luni, 9 septembrie 2019

Psalm la nașterea Fecioarei (8 răpciune)




Psalm la nașterea Fecioarei
(8 răpciune)



Preacurată fecioară Maria, îngerește aleasă Mamă a lui Iisus Hristos, Unicul Fiu al Dumnezeului Creator al cosmosului, fiind pomenită ca model de smerenie și de grabnic ajutor al creștinilor, îmi inspiri aceste fraze în urmașa directă a limbii protopărintești ca semn minunat al îndurării tale – bucurie-n Cer și pe Pămînt!

Nașterea ta în umilul Nazaret e uimitoare, avînd ca părinți pe Sfîntul Ioachim – fiul lui Varpafir ce-l are ca strămoș pe Natan, fiul împăratului David – și pe Sfînta Ana –  fiica preotului Natan din neamul lui Aaron. Îmi alătur glasul profan aceluia exclamator al Sfîntului Ioan Damaschin: O, fericită însoţire, Ioachime şi Ano! Din rodul pîntecelui vostru cu adevărat fără de prihană v-aţi cunoscut! Dumnezeu v-a întocmit viaţă curată şi cuvioasă pentru a ivi lumii vistieria fecioriei, pe Fecioara aceea ce a fost mai înainte de naştere fecioară, cu mintea, cu sufletul şi după naştere fecioară şi totdeauna fecioară, cu mintea, cu sufletul şi trupul de-a pururea feciorind[1]– bucurie-n Cer și pe Pămînt!

Arhanghelul Gavriil a vestit nașterea ta, preacinstit vlăstar împărătesc-arhieresc, aducîndu-ți și numele plăcut Tatălui Ceresc: Ano, Ano, vei naşte pe fiica cea prea binecuvîntată şi Maria se va chema – bucurie-n Cer și pe Pămînt!

O mai frumoasă caracterizare decît ți-a înălțat Sfîntul Ioan Damaschin, cel inspirat de Duhul Sfînt, nu cred că se poate imagina: Fecioară de Dumnezeu dăruită, biserică sfîntă a lui Dumnezeu, pe care acel începător de lume, Solomon, a zidit-o, şi în dînsa a pietruit, nu cu aur împodobită, nici cu pietre neînsufleţite, ci, în loc de aur, strălucind cu Duhul, iar în loc de pietre scumpe, avîndu-L pe Hristos mărgăritarul cel de mult preţ – bucurie-n Cer și pe Pămînt!

Smerit-inspiratul răspuns fie mie, dat de tine, Fecioară, Arhanghelului vestitor, la timpul cuvenit și-a aflat ecoul în evanghelia românească prin senin-feciorescul de-o fi să mor – smerit pînă la întunecarea acum și-n veac a minților necredincioșilor – bucurie-n Cer și pe Pămînt!

 În chip irațional pentru necreștini alegere făcînd, Fecioară, ai schimbat Nazaretul sterp al Galileii cu Grădina ta cea roditoare din Carpați, astfel încît cu dreptate înaltă sufletul meu vestește bucurie-n Cer și pe Pămînt!


Mihai Floarea










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu