miercuri, 24 februarie 2021

ALIANTA FAMILIILOR - DEMONUL LUI DARWIN

 



DEMONUL LUI DARWIN

25 februarie, 2021

 

Este posibil ca teoria evoluționistă să îi fi fost descoperită lui Darwin de un demon? Probabil că întrebarea vă surprinde. Nu auziseram nici noi despre această ipoteză până luna trecută lecturând recenzia cărții tocmai publicate în Statele Unite de Jimena Canales, Bedeviled: A Shadon History of Demons in Science / Demonizat: O istorie din umbră a demonilor în știință.  [Link: https://www.newyorker.com/.../sciences-demons-from...]

 


Evolutionistii incomozi

 

Este un titlul care pe omul de rând îl șochează, dar mai ales pe creștini. Mulți nu cred în existenta demonilor, și atunci cum să creada în existența ori manifestarea demonilor în știință? Întrebarea de mai sus îi face pe evoluționiști foarte neconfortabili. Conform lui Canales, nu poate fi exclusă posibilitatea ca teoria evoluționistă să îi fi fost descoperită lui Darwin de un demon care i-a ghidat gândirea, ambiția și analiza evidenței acumulate de el pe perioada celor câțiva ani când a făcut înconjurul lumii la bordul vasului Beagle.

 

Februarie este luna când evoluționiștii sărbătoresc ziua de naștere a fondatorului lor intelectual, Charles Darwin, în 1809. În ultimele decenii teoriile lui Darwin au fost puse sub microscop de oameni de știință și discreditate în lumina noilor descoperiri științifice, în special în domeniul microbiologiei. Aceste descoperiri punctează în aceeași direcție: știrbirea credibilității teoriei evoluționiste.

 

Care sunt probele pe care le deținem că Darwin ar fi avut sprijinul ori influența unui demon în inventarea teoriei evoluționiste? Notele lui Darwin care au precedat publicarea cărții lui de căpătâi, On the Origin of Species / Despre originea speciilor, conțin câteva fraze care nu au intrat în versiunea finală a cărții.  În ele este descrisă o ființă pe care Darwin o numește "a being infinetely more sagacious than man ... / o ființă infinit mai inteligentă decât omul ..." Frazele lui Darwin care explică fenomenul acestei "ființe" sunt lungi, întortocheate, și dificil de tradus în românește. Dar Canales conchide, cât se poate de clar, că "Darwin knew ... and talk of demons and determination may well have helped shape his account of evolution ... / Darwin era în temă ... și discuțiile privind demonii și determinismul foarte probabil că i-au fasonat teoria evoluției ..."

 

Meritul cărții nu este doar că discută un aspect mai puțin cunoscut al evoluționismului și originea acestei teorii. Ea discută de fapt influența "demonilor" asupra științei și a oamenilor de știință în general. De fapt, incursiunea în lumea științei din această perspectivă este un merit de netăgăduit al cărții lui Canales. Efectiv, "demoni" este cuvântul folosit de anumiți oameni de știință care în scrierile lor descriu clar că în momentele de gândire aprofundată asupra subiectelor lor au avut vedenii ori le-au apărut în față ființe pe care ei înșiși îi numesc "demoni". Aflăm că astfel de apariții demonice au apărut în fața ochilor ori minții lui Rene Descarte.  În 1641 el scrie, negru pe alb că "some malicious demon of the utmost power and cunning has employed all his energies in order to deceive me / un demon răuvoitor, cu o putere extraordinară, și-a folosit toată energia pentru a mă înșela ..."

 

Majoritatea dintre cei care studiază istoria științei ignoră aspectele de acest gen care apar în scrierile oamenilor de știință. De aceea nu auzim despre ele. Pe lângă Darwin și Descartes, Canales discută incidente demonice similare ale altor oameni de știință: James Clerk Maxwell, David Bohm, John Searle, Pierre Simon Laplace, Charles Babbage și alții. Avem deci un argument în plus să desconsiderăm teoria evoluționistă a lui Darwin ca fiind o "înșelăciune", un "fake", o fraudă intelectuală, un mare neadevăr. Darwin misoginul, dar și Darwin care, conform cărții și concluziilor lui Canales, ar fi putut fi călăuzit de un demon în formularea teoriei lui evoluționiste.

 


Darwin, misoginul

 

Noi avem martirii, ei au misoginii, ateii, rasiștii, nebunii. Creștinismul are la temelie viețile martirilor, a celor care au murit pentru convingerile lor și refuzul lor de a se asimila în gândirea frivolă a zilelor lor. Seculariștii și gândirea lor au la temelie misogini, rasiști, atei, și oameni care, literalmente, chiar au înnebunit. Exemplul cel mai cunoscut fiind Nietzsche. Anarhia anului trecut a scos la iveală că fondatoarea mișcării pro-avort din America, Margaret Sanger, a fost o rasistă care a gândit avortul ca metodă de exterminare a oamenilor de culoare din America.

 

Voltaire este ateul (și anti-semitul) care nu avea nevoie de Dumnezeu, omul care a inspirat milioane de persoane care azi se identifică a fi atei. Mizeria și dezordinea vieții personale a fondatorilor ateismului modern este tema cărții lui John Gray Seven Types of Atheism. Am scris deja despre această carte și o recomandam din nou.

 

Dar misoginii? Aici intervine un exemplu clasic mai puțin cunoscut: tot Charles Darwin. Cunoscut pentru teoria fake a evoluționismului, Darwin este, din nefericire, mai puțin cunoscut pentru ateismul pe care l-a îmbrățișat la finalul vieții, rasismul lui și disprețul față de oricare altă națiune decât cea engleză. Asupra acestui subiect deja am scris și recomandam din nou celor interesați cartea Darwin, Victorian Myth Maker.

 


Articol despre misoginismul lui Darwin

 

Aducem în atenția voastră misoginismul fondatorului evoluționismului, reflectat într-un eseu publicat în New York Times Magazine pe 5 februarie de Michael Sims. Titlul spune totul: Darwin's dim view of the second sex / impresiile mai puțin elevate ale lui Darwin privind al doilea sex.  [ Link: https://www.nytimes.com/.../charles-darwin-harriet...] Potrivit autorului, „Darwin comprehensively dismissed women's intellectual potential. The chief distinction in the intellectual powers of the two sexes, he stated in The Descent of Man and Selection in Relation to Sex, is shown by man's attaining a higher eminence in whatever he takes up, than can a woman, whether requiring deep thought, reason or imagination, or merely the use of the senses and hands / Darwin a ridiculizat în totalitate potențialul intelectual al femeilor. Diferența esențială dintre puterea intelectuală a celor două sexe, a afirmat Darwin în The Descent of Man and Selection in Relation to Sex, este arătată în realizările mai mari ale bărbatului în tot ceea ce face, în comparație cu femeia, fie că e vorba de gândire aprofundată, rațiune ori imaginație, ori doar utilizarea sentimentelor ori ale mâinilor …”

 

Darwin a fost un misogin toată viața, cu toate că soția lui i-a dat 10 copii. Afirmațiile lui misogine au fost consistente. Afirmația de mai sus a fost făcută în 1871, iar în 1881 Darwin scria, ironic, unei femei „I certainly think that women though generally superior to men in moral qualities are inferior intellectually / Cu siguranță femeile sunt în general superioare bărbaților în calitățile morale, dar inferioare din punct de vedere intelectual”.

 

E rușinos pentru seculariști să se afișeze cu fondatori de talia lui Darwin, un rasist, xenofob și misogin. Noi, însă, îl avem pe Hristos, cel care a ridicat femeia la nivel de egalitate în demnitate, iar după El, apostolii, în primul rând Apostolul Pavel, au făcut la fel.  Printre miile de martiri sunt și miile de femei cu care ne mândrim. Temelia noastră valorică este invincibilă tocmai pentru că femeile au strâns rândurile în fața pericolelor externe lansate împotriva credinței, valorilor și familiei. Le mulțumim și le apreciem.

 


 

ARTICOLUL 16 DIN DECLARATIA UNIVERSALA A DREPTURILOR OMULUI

 

Articolul 16 din Declaratia Universala a Drepturilor Omului afirma: "Cu incepere de la implinirea virstei legale, barbatul si femeia, fara nici o restrictie in ce priveste rasa, nationalitatea sau religia, au dreptul de a se casatori si de a intemeia o familie. ... Familia constituie elementul natural si fundamental al societatii si are dreptul la ocrotire din partea societatii si a statului". Familia romana isi cere drepturile. Aceste drepturi le pledam, le-am pledat din 2006 incoace, si vom continua sa le pledam. Sunt cele mai pretioase dintre drepturi dar si cele mai abuzate azi. Pretuiti-le!


 

ALIANTA FAMILIILOR DIN ROMANIA

Str. Zmeica nr. 12, sector 4, Bucuresti

Tel. 0741.103.025 Fax 0318.153.082

www.alianta-familiilor.ro

 

office@alianta-familiilor.ro

 








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu