duminică, 14 februarie 2021

Ben Todică - MONEDA (reacție la cartea „Dumnezeu pe role”)

 
MONEDA (reacție la cartea „Dumnezeu pe role”)

 

 

 

           „Dumnezeu pe role”, o carte, un bulgăre de soare care invită copilul din tine la Aventură. Aventura anilor ultimei jumătăți ale secolului al XX-lea. Pe Ana Blandiana o știu încă din fragedă copilărie, o tănără poetă, studentă, hărțuită de regimul Ceaușescu care se perinda regulat pe ecranele telejurnalului alb/negru al televizorului nostru din dormitor, pe care părinții și noi, copiii îl așteptam să se termine pentru a urmări serialul western american. Ea deranja prin poemele ei inteligente preluate de radio Europa liberă și tineri cântăreți de muzică ușoară și pop.

 

    Jerry W. McDaniel, un binecunoscut ilustrator, grafician și pictor american, cunoscut nouă prin piesele sale de publicitate pentru Pan American Airlines, Philip Morris International, New York Times, profesor șef de catedră la mai multe universități americane a creat numeroase picturi și afișe cu subiecte românești ca: Simona Halep, Dumitru Prunariu, Mihai Eminescu, Lucian Blaga și Ana Blandiana.

 

       Îmi leg patinele cu roțile, așa cum sugestionează coperta cărții de un galben fierbinte a doamnei prof. Ileana Costea care a avut inspirația să fuzioneze acești doi mari artiști, frumoși creatori și rulez printre impresionantele ilustrații și poezii, descrieri, povestiri, amintiri și impresii despre întâlnirea lor și impactul asupra-mi. Răsfoind îmi vin în minte cuvintele regizorului de film italian, Luchino Visconti: Privind frumosul, privești sfârșitul. Ai ajuns în vârf și de aici descendența; îți privești moartea în față: „Frumosul absolut există. Pentru frumos îți dai viața, te sacrifici.” Frumosul absolut e finalul, apogeul după care te rostogolești în neant și dispari. Ileana ne spune că NU. Frumosul e infinit, ne spune, și ia cele două frumuseți, grafica și poezia, le îmbrățișează și le unește, și când se întâlnesc cele doua frumuseți una și cu una fac un NOU, adică se amorsează între cei doi electrozi flacăra adevărului și a luminii către frumosul divin și iubirea eternă.

 

Blandiana s-a născut în Timișoara, fiică de preot ortodox și deținut, iar Jerry în Ohio, USA. Ilustrator de romane polițiste și generator de studenți premiați cu burse școlare, amândoi copii cu trecuturi și culturi diferite, ea luptătoare pentru libertate civică, el promotor de cultură și artă plastică prin expoziții internaționale au fost apropiați și uniți de profesorul emerit Ileana Costea de la Universitatea Northridge din statul California, USA. Prin acest gest, domnia sa ne demonstrează că oriunde pe pământ omul, sufletul lui și dorința de a cunoaște adevărul sunt comune și că doar prin unire suntem în stare să ne explicăm inexplicabilul frumuseții universului infinit de care nu îndrăznim să ne apropiem singuri. Ileana a creat o monedă completă cap/pajură cu valoare implinită.

 

Ben TodicăCartea poate fi vazuta aici: https://www.blurb.com/books/10586146-dumnezeu-pe-role


COMENTARII:

Am răsfoit cartea. Este onest concepută. Dna Ileana nu-și arogă niciun merit în afară de ceea ce a făcut, și-a precizat corect contribuția intelectuală la apariția cărții celor doi (poet și ilustrator). 
Îi apartine ideea, concepția de realizare a cărții, cu acceptul autorilor (deci nu intră sub incidența Legii dreptului de autor); este autorul materialelor însoțitoare scrise cu acribie intelectuală.
Ca să nu mai punem la socoteală invitația celor doi soți în SUA, organizarea unor activități...
Toată lauda pentru gesturile sale de promovare a scriitorilor români peste ocean.
Faptele bune vor dăinui și vor fi întotdeauna apreciate. Cartea rămâne pentru generații...
FELICITĂRI!
Vasilica GRIGORAS


Este o mare artă șă îți poți dirija destinul, să stăpânești forțele răului și să te desprinzi  de tot ce este întinat, făurind ceva trainic și frumos. Cu mulțumiri și stimă. Mai cred și în puterea rugăciunii tatălui preot...
 Melania Rusu Caragioiu


Felicitari draga Ileana!

E o piesa de arta in sine. Ai unit doi giganti iar despre Ana habar nu aveam de trecutul ei atat de interesant. (ar fi un film mare)
Am fost impresionat si chiar exclamat la maritisul poemelor cu tablourile lui Jerry. Impreuna pe pagina devin vraja ("spell" dintr-o alta lume, devin mit)
Tu ai magic,

Ben TODICA


Să fie primită uniunea de talente!

Adrian Munteanu


Întrepătrundere, muzicalitatea slovei, simfonia culorilor, zidirea, erudiția!

  --

Doina C. Spilca
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu