darul Tau, iar in cealal­ta, bucuria cea vesnica. Pentru ruga­ciunile Preabinecuvantatei Nascatoa­rei de Dumnezeu si ale tuturor Sfinti­lor Tai. Amin.


II

Doamne, Dumnezeul nostru, Ce­la ce cu intelepciunea Ta ai zidit pe om si ai suflat in fata lui suflarea de viata si, binecuvantandu-l, ai zis: Cresteti si va inmultiti si umpleti pamantul, iar la Cana Galileei, prin Unul-Nascut Fiul Tau, ai binecuvantat nunta si deci nasterea de fii, cu multa umilin­ta rog marea Ta bunatate ca neincetat sa reversi harul Tau si sa Te milostivesti asupra copiilor mei, pe care Tu ai binevoit sa mi-i daruiesti. Umple-i pe ei de intelepciune si pricepere. Indreapta pasii lor pe caile omeniei, ale dreptatii, ale dragostei de oameni si ale bunei-cuviinte. Ajuta-mi a cultiva in ei bunatatea si a-i face folositori lorusi si obstii in mijlocul careia traiesc. Da-le lor comorile ceresti ale virtutii, care nu pier niciodata.

Nu cer pentru ei, Doamne, boga­tii pamantesti, ci Te rog: da-le un trup sanatos si iubitor de osteneala, pre­cum si suflet luminat si ravnitor spre tot binele, ca sa ajunga buni fii ai Sfin­tei noastre Biserici si vrednici cetateni ai Patriei, ca de-a pururi sa binecu­vanteze numele Tau. Amin!


III

Atotputernice Stapane, Ziditorul si Parintele nostru cel Ceresc, care din bunatatea si prin binecuvantarea Ta mi-ai daruit copii: Insuti pri­meste multumita si lauda inimii mele pentru acest dar; si ma invredniceste de harul si ajutorul Tau, ca sa-mi pot indruma copiii pe caile credintei, ale evlaviei si dragostei Tale, ca odata cu varsta sa creasca si in har si intelep­ciune, si sa se invredniceasca de mos­tenirea vietii vesnice. Amin.


IV

Dumnezeule, Care esti intelep­ciunea si bunatatea nesfarsita, trimite-L pe Duhul adevarului asu­pra copilului/copiilor nostru/nostri ca sa ii (le) lumineze mintea si inima cu lumina Sa. Te rugam ca invatatura sa nu-l (-i) indeparteze de Tine, ci sa fie mereu pentru el (ei) o cautare a ade­varului si o dobandire a cunostintelor necesare spre a-si implini rolul in so­cietate, pentru a-si castiga cinstit exis­tenta si pentru a-si ajuta mai bine se­menii. Amin.

V
[Pentru fiul plecat departe]

Doamne, fiul nostru se afla de­parte de noi. Ne gandim de­seori la el; fara el casa pare pustie, lip­sa lui ne face sa suferim. Dar Tu il iu­besti fara margini si esti aproape de el. Indeparteaza de la el orice primej­die trupeasca si sufleteasca, fereste-l de tovarasiile cele rele. Da-ne sa-l pu­tem revedea printre noi cat mai cu­rand. Amin.


VI
[Pentru copilul bolnav]

Doamne Iisuse, in timpul vietii Tale pamantesti Ti-ai aratat iu­birea, ai fost miscat in fata suferinte­lor si de multe ori ai vindecat pe cei bolnavi, revarsand bucuria asupra fa­miliilor lor. Copilul nostru e bolnav: noi incercam sa-l ajutam cu tot ceea ce e omeneste cu putinta. Dar ne simtim neputinciosi: viata nu e in mainile noastre. Iti oferim suferintele noastre si ale lui si le unim cu suferintele patimirii Tale. Fa ca aceasta boala sa ne ajute sa intelegem mai bine sensul vietii si daruieste fiului nostru sanata­tea, ca impreuna sa-Ti putem multumi si sa Te putem slavi intotdeauna. Faca-se voia Ta! Amin.


VII

Doamne Iisuse Hristoase, Dum­nezeul nostru, lumineaza min­tile copiilor nostri cu harul Tau cel da­tator de viata. Tu, Care dai celor in­telepti intelepciunea si celor priceputi priceperea, trimite peste ei Duhul Tau cel Sfant, datatorul intelepciunii, al cunostintei si al intelegerii. Tu i-ai lu­minat pe alesii Tai in toata vremea. Tu i-ai insuflat pe cei trei mari dascali ai lumii si Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie de Dumnezeu Cuvantatorul si Ioan Gura de Aur, si s-au aratat va­se alese ale sfinteniei, raspandind in lume dreapta credinta. Tu ai lumi­nat-o pe Sfanta Mare Mucenita Ecaterina si ea a rusinat multimea ritorilor pagani. Tu, Doamne, lumineaza-i si pe copiii nostri (numele), ca sa in­vete cele bineplacute Tie si sa se um­ple de cunostinta adevarului. Da-le lor stiinta, pricepere, rabdare si chib­zuinta. Sa nu primeasca ei cunostin­te pierzatoare de suflet, nici sa invete ce e urat de Dumnezeu. Fa-i ascultatori fata de dascalii care ii invata ce­le bune si sarguinciosi in indeplinirea celor ce li s-au randuit. Iar la vremea potrivita, Doamne, ajuta-i sa gaseasca locul in care sa foloseasca cele pe care le-au invatat si sa munceasca spre bi­nele lor si spre folosul aproapelui. Tu ii osandesti pe cei ce isi ingroapa talantii si ii binecuvantezi pe cei care ii inmultesc cu pricepere. Randuieste-le Tu, Doamne, Cel ce randuiesti toate spre mantuire, unde sa munceasca, ce sa munceasca si cum sa munceasca. Da-le lor, Doamne, spor in toata lu­crarea cea buna si ii intareste in cre­dinta, ca sa Te marturiseasca printr-o vietuire curata pana in ultima zi a vie­tii lor. Amin.

(Din: Cand si cum incepem sa-i vorbim copilului despre Dumnezeu, Editura De Suflet, Bucuresti, 2011)



CALUL NEIMBLANZIT
Sfantul Tihon din Zadonsk



Vezi ca un cal înversunat si neîmblânzit, ca sa se faca bun pentru toata lucrarea si trebuinta, este învatat, înfrânat si smerit în felurite chipuri de catre stapânul sau si asa, încetul cu încetul, el leapada înversunarea sa fireasca si ajunge sa fie blând si folositor pentru stapânul sau în orice munca. Prin firea sa, tot omul este întocmai ca un cal îndârjit, înversunat, neîmblânzit si foarte nepotrivit pentru a sluji Domnului Dumnezeului sau, întrucât nazuieste si cauta sa faca voia lui si a lumii, si nu pe cea a Domnului Dumnezeului sau, caci s-a stricat peste masura dupa caderea lui Adam. O, cât de multa învatatura, înfrânare si îmblânzire îi este de trebuinta omului pentru a lepada înversunarea, învârtosarea si turbarea firii si a se face astfel vrednic spre a intra în slujirea Domnului Dumnezeului sau!

Sfantul Tihon din Zadonsk, Dumnezeu in imprejurarile vietii de zi cu zi, traducere de Olga Bersan, Ed. Sophia, Bucuresti, 2011, p. 204


Sursa: Pr. ALEXANDRU STANCIULESCU BARDA









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu