duminică, 21 februarie 2021

Timotei Cipariu - ZIUA INTERNATIONALA A LIMBII ROMANE

 



ZIUA INTERNATIONALA A LIMBII ROMANE !

 

Astazi e mare sarbatoare. In fiecare an pe data de 21 Februarie e ZIUA LIMBII ROMANE, cea dulce si frumoasa , pe care o vorbim si o iubim atat de mult. Sa ne amintim si sa nu uitam definitia Marelui Nichita Stanescu :

,, LIMBA ROMANA E PATRIA MEA !''

 

LA MULTI ANI !

Pentru toti vorbitorii si iubitorii Limbi Romane oriunde s-ar afla pe Planeta Pamant !

 

 

Cu prietenie ,

Gh.Stefanoiu

 

ROMANIAN CULTURE .

ZIUA INTERNATIONALA A LIMBII ROMANE! -

21 FEBRUARIE 2021

 

Timotei Cipariu (21 februarie 1805 – 3 septembrie 1887), erudit român transilvănean, revoluționar pașoptist, politician în Transilvania, cleric greco-catolic, membru fondator al Academiei Române, primul vicepreședinte, apoi președintele Asociației Transilvane pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român, lingvist, istoric, teolog, pedagog și orientalist, „părintele filologiei române.

Personalitate reprezentativă a culturii românești, cunoscător a numeroase limbi (greacă, latină, ebraică, arabă, siriacă, turcă, persană, spaniolă, italiană, germană, engleză, maghiară), Timotei Cipariu a fost posesorul uneia din cele mai bogate biblioteci particulare din Transilvania, prețioasă și prin raritățile ei. Aceste cărți i-au fost procurate în special de prietenul său din București, librarul Iosif Romanov, și de reprezentanții companiei acestuia la Constantinopol și la Cairo.

Timotei Cipariu a fost unul dintre pionierii ziaristicii românești din Transilvania prin periodicele înființate și conduse de el:

Organul luminărei (1847, devenit, în 1848 Organul Națiunale), primul ziar românesc cu litere latine,

Învățătorul poporului (1848),

Archivu pentru filologie și istorie între 1867 și 1870 și în 1872 - prima revistă românească de filologie.

Timotei Cipariu a colaborat la ”Foaia pentru minte, inimă și literatură” din Brașov cu studii, eseuri, versuri și traduceri, fiind membru fondator și primul vicepreședinte (1861-1866), apoi președinte (1877-1887) al Societății ”Astra”. A fost membru al Societății Literare Române (1866), viitoarea Academie Română, fiind ales, mai târziu, vicepreședintele ei. A fost membru al Societății Germane de Orientalistică.

A publicat o foarte lungă serie de studii asupra limbii române și a gramaticii sale, fiind considerat unul dintre întemeietorii filologiei și lingvisticii românești. Prin studiile sale a căutat să dovedească drepturile istorice ale poporului român și originea sa romană. Influențat de Școala Ardeleană, a fost unul dintre adepții latinismului și ai ortografiei etimologice, fapt pentru care a propus folosirea predilectă a cuvintelor de origine latină și evitarea cuvintelor de origine nelatină. Pe tărâm politic s-a numărat printre militanții pentru drepturile poporului român din Transilvania, fiind unul dintre cei zece secretari ai Adunării Naționale de la Blaj din 1848. Membru în Delegația trimisă la Curtea imperială din Viena spre a prezenta revendicările românești, membru în Comitetul Național Român din Sibiu, iar în 1863-1864 membru în Dieta de la Sibiu.

 

https://ro.wikipedia.org/wiki/Timotei_Cipariu




COMENTARII:

Sa nu confundam sarbatoarea nationala Ziua Limbii Romane (31 august) cu Ziua internationala a limbii maternne (ONU - 21 februarie). Prima este una specifica (a romanilor de pretutindeni), cea de-a doua este una generica (a tuturor populatiilor vorbitoare ale limbilor lor materne).
Prin urmare Ziua Limbii Romane se praznuieste la 31 august de catre poporul roman si este o sarbatoare nationala. Pe 21 februarie fiecare popor isi cinsteste propria sa limba.
Asocierea Zilei internationale a limbii materne cu Timotei Cipariu este lipsita de fundament, coincidenta datei de nastere a acestuia cu sarbatoarea internationala fiind una aleatorie.
Asadar ieri, 21 februarie, toate popoarele au serbat toate limbile globului. Marian Ilie






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu