duminică, 30 ianuarie 2022

RADU GABRIELA - Va fi razboi in Ucraina............?

 



Va fi razboi in Ucraina.................?

 

Iata si o alta parere:

 

 

DAR DACĂ RUȘII VIZEAZĂ INFLUENȚA MAI ALES ÎN ȚĂRILE ORTODOXE?!

EXPLICAȚIE DESPRE CE ANUME ESTE ACEST RĂZBOI DE PARADĂ.

 

În primăvara anului trecut când noi am început la GOLD FM să discutăm despre amorsarea unui conflict de paradă în Ucraina, și inclusiv presa internațională tăcea referitor la subiect (nu că n-ar fi știut, dar pentru că nu era voie să se discute ...), treburile apăreau mult mai clar pentru public. Între timp, ceața indusă prin fentele diplomatice ale protagoniștilor și manipulările mass-media au făcut ca aproape totul să devină azi neclar referitor la subiect, iar lumea să nu mai audă decât zăngănitul armelor, probabil exact așa cum și-au dorit SUA și Rusia imediat după ce-au început negocierile la Geneva în iunie 2021, negocieri pe care și-au propus să le finalizeze până la Summitul NATO de la Madrid din iunie 2022.

 

Reiau esența despre ce discutăm referitor la război: Ucraina este o povară financiară de nesuportat pentru orice protagonist geopolitic ce-ar dori să "închirieze" țara și s-o folosească ca pe un levier de destabilizare/amenințare a securității Rusiei. În 2017 familia Rothschild a încercat să ușureze povara financiară a ucrainenilor cumpărându-le datoria suverană (prin fondul Franklin-Templeton, administrator și al Fondului Proprietatea din România!), practic preluând sarcina negocierii și rostogolirii creditelor ucrainene. Pentru cunoscători asta înseamnă nu că Ucraina a fost cumpărată, dar că interlocutorul referitor la orice privește țara vecină nu mai este statul ucrainean, ci noul proprietar al datoriei. Nu discut aici motivațiile familiei Rothschild, ele se subsumează jocului complex cu Rusia, dar și vechilor interese khazare pe care ei le urmăresc de secole și au incidență pe teritoriul ucrainean. Perspectiva finalizării North Stream 2 și a văduvirii Ucrainei de gazul ieftin rusesc ce nu le mai trece pe sub nas acum, a sunat alarma celor ce trebuie să scoată bani din buzunar pentru a asigura căldura și hrana ucrainenilor, lucru pe care vă ziceam mai sus că nimeni nu este dispus să-l facă, în niciun caz SUA sau Rusia, dar nici măcar bogații Rothschildzi. Și după cum ați văzut nici Germania, ce le-a vândut luna trecută ucrainenilor gaz rusesc, având grijă să-și pună un mare adaos comercial, din care adaos, explicam miercurea trecută tot la GOLD FM, că eu bănuiesc că se finanțează indirect inclusiv șederea trupelor rusești la granițe (unde nota de plată se apropie de cca 1 miliard de euro pe lună). Cam asta e treaba în mod simplificat, restul este un dans pe ritmuri militare între americani și ruși, care în culisele show-ului își potrivesc pașii pentru relaționarea viitoare cu China, respectiv pentru reîmpărțirea zonelor de influență ce să le asigure bunăstare/securitate în plus.

 

Am vorbit în titlu despre interesul extinderii influenței Rusiei în țările ortodoxe, un lucru remarcat și prin declarația de ieri a ministerului de externe de la Moscova, ce cere retragerea NATO din țările ortodoxe România și Bulgaria. Bineînțeles că nepomenirea la pachet a "catolicelor" Polonia sau țărilor baltice de către ruși a fost premeditată în mod precis. Vă relatez pe scurt două întâmplări mai vechi legate de interesul rusesc pentru panortodoxism:

 

Prin 2001 la final, din postura mea de atunci de secretar general al PSD, am fost sfătuit de un prieten american din anturajul fostului președinte Bush, să încerc o apropiere politică de partidul lui Putin, care tocmai învinsese în alegerile din Rusia, având consultanți ... americani. Am reușit în următoarele luni să negociez inclusiv semnarea unui protocol politic între PSD și Edintsvo (partidul putinist), ce urma să deschidă inclusiv calea achiziției ieftine (și fără intermediari!) de gaz rusesc pentru România. Tot ceea ce realizasem a fost confirmat geopolitic chiar prin vizita lui Bush la București de la finalul lui 2002 (prietenul meu american a fost și el prezent în calitate de consilier al președintelui SUA), când în afara curcubeului ce blagoslovea parteneriatul, a apărut și celebra frază a lui Bush care cerea României să devină o punte între Washington și Moscova. Revin la ortodoxism și vă zic că singura întâlnire în afara cadrului politic pe care gazdele rusești mi-au organizat-o cu ocazia vizitei de negociere a protocolului, a fost la Zagorsk, un centru sacru al ortodoxismului rusesc. Așa am devenit mesagerul unei propuneri de schimb de studenți la teologie, propunere pe care i-am prezentat-o Preafericitului Teoctist, și despre care știu că s-a materializat.

 

A doua întâmplare din siajul interesului rusesc pentru panortodoxism a avut loc prin 2007, la o întâlnire/dezbatere din Moscova a partidelor naționaliste/suveraniste din Balcani, unde fusesem invitat în calitate de președinte al nou înființatului PIN (Partidul Inițiativa Națională). Nu intru în alte detalii acum, dar la capitolul discuțiilor despre organizare, am sugerat, pe modelul Internaționalei Creștin Democrate, inițierea Internaționalei Ortodoxe, ca organizație culturalo-civică de suport a demersurilor politice. Treaba nu mi s-a părut chiar senzațională, dar rușilor da, astfel încât în aceeași seară am fost invitat să dezbat subiectul în principala emisiune de știri a televiziunii naționale rusești. Am sesizat astfel marele lor interes pentru panortodoxism, după cum a treia zi la întoarcerea în țară, am vizualizat și marea opoziție a nou instalatului STAT PARALEL la ceea ce spusesem eu, aceștia rezervându-mi o întreagă pagină 1 neagră în EVZ, în care bineînțeles că Coldea și ai săi mă pictau ca fiind kaghebist (veniseră deja directivele SOROS pentru puterea băsistă, ce pregăteau țara pentru ceea ce avea să se întâmple în mandatele lui Obama, care a deturnat total strategia pentru România în relația cu Rusia, pe care o gândise echipa republicană a lui George Bush).

 

Revin acum pe scurt la ce-am zis în titlu. Rusia nu are nevoie de teritoriu, dar are nevoie de compatibilitate culturală în zonele unde dorește să-și impună influența, deci e lesne de priceput că strategii lor vizează punerea pe masa negocierilor cu americanii exact a acestei categorii de țări, și-n acest fel se poate explica și prezența publică pe listă a României și Bulgariei. Dacă mai adăugați aici și informația deloc dezbătută că există înțelegerea secretă cu ortodoxa Serbie de instalare de rachete rusești pe teritoriul vecinilor noștri, după realegerea din primăvara asta a președintelui Vucic, atunci vă poate apărea mai clar o variantă a complicatului joc geopolitic ce se desfășoară în culise.

 

Sper că am reușit să clarific pe scurt cam ce e esențial din ce se întâmplă zilele astea, și cumva să mai domolim astfel agitația cotidiană despre "războiul româno-rus", ce face deliciul glumelor de pe internet, și despre care mă întrebau alaltăieri neliniștiți până și chelnerii unui celebru restaurant bucureștean, vestit pentru discuțiile despre putere ce se poartă acolo în mod tradițional în ultimii zece ani. Altfel, după cum știți bine, CITIM, GÂNDIM, SCRIEM, RESTUL E ... CANCAN!

 

Cozmin Gușă

 

Sursa: RADU GABRIELA

 

 


Comentariu:

Postare făcută de Dr Gabriel Diaconu(psihiatru) interesant punct de vedere...

 

Va fi război în Ucraina.

 

Indiferent de declarațiile decidenților noștri, și independent de nonșalanța afișată cu fiece ocazie, atmosfera ultimelor zile este să o tai cu cuțitul.

 

Suntem îmbătați cu o credulitate inadecvată vremurilor pe care le trăim. Că va fi o săptămână, sau că va fi o lună, deocamdată e cert că nisipul din clepsidră s-a scurs.

 

E o chestiune de maxim câteva săptămâni. Și, deși nu interesează direct granițele noastre, răspunsul României ar trebui să fie - în primul rând ca popor - la înălțime. Nu ne permitem să rămânem divizați în timp ce mormăie ursul la marginea satului.

 

Putin mizează pe uzura morală, dar și gradul de saturație al populației în raport cu administrația țărilor la care se uită în ură. România e acolo, nu de ieri de azi, unul din ghimpii în coasta viziunii dughiniste eurasiatice, pe care de ani buni Putin, prin trompetele obișnuite, o prozelitează și la noi. Curente suveraniste, naționalism cu simbolism ancestral, un drog pentru mulțime încât să ne uităm aliații și să ne întoarcem împotriva valorilor care, de fapt, ne-au scos din pâcla sovietică a Cortinei de Fier.

 

Conversații savante, simulări ca într-un joc video își au mai puțin rostul acum. Unicul rost, fără alarmă dar cu certă alertă, e să ne ocupăm de ale noastre în săptămânile și lunile care vin.

 

Evenimente aparent disparate nu sunt deloc coincidentale. Criza facturilor în energie e un pilon de instabilitate. Criza sanitară, cu sabotarea la sânge a vaccinării pentru colmatarea sistemului hospitalier este alt pilon de instabilitate. Buscularea sistemului de apărare internă prin exploatarea moralului forțelor de ordine/ poliție prin diverse exemple (sinuciderea unor polițiste, accidentul provocat tot de un polițist cu victime copii).

 

Finalmente, decapitarea vârfurilor, cu un președinte devenit semn de punctuație, respectiv un prim-ministru lovit în plexul academic.

 

Umorile vărsării de sânge s-au adunat deja. Doar un naiv, ori un inept, își mai pot imagina acum că după etalarea masivă a dispozitivelor militare, transporturile aeriene de muniție, minarea plajelor la marea Azov sau montarea bateriilor Strela mai e loc mult de conversații simandicoase. Ca să ce? Ca, după ce bat palma păcii, să-și ia toată lumea jucăriile și să plece?

 

N-ar fi și asta un banc bun!

 

Impactul unui război la granițe ar trebui să ne creeze suficient frison. Am uitat ce s-a întâmplat în anii 90, când era conflict în fosta Yugoslavie? Dincolo de faptul că i-a îmbogățit pe unii traficul cu motorină, realitatea catastrofei umanitare încă reverberează, și încă dictează mișcări telurice în Balcani.

 

Simplul fapt că va fi război înseamnă migrație masivă internă, dar și de-a lungul granițelor. Migrație masivă nu înseamnă doar nevoi suplimentare și presiuni noi pe diverse sisteme de protecție, dar și de asistență. Migrație masivă, acum, înseamnă rostogolirea unei situații epidemice instabile într-una complet lipsită de control.

 

Nu sunt decât câțiva ani de când Ucraina a înregistrat cazuri noi de poliomielită. Și sunt doar câțiva de când Ucraina a avut cazuri de difterie la doar câteva sute de kilometri de granița cu România.

 

Război înseamnă calamitate făcută de om. Cu victime umane. Și cu potențial de-a prinde foc întreaga regiune.

 

Faptul că suntem apărați de articolul 5, că suntem parte a NATO, nu schimbă decât a doua fază a beligeranței, anume contactul. Prima fază e deja pe sfârșit, anume prevenția.

 

Am văzut războaie. Am transmis, ca jurnalist odinioară, războaie. Ca expert, am văzut ravagiile lăsate în urmă de război. Drame, tragedii, povești greu de repovestit mai apoi unei audiențe minim interesate.

 

Această generație de politicieni, acești oameni de stat și păcatele lor puturoase ar face bine să se ridice la înălțimea așteptării istorice. Ai zice că înaintașii lor, alde Văcăroiu și compania, nu erau mai breji. Dar erau, școliți din perioada comunismului în tot ce înseamnă doctrina războiului total, sau a războiului ”pe teritoriu ocupat vremelnic de inamic”.

 

Tinereii de azi, deopotrivă în șalvari cu glezne goale sau cu sumane și ițari cumpărați să vrăjească gașca digitală prea puțin înțeleg din ce înseamnă catastrofă. Sunt în stare să-și facă selfies cu focuri de anti-aeriană în spate, la o adică. Atâta pot.

 

În schimb atâția oameni cât mai avem capabili să conlucreze, și să tragă mai aproape unii de alții pentru România, ar cam fi cazul și timpul să facă un pas înainte.

 

Nu suntem o țară mică, dar nici o țară mare. Și totuși suntem o țară. La fel ca noi, în pofida istoriei și a propagandei, și Ucraina este una. Dacă am învățat ceva din primăvara de la Praga, acum peste 50 de ani, e că nu există libertate care să vină pe tancuri. Iar invazia unui alt stat este o crimă sancționabilă, de nejustificat în momentul istoriei pe care îl trăim. Măcar că, prin asta, unii caută să redeseneze hărți, sau să agite umbre și himere renascentiste ale vreunui imperiu.

 

Anul acesta cerne decenii de pace încremenită, de mișcări ale orbitelor de influență.

 

Acum e momentul să ne aducem aminte unde ne e locul. Acum e vremea să realizăm că suntem europeni, nu slavi. Că suntem latini, nu corciți cum ne umblă istoria. Și că suntem români, nu colonie cum susură limba de șarpe a altora.

 

#medicinromania

 

Sursa: RADU GABRIELA








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu