duminică, 21 februarie 2021

Valentina Teclici - CU DOUĂ PATRII PE HARTA INIMII

 



CU DOUĂ PATRII PE HARTA INIMII

 

În urmă cu nouă ani, după ce Florin Gheorghiu a publicat prima sa carte de versuri, în recenzia pe care am scris-o, i-am făcut şi o succintă prezentare biografică: „Spiritul diasporei a devenit mai bogat prin apariţia volumului de versuri „Sentimente în chihlimbar”, semnat de Florin Gheorghiu. Cine este Florin Gheorghiu? Un vechi prieten, din perioada adolescenţei, cu care m-am regăsit după 38 de ani, graţie altei vechi prietene şi internetului. Cine este Florin Gheorghiu? Un om de ştiinţă şi cultură, născut la 22 februarie 1951, în oraşul Huşi, judeţul Vaslui. A absolvit, ca şef de promoţie, Facultatea de Biochimie a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi şi a finalizat şi susţinut un doctorat în Biochimie în cadrul aceleiaşi facultăţi. A debutat cu versuri în revista „Literatorul” (1992), redactor şef Marin Sorescu. Cu sprijinul scriitorului Eugen Uricariu, a fondat în anul 1992, revista „Ateneul Eleno-Român”. A colaborat şi colaborează cu versuri şi articole la „Literatorul”, „Curierul Românesc”, „Ateneul Eleno-Român”. Cine este Florin Gheorghiu? Un om care, aşa cum mi-a mărturisit, are două patrii pe harta inimii şi care întotdeauna se întoarce cu mult drag la rădăcini, să simtă că-şi umple bateriile până la următoarea întoarcere. Căsătorit cu Vasiliki, de origine greacă, Florin Gheorghiu a emigrat în Grecia în urmă cu 28 de ani şi locuieşte în Atena, unde este co-patronul unei firme de analize medicale. Cine este Florin Gheorghiu? Un om generos, care a donat drepturile de autor ale acestei ediţii Fundaţiei Prietenii Iaşului „Emil Alexandrescu”, în vederea acordării de burse unor copii valoroşi, fără posibilităţi materiale.”

După ce ne-am regăsit şi-am reînnodat firul prieteniei, informaţiile despre viaţa noastră familială, profesională şi literară au circulat în ambele direcţii şi-am reuşit să avem o imagine a provocărilor întâmpinate, a realizărilor, a proiectelor. Am reuşit să petrecem timp împreună în România, în Iaşi, când Florin Gheorghiu şi-a lansat al doilea volum de poezie, „Pe urma zborului”, dar şi în Grecia, unde am avut onoarea şi privilegiul să-i fiu oaspete pentru 10 zile. M-am simţit binecuvântată să-i cunosc personal soţia, pe Vaso, aşa cum este numită de cei apropiaţi, cu care m-am simţit pe-aceeaşi lungime de undă din prima clipă. Vaso a lucrat în biochimie ca şi Florin. Am perceput-o ca pe o femeie extrem de puternică, care a crezut cu convingere în talentele de cercetător şi de poet ale soţului ei şi l-a încurajat să-şi realizeze idealurile. Vaso mi-a povestit despre bunătatea cu care soţul ei, Florin, i-a tratat părinţii cu care au imigrat şi-au locuit împreună în Grecia până când s-au stins din viaţă. În vizita mea în Grecia, l-am cunoscut pe fiul lor, Dimitris Florin, de profesie medic ortoped şi pe logodnica lui, Maria, medic pediatru. Între timp, Dimitris şi Maria s-au căsătorit şi au o fetiţă, Anastasia, care în iunie va împlini 5 ani, în creşterea căreia, Florin şi Vasco, ambii bunici-pensionari, s-au putut implica cu multă dăruire, dragoste şi devotament.

Deşi a imigrat în Grecia de aproape 40 de ani, Dr. Florin Gheorghiu a demonstrat că poţi fi un adevărat patriot, poţi ajuta cultura şi contribui pozitiv la imaginea patriei tale când trăieşti printre străini, într-o altă ţară şi în altă cultură.

În 2012, Florin Gheorghiu a debutat la editura PIM din Iaşi cu volumul de versuri „Sentimente în chihlimbar”, un omagiu adus iubirii, creaţiei, vieţii, umanităţii.

În acestă carte, omul de ştiinţă şi poetul lucrează în deplină armonie, creând din sentimente un muzeu, o legătură vie între trecut şi viitor ca să aducă lumină şi sens amintirilor şi experienţelor vieţii şi să descifreze împreună misterul vieţii”.

Volumul de debut al lui Florin Gheorghiu a fost prezentat la Cenaclul Balkania Contemporană din Atena cât şi la Târgul Internaţional de carte de la Salonic.

În 2018, poetul Florin Gheorghiu a făcut un adevărat dar iubitorilor de poezie din Grecia şi culturii greceşti prin traducerea şi publicarea în limba greacă a volumului „Sentimente în chihlimbar” care a fost lansat la sediul editurii Gavrilidis din Atena, cu o sală arhiplină.

În 2013, poetul Florin Ghorghiu a publicat al doilea volum de poezie, „Pe urma zborului”, care a apărut la Editura PIM din Iaşi. Prima lansare de carte a avut loc în Iaşi, prilej pentru care poetul huşean a invitat prieteni şi foşti colegi de liceu care s-au grăbit să-l onoreze cu prezenţa. S-a întâmplat să fiu în România, aşa că m-am grăbit să dau curs invitaţiei şi m-am bucurat nespus să-i revăd şi să schimb câteva cuvinte cu alţi huşeni, care mi-au împrospătat imediat în minte amintiri din timpul adolescenţei şi-al anilor de liceu.

Despre această carte de poezie, Valerica Mitu a scris: Bogat în figuri de stil (metafore şi comparaţii cu precădere), abordând teme precum viaţa, timpul, cultura şi civilizaţia, cunoaşterea şi arta, opera poetică a lui Florin Gheorghiu constituie o reflecţie asupra condiţiei omului în societatea contemporană”.

„Pe urma zborului” este o pledoarie şi un omagiu adus zborului către absolut ale omenirii. Florin Gheorghiu confirmă cu acest al doilea volum de versuri că este un poet autentic, un poet matur. Iar poeziile sale, pline de forţă şi substanţă” a comentat Monica Ioan Chihaia.

Cu tenacitate şi talent, autorul a tradus această carte în limba greacă. Lansarea a avut loc vineri, 12 februarie 2016, la sediul Editurii Gavrilidis, din Atena. Evenimentul „Pe urma zborului - Στα ίχνη της πτήσης” a adunat peste 70 de iubitori de cultură, de poezie, români şi greci, prieteni, reprezentanţi ai asociaţiilor Armonia şi Balcania Contemporană care apreciază activitatea autorului.

„Insomnia iubirii” este al treilea volum de versuri al lui Florin Gheorghiu, publicat în Iaşi, la Editura Doxologia (2020). Poetul îşi etalează bogata cultură generală, capacitatea de introspecţe, abilitatea de-a observa mediul şi societatea în care trăieşte, cât şi tenacitatea omului de ştiinţă de-a face din multiplele faţete ale iubirii un subiect de analiză.

Vasilica Grigoraş comentează că poetul „a conceput poezia cu spiritul treaz (insomnie) în chip rațional, spre căutarea tâlcului adânc al existenței umane (iubire), plecând de la izvoare antice (…) Iubirea profundă a poetului pentru Pământ, pentru oameni, pentru flora și fauna acestuia, este laitmotivul, care ca un fir roșu străbate întregul volum, de la prima, până la ultima sa poezie”.

Vasilica Grigoraş de asemenea afirmă: „Cu toată adaptarea firească a poetului la viața și la tot ceea ce înseamnă GRECIA actuală pentru el, rămâne în structura sa intimă, ROMÂN.

Într-adevăr, Florin Gheorghiu nu şi-a uitat nici rădăcinile, nici limba maternă pe care o elogiază în poezia sa „Limba vorbită”, publicată în volumul „Pe urma zborului” astfel: Fratele meu geamăn, poetul / Când amintea despre limba vorbită /… Îmi spunea c-o respiră tot timpul ca aerul! / Eu mă imaginam un scafandru aflat în adânc / În oceanul de vise, din ea, cer cu nesaț respirând ”.

Florin Gheorghiu este un ambasador al culturii şi literaturii române în Grecia şi al culturii şi literaturii greceşti în România, prin felul în care s-a implicat în viaţa culturală a ambelor ţări, prin rolul de ghid pe care şi l-a asumat, impresionând cu cunoştinţele sale enciclopedice oamenii de artă şi cultură cât şi prietenii care au vizitat Atena, De asemenea, a creat o punte între cele două culturi prin cărţile sale, publicate iniţial în limba sa maternă şi pe care, ulterior, le-a tradus şi în limba greacă. 

Poetul şi omul de ştiinţă Dr. Florin Gheorghiu poartă pretutindeni în lume valorile fundamentale ale familiei şi ale educaţiei temeinice primite în oraşul natal, în urbea lui Eminescu şi în Grecia.

 

La mulţi ani rodnici şi buni, prieten vechi şi frate geamăn întru poezia scrisă cu două patrii pe harta inimii.

 

Dr. Valentina Teclici

Noua Zeelandă,

22 februarie 2021




 




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu