miercuri, 4 martie 2020

Dan Tomozei - COVID-19 - Jurnal din China




COVID-19 - Jurnal din China
Dan Tomozei, Beijing, China 
01 Martie 2020

Cu permisiune autorului, vă prezentăm un „jurnal” alcătuit din câteva texte referitoare la situaţia controlului emidemiologic al COVID-2019 pe teritoriul Chinei şi a măsurilor luate de statul chinez, în comparaţie cu isteria mediatică promovată în Europa şi/sau de totala nepăsare, lipsa de interes sau incompetenţa autorităţilor din România. Vă rugăm citiţi, analizaţi, comparaţi  şi trageţi concluziile pe care le socoţiţi demne de luat în seamă, pentru a vă putea exprima opţiunile peste câteva luni. Judecaţi cu luciditate şi obiectivitate cui veţi acorda încredere pentru a fi împăcaţi cu propria conştiinţă şi a vă simţi în siguranţă. Dan Tomozei este jurnalist. Trăieşte la Beijing de nouă ani şi cunoaşte mai bine decât orice român situaţia din China, iar „dacă a apreciat ceva mai mult decât viața însăși, acel ceva a fost adevărul”- afirmă un coleg de breaslă. Având în vedere că trăieşte în China de atâta vreme, apreciem că este cea mai credibilă sursă de informații. Precizăm că România nu are nici măcar azi un corespondent de presă acreditat în toată Asia. (Redacţia ART-EMIS)

24 februarie 2020 - Coronavirusul COVID-19 a fost „plantat” la Wuhan![1]

Un studiu realizat de un grup de oameni de știință chinezi prezintă secvențe ale genomului care dovedesc că piața de fructe de mare din Wuhan nu este sursa noului coronavirus. Dovezile prezentate oficial, astăzi, vin să combată informațiile lansate de publicația medicală britanică The Lancet, și să susțină cu argumente că virusul COVID-19 a fost „plantat” la Wuhan! Cercetătorii au colectat datele la nivelul genomului din 93 de probe noi de coronavirus distribuite pe GISAID EpiFlu, o bază internațională de date care stochează informații despre virusul gripal, pentru a studia evoluția și modul de transmitere de la om la om din ultimele două luni. Printre cele 93 de eșantioane prelevate se regăsesc 12 țări de pe patru continente: 54 colectate din China înainte de 22 ianuarie, iar restul de 39 de probe au fost prelevate din Australia, Franța, Japonia și S.U.A., după 22 ianuarie.

Rezultatele studiului condus de cercetătorii Grădinii BotaniceTropicale Xishuangbanna[2] a Academiei Chineze de Științe, din cadrul Universității Agricole de Sud din China și Institutului Chinez de Cercetări ale Creierului, arată că datele genetice sugerează că virusul a fost adus din altă parte și fiind preluat pe scară largă de locuitorii din Wuhan, înainte de luna decembrie 2019, cel mai probabil începând cu mijlocul sau sfârșitul lunii noiembrie 2019. Marea piață de fruncte de mare nu a făcut decât să contribuie la transmiterea virusului către cumpărători, care apoi s-a răspândit în întreg orașul, la începutul lunii decembrie 2019, ceea ce corespunde perioadei de creștere a numărului de cazuri. Sursa misterioasă a noului focar de coronavirus a dus la o divizare între oamenii de știință din întreaga lume.




26 februarie 2020 - China a depășit apogeul epidemic, însă lumea nu este pregătită pentru a face față situației![3]

Datele din ultima perioadă arată în mod clar că în China a fost depășită perioadă critică epidemică, eforturile de contracarare și îngrijire a persoanelor infestate cu noul coronavirus (COVID-19) trebuind să continue. Însă, lumea nu este pregătită pentru a face față situației, deși s-ar putea pregăti repede dacă țările ar adopta măsurile de răspuns întreprinse de China, a declarat epidemiologul canadian Bruce Aylward, șeful misiunii comune O.M.S.-China, după vizita de verificare și evaluare derulată timp de nouă zile în China, la Beijing și în provinciile Hubei, Guangdong, Sichuan.Evolutie COVID 2019 China

Reprezentantul O.M.S. a vorbit și despre „poziția de război” adoptată de China și despre „demonstrația colectivă uluitoare” făcută de autoritățile și populația chineză împotriva virusului, subliniind că „dacă aș avea COVID-19, aș vrea să fiu tratat în China”. Potrivit acestuia, țările din întreaga lume trebuie să urmeze exemplul Chinei atunci când se pregătesc să lupte împotriva COVID-19. „În 30 de ani de activitate, nu am mai văzut asta și nici nu eram sigur că va funcționa”, a declarat Aylward cu privire la modul de reacție și acțiune demonstrat de China.

Aylward, care a condus delegația O.M.S. formată din 25 de specialiști, a declarat cu privire la eforturile Chinei că „avem o evaluare unanimă că au schimbat cursul acestui focar. Ceea ce a fost un focar cu escaladare rapidă a coborât, apoi a scăzut tot mai repede. Sute de mii de chinezi au fost feriți de noul coronavirus ca urmare a acestei reacții agresive a autorităților chineze”. Modul de răspuns al Chinei este „un mesaj bun pentru lume”, țările trebuind să-i urmeze exemplul și să își schimbe gândirea pentru a se pregăti pentru pentru a face față unui focar epidemic, atunci când va fi nevoie.

27 februarie 2020 - „Suntem uimiți de gradul de isterie promovat în presa occidentală”[4]

Frica e cel mai adevărat sentiment uman. Nu poate fi mimată. Panica - cel mai ușor de inoculat în rândul maselor credule și incapabile să discearnă între adevăr și manipulare. Toată lumea se sperie de ceea ce nu cunoaște, dar când vine vorba de coronavirus, cineva își bate joc de noi. Sentimentul de nesiguranță promovat în Europa este resimțit până în China. În comunitatea mea suntem aproape 250 de străini din 65 de țări, o bună parte din Europa, și cu toții suntem uimiți de gradul de isterie și de impostură promovat în presa occidentală. Dacă ar fi să mă iau numai după mesajele și telefoanele pe care le primesc de la cunoscuții din România și din Europa ar trebui să intru singur în carantină, deși nu sunt motive. Însă, realitatea de la Beijing și din China mă ține cu picioarele pe pământ.
Aici suntem în siguranță, așa cum sunt și românii și toți europenii. Infecția isteriei și virusul prostiei sunt răspândite la nivel psihotic, în principal, prin intermediul posturilor de televiziune unde politicile editoriale sunt dictate de persoane total iresponsabile în relația cu societatea, persoane total deconectate de la ideea de normal.
Nu poți, ca moderator sau prezentator, să îndemni la calm și rațiune câtă vreme promovezi bucăți din realitatea pe care fie nu o înțelegi, fie refuzi să o accepți. Presa din Occident joacă pe mize politice și economice în această poveste generată de noul coronavirus. Este motivul pentru care speculează enorm și evită să prezinte realitatea din China, așa cum este ea, tensionată, dificială, blocată economic și social, dar în echilibru și cu o capacitatea uriașă de revenire. Vei vedea în următoarele săptămâni.
Pe de altă parte, presa din România se comportă la un nivel egal cu relitatea românească: prost și execrabil!
Mă voi justifica prin câteva idei. România nu are în Asia, nu doar în China, de aproape 15 ani corespondent de presă acreditat. Așadar, urmare a politicilor de destructurare generală, cunoașterea realităților de aici este făcută prin filtrul presei occidentale, despre care tocmai am arătat că joacă pe mize economice și ideologice.

Ceea ce face presa românească, în China se contabilizează în dreptul României

Presa din România a ajuns un capăt jenant al unui lanț informațional promovat de Occident, un fel de Groapa Glina, unde este bine primit orice, pentru că sunt tot mai puține instituții media care par să mai raționeze în acord cu specificul societății românești atunci când stabilesc liniile editoriale. Nu în ultimul rând, observ că pentru presa din România oricine deschide gura este binevenit în emisiuni sau știri, mai puțini specaliștii, oamenii informați sau măcar trimișii în misiuni diplomatice în țările de interes. Ca să fiu succint, reacția presei din România pe tema noului coronavirus este similară cu reacția politică: proastă, în dezacord cu prietenia tradițională cu China și în grav deserviciu pe termen mediu și lung dacă privin relațiile economice.

Pentru că ceea ce face presa românească de câteva săptămâni, în China se contabilizează în dreptul României, nu în dreptul televiziunii sau ziarului „X” sau „Y”! Ce e diferit între modul în care se raportează chinezii la epidemie și cel în care reacționează europenii? Diferite sunt modul și capacitatea de intervenție și acțiune ale autorităților, pentru că poporul chinez este unul care are încredere în sistemul administrativ și în clasa politică. Dacă avem în vedere că, în mai puțin de 24 de ore de la anunțul oficial privind epidemia cu noul coronavirus de la Wuhan, au fost constituite și impuse controale și filtre medicale în absolut toate instituțiile publice și private, iar în 48 de ore au fost instituite filtre la toate intrările din cartierele rezidențiale din întreaga Chină, cred că ai dimensiunea capacității de acțiune a statului.

Concret, 24 din 24 de ore, peste 4 milioane de chinezi asigură filtrele medicale în peste 650.000 de zone rezidențiale urbane și rurale din întreaga Chină, populația acceptând fără discuție filtrele medicale și chestionarele aplicate în diferite instituții. Celor patru milioane de chinezi se află alte câteva milioane de cadre medicale civile și militare la nivel național, care asigură permanențele în spitale și zonele aglomerate: autogări, gări, aeroporturi, porturi. Numai la Wuhan, în ultimele săptămâni au fost trimise peste 30.000 de cadre medicale pentru a sprijini eforturile de combatere și control a epidemiei. Legat de reacția europenilor… dacă îți spun că privesc cu un zâmbet trist isteria și panica, totul aureolat de disperarea cumpărăturilor! Este ridicol. Zău! Asta este civilizația cu care se laudă Europa?”

Cu excepția provinciei Hubei și, în mod excepțional orașul Wuhan, nu au fost restricții de circulație în China. Viața noastră a continuat în mod normal, singurele schimbări fiind la nivelul activității profesionale. De mai multe săptămâni lucrez de acasă, pe Internet.

Autoritățile centrale chineze au anuțat că la nivelul întregii țări vor fi ridicate, treptat, atenționările și controlalele, cu excepția capitalei Beijing și provinciei Hubei/Wuhan - focarul epidemic. Asta înseamnă că se revine treptat la normal, principala preocupare a Chinei vizând reluarea producției și activităților economice, unde sunt înregistrate cele mai mari pierderi după cele care țin de factorul uman.

Ce s-a schimbat a fost doar apariția filtrelor medicale pe stradă, în magazine, instituții și la intrarea în absolut toate mijloacele de transport în comun. Apoi, au fost închise parcurile publice și marile muzee. Îți dau doar două exemple: „Orașul Interzis”, cu 60-70.000 de vizitatori zilnic, și „Marele Zid”, secțiunea Badaling, cu 30-45.000 de vizitatori zilnic.  Imaginaţi-vă ce pierderi economice sunt înregistrate numai în aceste zone unde accesul se face pentru 5-10 dolari, zone care care sunt cu miile în China. Dar, în toată această perioadă, activitățile publice legate de curățenia stradală, transportul în comun, au funcționat la 100%, chiar dacă prezența umană a fost minimă.

Reflexele de român îmi sunt puse permanent la încercare și privesc uimit numai la mine în district sute de autobuze care merg goale, opresc în fiecare stație, la fel și trenurile de metrou care vine tot din trei în trei minute, chiar dacă nu sunt călători. Unde în lumea civilizată occidentală serviciile publice ar fi funcționat la fel?  În lumea modernă, cum este considerat Occidentul, totul este despre bani și câștig. Ei, în China, principalul element al societății este omul, chiar dacă este absolut imposibil să discuți despre perfecțiune într-o țară cu 1,39 miliarde de locuitori.

În Europa există percepția că Partidul Comunist Chinez ar controla și manipula informațiile despre coronavirus și gravitatea lui COVID-19… Credeţi că poate cineva scoate prostia din capul celor care gândesc în limite înguste? O să spun așa: când sunt în China, sunt român. Când vin în țară, pentru câteva săptămâni, sunt destui care îmi spun că sunt comunist, doar pentru că trăiesc de o vreme la Beijing. Privesc cu milă pe absolut oricine își caută sprijin în false argumente cu care se prezintă chiar la nivel de pretenții universitare. Sunt destui și la București care pentru absolut orice au un răspuns, în funcție de momentul în care au băut apă: Rusia sau China!

Dacă în această perioadă dificilă China reușește să iasă din nebunia noului coronavirus, principalul merit este al specialiștilor chinezi, de la nivelul academiilor și institutelor de cercetare, inclusiv cel de la Wuhan, dar în egală măsură Partidului Comunist Chinez, cel care coordonează și coagulează absolut toate energiile societății chineze. Este, dacă vrei, o relație de încredere societate-clasa politică, pentru că statisticile arată că abia spre 8% dintre chinezi sunt membri ai P.C.C. În aceste condiții, societatea chineză în ansamblu este conectată, printr-un sistem oarecum similar celui din România de până în 1989, la un sistem social în care responsabilizarea vine de la familie și școală, abia în cele din urmă de la partidul care nu este unic în China, dar este cel mai mare.

Când ai zilnic 3-4 conferințe de presă la Beijing și una la Wuhan, transmise în direct de televiziuni, când ai informații transmise în timp real cu privire la numărul cazurilor confirmate cu noul coronavirus, numărul de cazuri suspectate, numărul de victime și numărul de cazuri recuperate și eliberate din spitale, date pentru întreaga Chină, până la nivelul celui mai mărunt sat, despre ce manipulări discutăm?[5].

--------------------------------------------
[1] http://dantomozei.ro/2020/02/24/oficial-coronavirusul-covid-19-a-fost-plantat-la-wuhan/ Dan Tomozei
[2] http://english.xtbg.cas.cn/ns/es/202002/t20200224_230113.html
[3] http://dantomozei.ro/2020/02/26/covid-19-china-a-depasit-apogeul-epidemic-insa-lumea-nu-este-pregatita-pentru-a-face-fata-situatiei/
[4] http://dantomozei.ro/2020/02/27/interviu-dan-tomozei-suntem-uimiti-de-gradul-de-isterie-promovat-in-presa-occidentala/ şi https://danbrumar.ro/un-roman-din-focarul-de-coronavirus-din-china-mi-a-spus-de-ce-ne-isterizam-degeaba-in-romania/

[5] informații oferite în Buletinul informativ al Grupului de Comunicare Strategică, 27 februarie 2020, ora 16.00











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu