joi, 21 martie 2019

O noua carte de IRINA PETRAS - Viaţa mea de noapte. Fragmente onirice




Viaţa mea de noapte porneşte de la două, pentru mine, adevăruri. Mai întâi, ceea ce vezi, simţi, înţelegi, pe scurt, trăieşti în vis/prin intermediul viselor este o experienţă/in-sperienţă de consistenţă şi însemnătate (aproape) egale cu ale experienţei diurne, în stare de veghe. Şi visele intră în definirea de sine, şi ele lasă urme, şi ele te construiesc. Pe de altă parte, povestea-vieţii-în-stare-de-veghe şi povestea-viselor-nopţii sunt ambele interpretări subiective şi larg condiţionate de contexte, sunt ficţiuni la distanţă egală de Adevărul absolut, niciodată nouă la îndemână. (Irina Petraş)

* * *


Irina Petraș (n. 27 noiembrie 1947, Chirpăr/Sibiu) e absolventă a Liceului teoretic din Agnita și a Facultății de Filologie din Cluj (1970). Doctor în litere (1980), cu o teză despre Proza lui Camil Petrescu (transformată în debut editorial: 1981). A predat limba și literatura română (la Liceul Ady-Șincai din Cluj și la Catedra pentru străini a Facultății clujene de Filologie). A fost bibliograf la Biblioteca Județeană Cluj, redactor la Editura Didactică și Pedagogică, apoi la Casa Cărții de Știință. Președinta Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din România (din 2005). Cronicar/recenzent literar la Apostrof, România literară, Tribuna, Contemporanul. Ideea europeană, Steaua, Viața românească etc. A semnat peste 30 de volume de critică, istorie și teorie literară (Camil Petrescu. Schițe pentru un portret; Teoria literaturii – dicționar-antologie; Panorama criticii literare românești. Dicționar ilustrat, 1950-2000; Ion Creangă, povestitorul; Teme și digresiuni. Scriitori clasici și moderni; Literatura română contemporană. O panoramă; Divagări (in)utile. Viață și literatură etc.), eseuri (Știința morții; Feminitatea limbii române – Genosanalize; Despre locuri și locuire; Moartea la purtător. Stări și cuvinte; Oglinda și drumul. Prozatori români contemporani etc.). A tradus cărți de Henry James, Marcel Moreau, Jacques De Decker, Jean-Luc Outers, Michel Haar, G.K. Chesterton, Philip Roth, Michel Lambert, Phillippe Jones etc. Alte detalii: www.irinapetras.ro.


http://scoalaardeleanacluj.ro/shop/%C8%98coala-ardelean%C4%83-de-eseistic%C4%83-c-143/via%C5%A3a-mea-de-noapte-fragmente-onirice-p-242.html








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu