sâmbătă, 2 martie 2019

MINILECTURĂ NATURA si DIN CANADA - Pomenirea mortilor-parastase - Observatorul



NATURA
- Sfantul Nicolae Velimirovici



              Întelegerea dupa litera a naturii – iata definitia pagânismului care-l zdruncina pe om de pe calea lui duhovniceasca, în primul rând de la Dumnezeu. „Duh este Dumnezeu si cei ce I se închina trebuie sa I se închine în duh si în adevar” (Ioan 24, 24). Pentru închinatorii la idoli, ca si pentru filosofii materialisti (unii si aceiasi), natura e un fel de carte chinezeasca. Straniul, nestiutul sul cu caractere chinezesti, vazut pentru prima oara, le pare lor un fel de frumoase ornamente, de minunate împletituri, desene încântatoare, însa fara înteles si însemnatate launtrica. Închipuiti-va ca înaintea acestui pergament împestritat cu scriere chinezeasca stau doi chinezi: unul este neînvatat, iar altul stiutor de carte. Cel neînvatat priveste si vede doar încântatorul desen. Întreaga lui atentie este îndreptata catre aceasta scriere, catre bastonase si liniute. Însa cel învatat nu da atentie caracterelor de pe pergament, repede trece la sens, la însemnatatea gândita si duhovniceasca cuprinsa în aceste semne. Omul neînvatat si cu vederea, si cu duhul este prizonier al semnelor celor exterioare, însa cel învatat vede aceste semne cu ochii si cuprinde sensul lor cu duhul. Iata o zugravire pe înteles, pe de o parte, a închinatorilor la idoli (nu are importanta, învatati ori neînvatati), iar, pe de alta parte, a adevaratilor crestini. Primii, si cu simturile, si cu duhul, sunt prizonieri ai simbolurilor. Iar ceilalti vad simbolurile în chip simtit, însa duhul lor ia aminte la cele ale duhului.

Sfantul Nicolae Velimirovici, Simboluri si semne, traducere de Gheorghita Ciocioi, Ed. Sophia, Bucuresti, 2009, p. 52-53


Avem o ţară
de Radu Gyr



Avem o țară unde au stăpânit odată

Vitejii daci, bărbați nemuritori

Și unde stau de veacuri laolaltă

Izvoare, văi și munți cu fruntea-n zări.

Avem troițe sfinte, altare și icoane

Și candeli ard cu mii de pâlpâiri.

Avem atâtea lacrimi și prigoane

Că ne e plin pământul de martiri.

Avem la Putna, sfânt și viu cu duhul,

Pe cel ce-a stat Ortodoxiei scut;

Și azi de-l vom chema să-nfrângă Apusul

Va răsturna cinci veacuri de pământ.

Avem pe Brâncoveanu pildă tare,

Că pruncii lui sub sabie-au căzut

Ca să păzească fără de schimbare

Credința dreaptă-n care s-au născut.

Avem Ardealul sfânt, pământul răstignirii,

Cu tunuri sfârtecat de cel viclean;

Avem Ierarhii sfinți, pe Iancu și martirii,

Pe Horea tras pe roată pentru neam.

Azi iarăși te-au suit vrăjmașii tăi pe cruce,

Ardeal cu trei culori împodobit,

Scriind deasupra vina ta cu sânge:

Aceea că Ortodoxia ai iubit.

Avem un rai de sfinți

în temniți dați la moarte

Și aruncați în groapă neștiuți;

Dar astăzi, dând pământul la o parte,

Ies moaște sfinte-n zeghe grea de deținuți.

E jertfa lor de veacuri mărturia

Ce strigă din morminte pân’ la noi

Să apărăm cu râvnă Ortodoxia

Și-acest pământ de Sfinți și de Eroi

~*~
Sursa: Pr. ALEXANDRU STANCIULESCU BARDA



DIN CANADA

*
Pomenirea mortilor-parastase- mosii de Iarnă la Biserica Ortodoxă Sf Prooroc Ilie Tesviteanul - Schomberg - Ontario, azi 2 martie 2019

Observatorul


Azi am participat la pomenirea mortilor - parastase, mosii de iarnă, la Biserica Ortodoxă Sf Prooroc Ilie Tesviteanul  din orasul Schomberg (31 Church Street ) la aprox. 60 km nord de Toronto.

Am intâlnit o frumoasă si unită comunitatea românească adunată in jurul acestei biserici,  unde slujeste cu har Preotul Ciprian Pasca

 O imagine de la slujba de azi  găsiti la :

http://www.observatorul.com/events_main.asp

Un gând de piosenie si de aducere aminte in memoria celor care, până mai ieri, ne au fost rude, prieteni, cunostiinte.

Dumnezeu sa-i odihnească in impărătia sa !



Dumitru Puiu Popescu











COMENTARII:

Mult Stimate Domnule Director, Dumitru Puiu Popescu,
Mă asociez și eu cu multă admirație pentru jertfa de pioșenie  închinată bravilor români care au trăit activând în condiții grele pe acest pământ primitor dar cu o climă grea.
În Montreal, azi la Biserica Sf. Dimitrie cel Nou am participat și eu cu familia mea la parastasul de obște, ,,Moșii de iarnă”, împreună cu prietenii din  comunitate. Au fost prezenti și Dl. Zorzor și D-na Mioara Cortez.
 Nu știu dacă ați aflat că în Montreal , comunitatea noastră , căpetenie de inițiativă fiind Dl.George Filip, s-au făcut deseori pomeniri-parastase pentru Mihai Eminescu, la Statuia Poetului. Alteori am văzut parastas pentru Ștefan cel Mare , ori Mihi Viteazul, dar nu știu cine a inițiat.
Dl. Pr. Paroh Dr. Al. Stănciulescu -Bârda, D-na Ligya Diaconescu și Dl. Ben Todică, ne mențin vie  credința  și știri despre pelerinaje la mănăstiri.
Noi am reușit să cumpărăm câte o cărămidă pentru Biserica Grecească ,, La Chute” și să devenim ctitori la Mănăstirea Marginea-Rădăuți ( Marginea-- ceramica de Marginea)
Mulțumim Bunului Dumnezeu că prin asemenea persoane și precum  și prin Dumneavoastră, și toți românii credincioși, reușim să ne ne păstrăm credința și tradiția.
Cu multe doriri de bine pentru o primăvară plimă de succese și bucurii.
Cu deosebită stimă,

Melania Rusu Caragioiu








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu